Connect with us

BiH

Željko Komšić: Dodika je obuzelo ludilo

Objavljeno

-

Članovi Predsjedništva BiH pred austrijskim ministrom vanjskih poslova u petak su se ponovo posvađali iznoseći svoja suprotstavljena viđenja stanja u zemlji a Milorad Dodik tom je prigodom ponovio kako ne odustaje od planova kojima bi doveo u pitanje opstanak nekih od središnjih tijela državne vlasti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je sastanak s novim šefom austrijske diplomacije protekao “na očekivani način” a raduje se jer se ministar Michael Linhart osobno mogao uvjeriti kakvo je stanje u zemlji u svjetlu najava o koracima koji bi vodili ka secesiji Republike Srpske.

“Sve što Dodik priča postaje predmetom rada Tužiteljstva BiH jer je to rušenje ustavnog sistema BiH”, kazao je Komšić komentirajući Dodikove secesionističke planove koje je okvaificirao kao “ludilo” za koje je “potrebna terapija”.

Kazao je kako će pričekati hoće li sada državno tužiteljstvo reagirati ili će osobno podnijeti kaznenu prijavu protiv Dodika koji i BiH i RS vodi u opasnu situaciju.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović kazao je kako nitko ne treba dvojiti da će BiH biti obranjena i od ovih novih Dodikovih prijetnji.

“Dodik radi uzaludan posao koji nikako ne može dati rezultate što ih on očekuje a sve može odvesti u destabilizaciju”, kazao je Džaferović.

Tvrdi kako je nemoguće sada se vraćati na stanje kakvoj je bilo 1996. godine i što traži Dodik kroz inzistiranje na maksimalno reduciranje ovlasti BiH kao države.

Džaferović je pozvao da se stanje smiri prije nego što intervencija visokog predstavnika postane neizbježna.

“Nastavi li Dodik s ovim prvorazredna je obveza visokog predstavnika zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, kazao je Džaferović.

Sam visoki predstavnik Christian Schmidt u četvrtak je medijima kazao kako bi bilo najbolje da njegove ovlasti “ostanu u ladici” ali je istaknuo kako će biti tu ustreba li reagirati na ugrožavanje teritorijalnog integrireta i suvereniteta BiH.

Dodik je pak nakon sastanka s ministrom Linhartom novinarima kazao kako on nema namjeru rušiti teritorijalni integritet BiH ali je odlučan vratiti suverenitet RS-u kakvoga joj je dao Dayton.

Potvrdivši kako jedinstva u BiH nema ustvrdio je kako rata ipak neće biti pa ni sigurnost građana, po njegovu sudu, nije ugrožena.

“Mi nećemo ratovati ako nas se ne dira”, kazao je Dodik koji ne vidi zbog čega su ljudi u BiH zabrinuti. Ne bi li dokazao kako nema razloga za strah najavio je kako će u ponedjeljak na sjednicu Predsjedništva BiH u Sarajevo dovesti harmonikaša s kojim tamo kani pjevati.

Istodobno je ipak potvrdio kako ne odustaje od plana da RS ospori funkcioniranje oružanih snaga BiH kao i pravosudnih tijela države.

Pripadnike oružanih snaga BiH s teritorija RS, kako je pojasnio, planira potjerati tako što će vojarnama isključiti struju i vodu.

Tvrdi da je državna vojska samo trošak te kako bi zemlju trebalo demilitarizirati a novce umjesto za vojsku trošiti za bolnice. Ponovio je tvrdnju da je veliki broj pripadnika oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti izrazio spremnost da se angažira u novoj vojsci entiteta a Dodik očekuje da će i Srbi zaposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) također prijeći u policijske strukture RS a dodao je kako su s njim odbili surađivati Srbi iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) koje je nazvao “prodanim dušama”.

Do kraja mjeseca planira zabraniti rad OSA-e na teritoriji RS a entitet će, kako je najavio Dodik odmah uspostaviti svoju obavještajnu službu.

O svim tim planovima je, kako tvrdi, upoznao predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića te je najavio nastavak suradnje s njim na rješavanju problema koji postoje u BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari