Connect with us

Pregled

Željko Jozić: Na povijesnu krivotvorinu u Srbiji potrebno je reagirati

Objavljeno

-

Novi srpski zakon o kulturnom nasljeđu šokirao je Hrvatsku. Naime spomenuti novi “kulturni zakon” Srbije svojata Dubrovačku književnost, Držića i Gundulića tvrdeći da oni jednako pripadaju srpskoj i hrvatskoj kulturi. Željko Jozić iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje kazao je u HTV-ovom Studiju 4 kako nema govora o tome da postoji neka dvojna pripadnost Dubrovačke književnosti – i hrvatskoj i srpskoj kulturi.

– Potpuno je nedvojbeno da Dubrovačka književnost pripada hrvatskoj kulturi. Osim toga, postoji duga tradicija srpskog svojatanja dubrovačkog korpusa književnosti. Hrvatski povijesni jezikoslovci davno su utvrdili da je riječ o hrvatskoj književnosti. Sada je, po prvi put, to dignuto na jednu višu razinu jer je donijet zakon u Republici Srbiji i svatko onaj koji govori, takvu jednu krivotvorinu, da je riječ o srpskoj književnosti dubrovačkoj – praktički je sada u pravu. To je treći nastavak ekspanzije onoga što se događa u Srbiji. Imali smo i proglašenje “bunjevačkog jezika”, odnosno hrvatskog dijalekta koji je proglašen zasebnim jezikom, kazao je Jozić.

Na pitanje zašto u Srbiji svojataju Dubrovačku književnost zaključno sa 1867. godinom, Jozić objašnjava da su ondje već iduće godine uveli pravopis, slovopis Vuka Karadžića. Do tada ga nisu prihvaćali. To se dogodilo četiri godine nakon njegove smrti. Nekako se smatra da je to izvjesna prijelomnica u onome što je praktički bila književnost do tada i onoga poslije, kazao je.

Urednik i voditelj Petar Vlahov kazao je da srbijanska književnost nema pisanih djela do Dositeja Obradovića te je upitao žele li time nadomjestiti taj nedostatak s Držićem i Gundulićem.

– Sasvim je logično da ako netko nešto nema, a ima takvih tendencija, da poseže za tim nekim postupcima. Po meni je to sasvim pogrešno, kazao je Jozić.

Vraćaju li se na onu staru ideju Vuka Karadžića da su “svi štokavci zapravo Srbi”?

– To je on rekao u jednom prilično mitomanskom tekstu pod naslovom “Srbi svi i svuda”. Hrvate nije imenovao. Zapravo oni i ne postoje. Oni su, kaže, Srbi rimskog zakona. Nisu se još na to priviknuli, ali kaže, s vremenom hoće. ‘Dug je put do toga da Hrvati napokon prihvate da nisu Hrvati, nego Srbi’. To je doista smiješno, rekao je Jozić i dodao kako je pitanje koliko na takve izjave treba reagirati.

Istaknuo je da postoje oni koji kažu da na svaku budalaštinu i ne treba reagirati. Smatra da je doista pitanje i treba odvagnuti mora li se reagirati baš na sve što je neistina. No naglašava da je ovo slučaj u kojemu se treba reagirati.

– Ovdje je po prvi puta ozakonjeno nešto. Ozakonjena je ta povijesna krivotvorina, kazao je i dodao da malo možemo utjecati na to kakav će biti zakon u nekoj drugoj državi.

Jedino pri pristupanju Europskoj uniji mislim da postoje neki jači mehanizmi politike na utjecanje. Političari imaju, kaže, dovoljno argumenata i prostora da reagiraju i drago mi je da se reagira, jer ako se kaže da je nebitno, netko će danas-sutra reći – niste reagirali.

Jozić je govorio i o najavi Matice hrvatske o izmjeni zakona o jeziku.

Dr. sc. Domagoj Vidović: Opet smo godinu proveli u dokazivanju činjenice da je hrvatski zaseban jezik

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari