Connect with us

Komentar

Željko Glasnović: Zločin bez kazne

Objavljeno

-

Na današnji dan 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, dogodio se monstruozan zločin, granatom je ubijeno osmero nevine djece hrvatske nacionalnosti.

Djeca su ubijena na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila unatoč tome što je dan ranije potpisan sporazum o prestanku sukoba HVO-a i Armije BiH, nitko nije odgovarao. Oko 20 sati i 45 minuta dok su se djeca igrala, doletjela je granata s položaja Armije BiH kalibra 120 mm i pala dva metra od klupe na kojoj je bilo 14-ero djece.

Poginula djeca inače su se na tom mjestu svakodnevno okupljala i igrala s muslimanskom djecom, koja se na dan masakra nisu došla igrati. Stoga se sumnja, da su vjerojatno bila upozorena na isplanirani napad. Igralište na kojem su se djeca igrala trebalo je biti sigurno mjesto, ali netko se odlučio “igrati Boga” i zauvijek ugasiti dječje živote. Živote koji su tek trebali početi.

Tog 10. lipnja u jednoj sekundi igralište se pretvorilo u stratište. Poginulo je ukupno osmero djece, petero na licu mjesta a troje je umrlo u bolnici.
Sanja Garić (1975.)
Milan Garić (1981.)
Dragan Ramljak (1978.)
Dražen Čečura (1978.)
Boris Antičević (1983.)
Sanja Križanović (1978.)
Augustina Grebenar (1984.)
Velimir Grebenar (1981.)

Šestero ostale preživjele djece, od posljedica ranjavanja zadobila su trajnu tjelesnu invalidnost. Moć granate je bila toliko razorna da su djelovi tijela mrtve djece osim što su bila razbacana po travi, visjeli i po obližnjem drveću. Zrak su ispunili jezivi vrisci roditelja koji su na mjestu pogibije tražili barem znak poznatih cipelica ili odjeće kako bi ih uopće prepoznali.

Dok su oni još u stanju šoka sakupljali razbacane dijelove tijela svoje djece, iz Mahale, udaljene tek koju desetinu metara, pod kontrolom takozvane Armije BiH, čuli su se povici veselja i odobravanja: „Spremili smo vam salate Ustaše, eto vam Herceg Bosne“.

Snimku tog stravičnog događaja zbog brutalnosti nije htjela objaviti niti jedna inozemna TV mreža, premda je tada u Vitezu bio stacioniran čak i BBC. Iako je mjesto stradanja snimljeno kamerama, za nekoliko dana je na jednoj švicarskoj televiziji objavljeno kako je riječ o događaju gdje su “Hrvati pobili muslimansku djecu”. Za ovaj teški zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije optužen, procesuiran, niti je itko odgovarao.

Željko Glasnović/facebook

Gabrijela Arapović: Neka vas progone vječno 10. lipanj i oči boje kestena Augustine Grebenar

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas