Connect with us

Gluposti

Željko Komšić – ‘BiH će kad-tad biti građanska država’

Objavljeno

-

Foto: Klix.ba

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je na svome službenom Facebooku objavio parolu:

BiH će kad-tad biti građanska država, i na tome treba strpljivo i predano raditi.

Svi mi znamo da to ne može biti sutra,  ali mi koji volimo ovu moramo imati tu vrstu svijesti.

Nikada ne smijemo napustiti ideju građanske države jer bi to značilo izdaju svih onih koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu. Željko Komšić.

Podsjetimo, komentirajući sve češće najave promjene Daytonskog sporazuma, čak i to što se govori o građanskom ustavu, u intervjuu za Dnevni avaz Dragan Čović je kazao kako građanski ustav podrazumijeva unitarističko uređenje, što je u BiH nemoguće implementirati.

– Pa čak ni unutar tih istih koji idu s tom pričom u javnom prostoru ne znaju kako bi taj građanski ustav bio definiran ni što bi on podrazumijevao. Moje razmišljanje na te teme već je poznato unazad sigurno 15-ak godina i ono je sasvim jasno i precizno.

U duboko podijeljenom društvu po nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj, kulturnoj i jezičnoj dimenziji jedino načela federalizma i konsocijacijskog modela i legitimno predstavljanje triju konstitutivnih nacionalnih segmenata uz puno uvažavanje građanskih prava sviju mogu biti jamac stabilnosti koja nam toliko fali svih ovih godina, naglasio je lider HDZ-a BiH.

Tri konstitutivna naroda su stup na kojima počiva ova zemlja, sve ostalo se u svojoj krajnjoj instanci svodi na nasilno političko i institucionalno rušenje Daytonskog – Pariskog mirovnog sporazuma i to je svima jasno, istakao je Čović.

Dragan Čović: Građanska priča je lijepo upakiran spin koji podrazumijeva vladavinu najbrojnijeg naroda

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari