Pratite nas

BiH

Željko Komšić jučer je pokazao kako izgleda savršen uvod koji BiH dovodi do krize neviđenih razmjera.

Objavljeno

na

Željko Komšić ponovno je pokazao svu agresivnost u retorici i jasno dao do znanja kako bi po njegovoj mjeri izgledala Bosna i Hercegovina te što bi pokušao ‘spakovati’ Hrvatima. 

Oglašavajući se oko otvaranja konzulata RH u Livnu, o kojem je Dnevnik izvještavao tijekom dana, Komšić je optužio Hrvatsku za krađu kazavši da je taj konzulat izgrađen novcima bh. građana. Kao primjer krađe naveo je Buško jezero, negiravši potpuno sporazum na kojem taj ‘posao’ počiva. Naime, sporazum je potpisan između Herceg Bosne i Hrvatske a Komšiću to smeta jer se, eto, ništa nije potpisalo s BiH, piše Ivan Crnjac/Dnevnik.ba

Jeftini trikovi i zaluđivanje masa

Osim što Komšić ovakve ‘bisere’ ispaljuje kako bi zaludio mase vlastitih birača, trikovi koje koristi nisu bezopasni. Naime, postoje mnogi zakoni i u FBiH i u BiH koji su vrijedili u Herceg Bosni a kasnije su samo uneseni u federalni okvir. Buško jezero jedan je od niza primjera, a taj obračun Komšić koristi samo kako bi pokazao kako bi cijela njegova politika izgledala kada bi zaista bio u prilici da odlučuje. Sve što bi činio bilo bi usmjereno protiv Hrvata – njihove konstitutivnosti i državotvorne uloge koju imaju u BiH. Ta uloga bi se polako, korak – po – korak u potpunosti minimalizirala i Hrvate bi se na kraju dovelo u nezavidan politički položaj u kojem bi im prava bila na razini neke folklorne zajednice.

Koliko god to čudno zvučalo, treba istaknuti i da je Komšić u pravu kad je u pitanju Buško jezero. Međutim, kroz tu tvrdnju uvijena je ideja, a ta ideja govori da je sve ono što je plod vremena Herceg Bosne nedopustivo i za odstranjivanje, tako i jednakopravnost i konstitutivnost…

Povijest nam je pokazala da nijedno oduzimanje ljudskih i političkih prava nije stalo na prvom koraku. Poslije jednog čina, slijedi drugi, pogubniji i gori od prvog. Tako je bilo i sa Židovima u Hitlerovoj Njemačkoj. Prvi korak nije bio logor i plinska komora. Komšić Hrvate ne bi slao u plinske komore, ali preneseno u današnje vrijeme, nastojao bi koliko god je moguće nakon prvog koraka uvesti i drugi, treći i tako redom dok ne dođe do cilja.

Otvorena želja za pokoravanjem

Otkako u BiH postoji tzv. građanska politika, uvijek je imala isti cilj. Ipak, nikada do sada nisu se u potpunosti razotkrivali kao u ovom razdoblju. Dosadašnji izborni ciklusi prolazili su u nekakvom ‘sekiranju’ za državu, ‘multi-kulti’ priči i tomu slično. Danas se, otvorenije no ikada, poziva na izbornu krađu funkcija koje pripadaju Hrvatima i glasovanje za Srbe i Hrvate na listama tzv. probosanskih stranaka koje su čiste bošnjačke stranke.

Blijeda hrvatska alternativa

Cijelo to vrijeme hrvatska alternativa djeluje blijedo, nespremno, nezainteresirano i nemoćno. Kao da su se i sami umorili od priča o sudbonosnim izborima i presudnim vremenima. One političke opcije koje nisu pod plaštom HNS-a ne djeluju spremno i odlučno niti imaju realnu snagu da pobijede u hrvatskom biračkom korpusu, a istovremeno ne izruče pravo Hrvata bošnjačkim strankama.

Borba za fotelje

Cijeli izborni cirkus bilo bi pošteno nazvati borbom za fotelje jer u konačnici ona to i jest. Za razliku od bošnjačkog i srpskog korpusa, nama je najpogubnija jer postoje ozbiljne namjere da nam se nanese šteta koju ćemo osjećati kroz narednih desetak i više godina. Ovo su Hrvatima možda i zadnji izbori u BiH gdje će donekle djelovati kao politički narod, a ne KUD.

S obzirom na iskustva koja imamo, dva su scenarija koja nas čekaju, onaj u kojem će nas predstavljati naši bez ikakvih rezultata i onaj u kojem će nam politička prava biti u potpunosti oduzeta, ali s itekako bolnim rezultatima i posljedicama.

Pouzdavati se u vanjski faktor koji bi to zaustavio – iluzija je, pouzdavati se u legitimne predstavnike opet je iluzija, jer oni mogu malo ili nimalo bez ovih vanjskih faktora.

Od borbe za uvjeravanje kako treba izgledati država konstitutivnih i ravnopravnih naroda i svih građana opet nema ništa, jer će se i Hrvati, po uzoru na jednu stariju priču, kad-tad zapitati je li bolje da umjesto revolucije dobiju gulaš.

Ivan Crnjac/Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Sergej Lavrov u Sarajevu: Daytonskom sporazumu nema alternative

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u petak u Sarajevu da Moskva neupitno podržava Daytonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH te je odbacio navode da podupire bilo koju političku stranku na skorašnjim izborima.

“Rusija polazi od bezalternativnosti Daytonskog sporazuma. Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i ustavne ovlasti dva entiteta i tri naroda u Bosni i Hercegovini. Mi smo zainteresirani da se rezultati izbora zasnivaju na tim načelima”, rekao je Lavrov nakon sastanka sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnatkom u Sarajevu.

Vlast treba uključiti predstavnike svih naroda i doprinijeti konsolidaciji, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prethodno je ruski šef diplomacije razgovarao sa sva tri člana BiH Predsjedništva, bošnjačkim Bakirom Izetbegovićem, srpskim članom državnog vrha Mladenom Ivanićem i hrvatskim članom Draganom Čovićem.

Upitan o tome ima li Moskva favorita na izborima zakazanima za 7. listopada u BiH, Lavrov je rekao da su ruski favoriti građani i da nemaju nijednu stranku ili političara kojega izravno podržavaju.

“Mi imamo svoje favorite. Ti favoriti su ljudi koji će glasovati za političare. Nikada nikome ne preporučujemo za koga će glasovati”, rekao je Lavrov čime je odbacio navode čelnika Republike Srpske Milorada Dodika da svojim posjetom podržava baš njega.

Lavrov je pozdravio razgovore između Kosova i Srbije izrazivši očekivanje da će se dogovor postići bez pritiska Sjedinjenih Država ili Europske unije.

“Mi pozdravljamo izravan dijalog Beograd – Priština, ali najvažnije je da se ono o čemu se razgovara zaista i realizira”, rekao je.

Ustvrdio je da Rusija zajedno s EU i SAD podupire Daytonski sporazum.

“I mi smo se suglasili da vanjski igrači na Balkanu ne trebaju stvarati konfrontaciju. Naša zemlja uvijek je lijepo surađivala s EU i SAD ovdje i u usuglašavanju Daytonskog sporazuma, ne vidim razlog da se ta suradnja mijenja”, rekao je ruski šef diplomacije.

Crnadak je ocijenio da Rusija ima principijelan stav kada je riječ o unutarnjim odnosima, posebice zbog potpore Daytonskom mirovnom sporazumu.

“Daytonski sporazum je dao dobru osnovu za mir i suživot. Zato nam je potpora Rusije važna. Rusija je bila jedan od kreatora ovog sporazuma”, rekao je Crnadak.

