Pratite nas

BiH

Željko Komšić jučer je pokazao kako izgleda savršen uvod koji BiH dovodi do krize neviđenih razmjera.

Objavljeno

na

Željko Komšić ponovno je pokazao svu agresivnost u retorici i jasno dao do znanja kako bi po njegovoj mjeri izgledala Bosna i Hercegovina te što bi pokušao ‘spakovati’ Hrvatima. 

Oglašavajući se oko otvaranja konzulata RH u Livnu, o kojem je Dnevnik izvještavao tijekom dana, Komšić je optužio Hrvatsku za krađu kazavši da je taj konzulat izgrađen novcima bh. građana. Kao primjer krađe naveo je Buško jezero, negiravši potpuno sporazum na kojem taj ‘posao’ počiva. Naime, sporazum je potpisan između Herceg Bosne i Hrvatske a Komšiću to smeta jer se, eto, ništa nije potpisalo s BiH, piše Ivan Crnjac/Dnevnik.ba

Jeftini trikovi i zaluđivanje masa

Osim što Komšić ovakve ‘bisere’ ispaljuje kako bi zaludio mase vlastitih birača, trikovi koje koristi nisu bezopasni. Naime, postoje mnogi zakoni i u FBiH i u BiH koji su vrijedili u Herceg Bosni a kasnije su samo uneseni u federalni okvir. Buško jezero jedan je od niza primjera, a taj obračun Komšić koristi samo kako bi pokazao kako bi cijela njegova politika izgledala kada bi zaista bio u prilici da odlučuje. Sve što bi činio bilo bi usmjereno protiv Hrvata – njihove konstitutivnosti i državotvorne uloge koju imaju u BiH. Ta uloga bi se polako, korak – po – korak u potpunosti minimalizirala i Hrvate bi se na kraju dovelo u nezavidan politički položaj u kojem bi im prava bila na razini neke folklorne zajednice.

Koliko god to čudno zvučalo, treba istaknuti i da je Komšić u pravu kad je u pitanju Buško jezero. Međutim, kroz tu tvrdnju uvijena je ideja, a ta ideja govori da je sve ono što je plod vremena Herceg Bosne nedopustivo i za odstranjivanje, tako i jednakopravnost i konstitutivnost…

Povijest nam je pokazala da nijedno oduzimanje ljudskih i političkih prava nije stalo na prvom koraku. Poslije jednog čina, slijedi drugi, pogubniji i gori od prvog. Tako je bilo i sa Židovima u Hitlerovoj Njemačkoj. Prvi korak nije bio logor i plinska komora. Komšić Hrvate ne bi slao u plinske komore, ali preneseno u današnje vrijeme, nastojao bi koliko god je moguće nakon prvog koraka uvesti i drugi, treći i tako redom dok ne dođe do cilja.

Otvorena želja za pokoravanjem

Otkako u BiH postoji tzv. građanska politika, uvijek je imala isti cilj. Ipak, nikada do sada nisu se u potpunosti razotkrivali kao u ovom razdoblju. Dosadašnji izborni ciklusi prolazili su u nekakvom ‘sekiranju’ za državu, ‘multi-kulti’ priči i tomu slično. Danas se, otvorenije no ikada, poziva na izbornu krađu funkcija koje pripadaju Hrvatima i glasovanje za Srbe i Hrvate na listama tzv. probosanskih stranaka koje su čiste bošnjačke stranke.

Blijeda hrvatska alternativa

Cijelo to vrijeme hrvatska alternativa djeluje blijedo, nespremno, nezainteresirano i nemoćno. Kao da su se i sami umorili od priča o sudbonosnim izborima i presudnim vremenima. One političke opcije koje nisu pod plaštom HNS-a ne djeluju spremno i odlučno niti imaju realnu snagu da pobijede u hrvatskom biračkom korpusu, a istovremeno ne izruče pravo Hrvata bošnjačkim strankama.

Borba za fotelje

Cijeli izborni cirkus bilo bi pošteno nazvati borbom za fotelje jer u konačnici ona to i jest. Za razliku od bošnjačkog i srpskog korpusa, nama je najpogubnija jer postoje ozbiljne namjere da nam se nanese šteta koju ćemo osjećati kroz narednih desetak i više godina. Ovo su Hrvatima možda i zadnji izbori u BiH gdje će donekle djelovati kao politički narod, a ne KUD.

S obzirom na iskustva koja imamo, dva su scenarija koja nas čekaju, onaj u kojem će nas predstavljati naši bez ikakvih rezultata i onaj u kojem će nam politička prava biti u potpunosti oduzeta, ali s itekako bolnim rezultatima i posljedicama.

Pouzdavati se u vanjski faktor koji bi to zaustavio – iluzija je, pouzdavati se u legitimne predstavnike opet je iluzija, jer oni mogu malo ili nimalo bez ovih vanjskih faktora.

Od borbe za uvjeravanje kako treba izgledati država konstitutivnih i ravnopravnih naroda i svih građana opet nema ništa, jer će se i Hrvati, po uzoru na jednu stariju priču, kad-tad zapitati je li bolje da umjesto revolucije dobiju gulaš.

Ivan Crnjac/Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Trojica muškaraca protjerana iz Slovenije zbog islamskog radikalizma vratila se u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilustracija

Trojica muškaraca podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koje je Slovenija protjerala sa svog teritorija zbog njihovih veza s radikalnim islamizmom vratila su se u matičnu državu a policija u toj zemlji tek razmatra kakve će mjere prema njima poduzeti, objavio je u nedjelju sarajevski “Dnevni avaz”.

Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40) te Selim Ljubijankić (39) živjeli su u Sloveniji i tamo radili kao vozači a protjerani su s obrazloženjem kako predstavljaju prijetnju sigurnosti države.

Svu trojicu sumnjiči se da su održavali veze s Bilalom Bosnićem, nekadašnjim vođom radikalnih islamista iz BiH osuđenim na sedam godina zatvora zbog regrutiranja boraca za terorističku organizaciju Islamsku državu (IS) a sumnja se i da su bili u kontaktu i s nekima od njih dok su boravili u Siriji.

Protjerani muškarci su se vratili na područje Bužima u sjeverozapadnoj Bosni gdje su ranije živjeli a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je kako policija još čeka službenu obavjesti iz Slovenije o razlozima izgona kako bi se odlučilo kakve korake poduzeti jer nije riječ o striktno o policijskim ovlastima.

“Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesa službi na razini država”, kazao je Šiljdedić.

Slovenski MUP odluku o izgonu trojice državljana BiH objavio je prošlog tjedna uz obrazloženje kako su prijetnja sigurnosti države no bez navođenja preciznijih informacija.

Mediji u toj zemlji su se pak pozvali na neimenovane izvore iz policije i obavještajne agencije SOVA koji tvrde kako je otkriveno da trojica muškaraca aktivno podupiru vjerski potaknut ekstremizam i terorizam, te da podupiru uporabu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari