ŽELJKO GLASNOVIĆ: U sjećanje na nedužno umorene žrtve “Holodomora”

5

Zadnje subote u studenom (svake godine) održava se skup sjećanja na žrtve “Holodomora”. Tijekom 1932. i 1933.g. sovjetski režim umorio je 4.5 – 7.0 milijuna Ukrajinaca, od toga više milijuna djece, a 2 milijuna poslao u konclogore.

Riječ “holod” (glad) proglašena je “kontrarevolucijskom glasinom”.
Staljin je namjeravao uništiti ukrajinske seljake koji su činili 80% stanovništva republike i time predstavljali bazu ukrajinskog nacionalnog preporoda vođenu intelektualcima.

“Vodovi smrti” NKVD-a (komunistička tajna policija), poslani su iz Rusije kako bi stražarili na poljima i pred skladištima hrane.

Cijela istočna Ukrajina je blokirana i brzo pretvorena u konclogor gladi i smrti. Šef NKVD-a Lazar Kaganović, bijesan što je nedovoljan broj Ukrajinaca bio strijeljan, odredio je kvotu od 10 000 smaknuća tjedno. Osamdeset posto ukrajinskih intelektualaca je pogubljeno.
Tijekom oštre zime 1932./1933.g. strijeljano je ili je umiralo od gladi i hladnoće 25 000 Ukrajinaca na dan. Krađa hrane, koja je postala vlasništvo socijalističke države, kažnjavana je s najmanje 5 godina zatvora ili češće pogubljenjem.

U ruralnim područjima kanibalizam je postao uobičajena pojava. Mnogi zapadni izvjestitelji, posebno oni koji su simpatizirali komunističku misao, prikazivali su izvješća kao izmišljene priče za zastrašivanje.
“Kulturni marksist” Miroslav Krleža također je hvalio Staljinovu “agrarnu reformu” u svojim napisima nakon putovanja SSSR-om.

Zajedničkom izjavom koju su podržale 63 svjetske zemlje, na svom 58. zasjedanju, Generalna skupština UN-a, termin “Holodomor” prvi put je unijela u međunarodni politički rječnik.

Do osamostaljenja Ukrajine 1990.g. taj je genocid bio tabu tema. Očito je kako je u RH i danas tabu tema. Deset zemalja (SAD, Kanada, Estonija, Argentina, Australija, Italija, Mađarska, Litva, Gruzija i Poljska su već priznale “Holodomor” kao akt genocida nad ukrajinskim narodom.

Prije nekoliko godina predstavnici Ukrajinske manjine uručili su predsjedniku Hrvatskog Sabora, Luki Bebiću, zahtjev o otvaranju rasprave na državnoj razini o temi holodomora. Kao svake godine, ni jedan se predstavnik hrvatske vlasti nije pojavio na komemoraciji. Ignoriranje ovog događaja od strane hrvatskih političara, hrvatskih medija i nevladinih organizacija dokazuje kako “Željezna zavjesa” u RH nije srušena.

U sjećanje na nedužno umorene
Željko Glasnović

facebook komentari

 • Sivooki

  Glasnoviću, gospodine, ti si naš Glas!

 • Malleus_Haereticorum

  Nema nikakve sumnje u to da je boljševička vlast učinila mnogobrojne genocide, od kojih je „Holodomor“ najznačajniji, odnosno po absolutnom broju ubijenih pripadnika određenog naroda, ukrajinskog, najveći genocid. Na sramotu Zapada, odnosno tzv. slobodnog svijeta, jest i činjenica što je tadašnji dopisnik The New York Timesa“ iz SSSR-a, Walter Duranty, dobio Pulitzerovu nagradu 1932. godine zato što je namjerno šutio o tim događajima, a znao je za njih. Da tko ne bi pogrješno shvatio, ponovit ću: Duranty je dobio nagradu zato što NIJE pisao o tom genocidu, nego ga je skrivao, jer je politika tadašnjega SAD-a bila da treba uzpostaviti dobre odnose sa SSSR-om, pa bi istinito izvješćivanje bilo zaprjeka tomu. Eto, takvo „slobodno novinstvo“ imamo i danas.

  Neka je vječni pokoj ukrajinskim katolicima i ostalim nedužnim žrtvama što ih je sovjetska vlast ubila glađu.

 • EMINƎM

  Komunizam je okot sotone .

 • Lisica65

  Staljin je u sovjetskim logorima za svog vladanja ubio oko 25 milijuna ljudi, svih narodnosti tadašnjeg Sovjetskog saveza, tako, da je broj ubijenih Ukrajinaca u Holodomoru tek manji dio njegovih žrtava! On sam nije bio Rus negoli je bio Gruzijske narodnosti i bilo mu je sasvim svejedno dali su njegove žrtve Rusi, Ukrajinci ili krimski Tatari! Važna mu je bila samo vlast u njegovim rukama i likvidirao je svakoga, za koga je mislio da je na bilo koji način ugrožava! Posebno su mu na udaru bili tzv. “kulaci” tj. bogatiji seljaci, a njih je bilo najviše upravo u Ukrajini,republici sa najplodnijom zemljom u tadašnjem SSSR-u!

 • Malleus_Haereticorum

  Broj žrtava u Gulagu je zaista velika nepoznanica. Procjene toga broja jako se razlikuju, ali bi 25 milijuna mogla biti realna brojka. Što se tiče „kulaka“, to je poteklo zaista od bogatih seljaka, ali je postala riječ koja se je pripisivala svakomu tko bi se našao u nemilosti režima, a to su bili gotovo svi stanovnici SSSR-a. Svatko je mogao biti „kulak“ pa i onda ako je cijeli svoj život bio siromašan k’o crkveni miš. To je Staljinov izum–uzmi neki naziv od nečeg zbiljskog, npr. naziv za bogatog seljaka, koji je klasni neprijatelj već samom činjenicom što je (bio) imućan, i prilijepi taj naziv svakomu koga se želiš riješiti. Vidimo da je moderni svijet vrlo učinkovito prihvatio taj Staljinov izum, što se uobličilo u sintagmu „govora mržnje“. Ako si protiv današnjih boljševika, odnosno ljevičara, ma što da kažeš o njima ili o onome što oni zastupaju, ma kako dobro argumentirao svoju kritiku njihovih ponašanja, dobit će priljepak govoritelja mržnje i biti diskvalificiran neovisno o kvaliteti svoje argumentacije. Ovo što danas imamo, obćenito u svijetu a posebno na tzv. Zapadu, je revitalizacija brojnih Staljinovih „patenata“ o tome kako mrziti ljudski rod obćenito i kako ubijati ljude.