Ruski šef diplomacije posjet BiH nastavlja u Banjoj Luci gdje će obići mjesto rusko-srpskog centra koji se ondje gradi i razgovorom s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom okončati posjet BiH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ne može se Bosna i Hercegovina uređivati politikom jednog naroda, bez obzira koliko ga danas ima

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina je politički mrtvac oko kojeg se okupljaju najviše oni koji očekuju što veču ostavštinu. Drži se na vještačkom životu samo kako bi svi uspjeli pročitati pismo oporuke i vidjeli koliko tko i šta dobiva. Svi se tobože bore za njeno zdravlje, a u isto vrijeme svi sa svoje strane udaraju ćavle u lijes, i poslije pilatovski peru ruke.

Još nitko od tih interesnih aktera u smrtnoj joj povorci nema hrabrosti otvoreno reći “car je gol”, pacijent je mrtav. Nitko ne smije preuzeti odgovornost za njenu smrt, a svi je eutanaziraju.

Rijedak, zapravo nema povijesnog primjera takve smrtne igre sa pacijentom, i toliki nedozvoljeni eksperimenata. No ono što je također beha politički specijalitet je činjenica da zemlju najviše, i najbrutalnije, mrtvari i ubija onaj njen narod koji se, navodno, najjače zauzima za njeno izliječenje i oživljavanje. A upravo taj narod kao danas najbrojniji u toj slojevitoj zajednici, liječi je lijekovima koji su u civiliziranim demokratskim i slobodnim zemljama davno zabranjeni.

Liječe je lijekom koji je podmuklo ubija. Politički lijek unitarizma i centralizma koji se u prošlosti pokazao smrtonosnim za slojevite zajednice, a danas jedna od najslojevitiji je upravo Bosna i Hercegovina, Bošnjaci koriste, ćime se na pacijentu politički iživljavaju. Iako je lijek unitarizma i centralizma zauvijek razorio čak i puno lakše, bolesno politički homogenija društva, Bošnjaci ga uz veliku političku laž koriste i pred svijetom skrivaju. I ako sve teže uspjevaju sakriti ga umotanog u multi kulti pakovanju, zbog ćega je i političkim slijepcima vidljiv, ne odustaju od njegove primjene.

A to nije ništa drugo negoli bošnjačka demomstracija apsolutnog prava na beha pacijenta, kao svoju djedovinu, kao svoj grunt i feud. Već ćetvrt stoljeća šerifski se ponašaju ne obazirući se na prava i drugi koji, jednakim pravom, mogu i moraju sudjelovati u liječenju beha pacijenta, i zajednički tražiti lijek.

Koji zapravo u svijetu već postoji-Konfederalna Švicarska. Liječenje BiH na taj način, lijekovima konfederalizma i demokratizma, jednakosti i ravnopravnosti, Bošnjaci nisu priznavali i primjenjivali nikada, a napose taj lijek ne prihvaćaju otkada je Bosna i Hercegovina vehabizirana, mudžahedizirana i islamizirana kao najveća opasnost Europi i europskoj budućnosti. O dubini islamiziranosti Bosne i Hercegovine, njene nekadašnje vjersko nacionalne šarolikosti, uz porast vehabijskih entiteta, islamskog vjerskog terorizma, povratka stari i dolaska novi islamista, govori i činjenica bošnjačke isključivosti prema nebošnjacima, i tijekovima koji se događaju u beha društvu, a da nisu prošli kroz bošnjački politički katalizator.

Naime, glavni zagovornici objave rezultata popisa stanovništva, koji je trebao rezultirati Cerićevom fetvom da svaka muslimanka mora roditi najmanje petero djece, dvoje za sebe a troje za Bosnu i Hercegovinu, znači za rat, cijelo vrijeme trogodišnjeg čekanja upravo su bili Bošnjaci. Taj rezultat koji su očekivali, i za koji tvrde da su ostvarili, preko 50% beha pučanstva, sa velikom, gotovo ratno pobjedničkom euforijom su objavili. I ne samo objavili već danas njime prijete nebošnjacima, i uzimaju si ga kao neprikosnoveno, apsolutističko pravo na cjelovito unitarizirano centraliziranu Bosnu i Hercegovinu.

S tom procentualnošću, koja malo začuđuje otkud ih toliki procenat nakon Izetbegovićevi lažni govora po svijetu da je više od milijun Muslimana žrtva građansko vjerskog beha rata za teritorij, zabranili su u svim gradovima gdje politikom vjerskog radikalizma vladaju, prodaju alkohola, svinjetine, obilježavanje Djeda Mraza, prekid predavanja i ispita na fakultetima petkom kako bi muslimanski studenti mogli obavljati klanjanja. I sve im je do samog kraja 2016, ta obznana rezultata popisa stanovništva odgovarala dok nisu uvidjeli da ti rezultati popisa odgovaraju i idu na ruku i Republici Srpskoj.

Jer u tom genocidnom entitetu, po kojem se, na mirnodopski način, klonira i beha Federacija, po bošnjačkoj politici unitarizma, centralizma i apsolutizma koji imaju temelj u preko pedesetnom procentu Srba, i vlast u tom beha dijelu može vladati istim načinima kakvima Bošnjaci nastoje vladati cijelom Bosnom i Hercegovinom.

Potpredsjedniku RS Ramizu Salkiću smeta “objavljivanje entitetskih popisnih rezultata” , jer je to bilo “sa ciljem da bude Bošnjaka i Hrvata što je moguće manje na prostoru ovog entiteta” . U kom cilju je bilo objavljivanje popisa na razini Bosne i Hercegovine već jedino da se pokaže kako je Bošnjaka najviše i da je time Bosna i Hercegovina muslimansko bošnjačka zemlja. Takvom bošnjačkom politikom diskriminacije i dominacije ne liječi se beha bolesnik. Ne nikako cjelovit, a mavodno je Bošnjacima do beha cjelovitosti.

Naravno do cjelovitosti u unitarizmu, centralizmu, i što je za beha budućnost, za njene nebošnjake najopasnije, u islamizmu. U islamizmu onih isilovskih povratnika i dolaznika koji su dobili sigurno utočište u vehabijskim entitetima Bosne i Hercegovine. Stoga ne može se Bosna i Hercegovina uređivati politikom jednog naroda bez obzira na procenat koliko ga danas ima. Zna li Salkič koliko je Hrvata bilo prije muslimanske agresije u Travniku, Zenici, Sarajevu, Bugojnu, Kraljevoj Sutjesci, Fojnici i svim drugim gradovima i prostorima kroz koje je prošla zločinačka Izetbegovićeva takozvana Armija Bosne i Hercegovine.

Zasigurno da zna ali mu njihov današnji mali, gotovo zanemarivi procenat ne smeta, i ne smeta mu što je, po tim objavljenim rezultatima Lašvanska dolina danas muslimansko bošnjačka. Na prostorima sa koji su Muslimani protjerali i poubijali Hrvate, na kojima ubitstvom hrvatskih povratnika brane realizaciju Aneksa VII Daytonskog sporazuma, rezultati popisa su i njemu, i čelništvu SDA, i bivšem reisu Ceriću prihvatljivi.

A to nije ništa drugo već bošnjački nastavak muslimanskog etničkog čiščenja i berlinsko zidovske diobe Bosne i Hercegovine. Zar treba ikakav drugi dokaz o tome da je bošnjačka politika o mogućoj održivosti multi kulti Bosne i Hercegovine lažna, pa čak i s dimenzijama genocida budući da i četvrt stoljeće poslije beha sukoba brani povratak prognani Hrvata, da one koji se vrate ubijaju, da na jedan podal način nastavljaju sa etničkim čiščenjem hrvatskih prostora, ne vraćaju imovinu Katoličkoj crkvi, da štite ratne zločince iz reda svog naroda i da skrivaju masovne grobnice poubijanih i masakriranih Hrvata.

Entitetski rezultati popisa im smetaju, ali ne i bosanskohercegovački koji su nategli procenat Bošnjaka na više od 50% , kao pravo ma BiH. Zbog svega toga ovakva Bosna i Hercegovina nema nikakvu budućnost i ostaje trajno „bure baruta“, koje je moguće ugasiti jedino federaliziranjem ili konfederaliziranjem prostora i društva od tri nacionalna i vjerska entiteta.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari