Connect with us

Pregled

Željko Jovanović: Nećete me ušutkati, ‘ZDS’ treba zabraniti, stalno nas sramoti šaka jada

Objavljeno

-

Klub navijača “Armada Rijeka” traži kažnjavanje Željka Jovanovića sa 75 tisuća kuna jer ih je, kako stoji u rješenju Općinskog suda u Rijeci, “grubo vrijeđao” te time povrijedio pravo osobnosti.

Jovanoviću je pristiglo rješenje kako se mora očitovati na tužbu koju on smatra “apsurdnom, neutemeljenom, promašenom, skandaloznom i sramotnom” te kojom se, kako navodi, nastoji ušutkati građane koji ukazuju na veličanje ustaških pozdrava i znakovlja.

Na stranu sad da u mojoj objavi nigdje nema spomena “Kluba navijača Armada Rijeka“, pa je samim tim ova tužba promašena, još gore je što zaista “šačica jada koja zastavama sa ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja“ u Rijeci na ovaj način pokušava obračunati s ljudima koji se bore protiv relativizacije ustaštva i ušutkati ih dok oni istovremeno, bez ikakvih sankcija, mašu ustaškim znakovljem i izvikuju ustaške pozdrave, poručio je Jovanović te dodao što će odgovoriti na tužbu, prenosi Večernji list

– Jasno i nedvosmisleno: Pozdrav ”ZDS!” nedvojbeno je ustaški pozdrav i kao takav objektivno predstavlja simboličku glorifikaciju hrvatske varijante fašističko-nacističke ideologije i zločinačkog režima NDH. Korištenje tog pozdrava (i druge ustaške/NDH ikonografije) u javnom prostoru je nedopustivo, ako ni zbog čega drugoga onda zbog pijeteta i sućuti prema žrtvama i njihovim potomcima. Nikako drukčije. I to mora biti jasno i nedvosmisleno propisano zakonom, smatra.

U gotovo svim europskim državama svaka javna manifestacija rasističkih ideologija i glorifikacija na njima utemeljenih režima, te negiranje, opravdavanje, umanjivanje ili trivijalizacija Holokausta i zločina protiv čovječnosti, tretira se kao ”govor mržnje” per se i suzbija svim raspoloživim pravnim sredstvima.
A u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj anemičnost i ulizivanje krajnjoj desnici dopušta da se “minorna šaka jada“ kiti ustaškim znakovljem i uzvikuje ustaške pozdrave i prijeti drugima koji znaju da je ustaštvo najveće zlo i sramota hrvatske povijesti. Mene nitko neće ušutkati i spriječiti da to ponavljam iz dana u dan dok napokon i hrvatski zakon ne zabrani bilo kakvu uporabu ustaškog znakovlja. Siguran sam da u tome imam podršku ogromne većine svih građana Hrvatske, zaključio je Željko Jovanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas