Pratite nas

BiH

Željko Komšić jučer je pokazao kako izgleda savršen uvod koji BiH dovodi do krize neviđenih razmjera.

Objavljeno

na

Željko Komšić ponovno je pokazao svu agresivnost u retorici i jasno dao do znanja kako bi po njegovoj mjeri izgledala Bosna i Hercegovina te što bi pokušao ‘spakovati’ Hrvatima. 

Oglašavajući se oko otvaranja konzulata RH u Livnu, o kojem je Dnevnik izvještavao tijekom dana, Komšić je optužio Hrvatsku za krađu kazavši da je taj konzulat izgrađen novcima bh. građana. Kao primjer krađe naveo je Buško jezero, negiravši potpuno sporazum na kojem taj ‘posao’ počiva. Naime, sporazum je potpisan između Herceg Bosne i Hrvatske a Komšiću to smeta jer se, eto, ništa nije potpisalo s BiH, piše Ivan Crnjac/Dnevnik.ba

Jeftini trikovi i zaluđivanje masa

Osim što Komšić ovakve ‘bisere’ ispaljuje kako bi zaludio mase vlastitih birača, trikovi koje koristi nisu bezopasni. Naime, postoje mnogi zakoni i u FBiH i u BiH koji su vrijedili u Herceg Bosni a kasnije su samo uneseni u federalni okvir. Buško jezero jedan je od niza primjera, a taj obračun Komšić koristi samo kako bi pokazao kako bi cijela njegova politika izgledala kada bi zaista bio u prilici da odlučuje. Sve što bi činio bilo bi usmjereno protiv Hrvata – njihove konstitutivnosti i državotvorne uloge koju imaju u BiH. Ta uloga bi se polako, korak – po – korak u potpunosti minimalizirala i Hrvate bi se na kraju dovelo u nezavidan politički položaj u kojem bi im prava bila na razini neke folklorne zajednice.

Koliko god to čudno zvučalo, treba istaknuti i da je Komšić u pravu kad je u pitanju Buško jezero. Međutim, kroz tu tvrdnju uvijena je ideja, a ta ideja govori da je sve ono što je plod vremena Herceg Bosne nedopustivo i za odstranjivanje, tako i jednakopravnost i konstitutivnost…

Povijest nam je pokazala da nijedno oduzimanje ljudskih i političkih prava nije stalo na prvom koraku. Poslije jednog čina, slijedi drugi, pogubniji i gori od prvog. Tako je bilo i sa Židovima u Hitlerovoj Njemačkoj. Prvi korak nije bio logor i plinska komora. Komšić Hrvate ne bi slao u plinske komore, ali preneseno u današnje vrijeme, nastojao bi koliko god je moguće nakon prvog koraka uvesti i drugi, treći i tako redom dok ne dođe do cilja.

Otvorena želja za pokoravanjem

Otkako u BiH postoji tzv. građanska politika, uvijek je imala isti cilj. Ipak, nikada do sada nisu se u potpunosti razotkrivali kao u ovom razdoblju. Dosadašnji izborni ciklusi prolazili su u nekakvom ‘sekiranju’ za državu, ‘multi-kulti’ priči i tomu slično. Danas se, otvorenije no ikada, poziva na izbornu krađu funkcija koje pripadaju Hrvatima i glasovanje za Srbe i Hrvate na listama tzv. probosanskih stranaka koje su čiste bošnjačke stranke.

Blijeda hrvatska alternativa

Cijelo to vrijeme hrvatska alternativa djeluje blijedo, nespremno, nezainteresirano i nemoćno. Kao da su se i sami umorili od priča o sudbonosnim izborima i presudnim vremenima. One političke opcije koje nisu pod plaštom HNS-a ne djeluju spremno i odlučno niti imaju realnu snagu da pobijede u hrvatskom biračkom korpusu, a istovremeno ne izruče pravo Hrvata bošnjačkim strankama.

Borba za fotelje

Cijeli izborni cirkus bilo bi pošteno nazvati borbom za fotelje jer u konačnici ona to i jest. Za razliku od bošnjačkog i srpskog korpusa, nama je najpogubnija jer postoje ozbiljne namjere da nam se nanese šteta koju ćemo osjećati kroz narednih desetak i više godina. Ovo su Hrvatima možda i zadnji izbori u BiH gdje će donekle djelovati kao politički narod, a ne KUD.

S obzirom na iskustva koja imamo, dva su scenarija koja nas čekaju, onaj u kojem će nas predstavljati naši bez ikakvih rezultata i onaj u kojem će nam politička prava biti u potpunosti oduzeta, ali s itekako bolnim rezultatima i posljedicama.

Pouzdavati se u vanjski faktor koji bi to zaustavio – iluzija je, pouzdavati se u legitimne predstavnike opet je iluzija, jer oni mogu malo ili nimalo bez ovih vanjskih faktora.

Od borbe za uvjeravanje kako treba izgledati država konstitutivnih i ravnopravnih naroda i svih građana opet nema ništa, jer će se i Hrvati, po uzoru na jednu stariju priču, kad-tad zapitati je li bolje da umjesto revolucije dobiju gulaš.

Ivan Crnjac/Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Mektić: Tridesetak osoba ima pravo na povratak u BiH iz Sirije i Iraka

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Bosne i Hercegovine potvrdile su identitet između 25 i 30 osoba koje su boravile u Siriji i Iraku i povezane su s islamističkim terorističkim organizacijama, a sada u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima čekaju na povratak u BiH, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a prenosi u srijedu sarajevski “Dnevni avaz”.

Mektić je kazao kako među tih 25 do 30 državljana BiH ima onih koji su u Siriji i Iraku ratovali u redovima islamističkih terrorističkih skupina, no u brojku su uračunati i članovi njihovih obitelji odnosno supruge i djeca.

Mektić je time demantirao nagađanja kako na povratak u BiH u Sriji i Iraku čeka najmanje stotinjak osoba.

“Ovo su službeni podaci osoba za koje imenom i prezimenom znamo da se tamo nalaze“, kazao je Mektić.

Upravo je Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo za pitanja readmisije odnosno prihvata državljana te zemlje, koji nezakonito borave u nekoj drugoj državi.

Program repatrijacije osoba koje su se borile u Siriji i Iraku i tamo su zarobljene pokrenula je početkom godine vlada SAD-a, a temeljem sporazuma koji je postignut s vlastima u BiH do tada je u zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše.

On se nalazi u zatvoru i protiv njega je podignuta optužnica zbog sudjelovanja u terorističkim aktivnostima.

Ranije se se pojavile informacije kako je repatrijacija preostalih bosanskohercegovačkih državljana zaustavljena zbog problema u koordinaciji uloga koje u tom procesu trebaju imati različite lokalne organizacije i tijela vlasti, a Mektić je potvrdio kako je trenutačno sve u zastoju.

„Trenutno nemamo nikakve slične aktivnosti na provedbi povratka nekoga od naših državljana. Jedino dakle raspolažemo informacijom o broju tih ljudi. Čekamo da nam se dostave podaci za bilo koju osobu kako bismo krenuli u provjere”, kazao je Mektić.

On je potvrdio mogućnost da se za osobe koje budu vraćene iz Sirije i Iraka privremeni smještaj osigura u namjenskom prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

“Ako nemaju nikoga tko bi ih u našoj zemlji prihvatio postoji centar u Salakovcu koji je namjenski osnovan za to, a u kojem bi se privremeno smjestili dok se na drugi način ne riješi to pitanje“, kazao je Mektić.

Pojasnio je što će se dogoditi sa udovicama i djecom državljana BiH koji su poginuli ratujući za poraženu tzv. Islamsku državu.

„Ako nesumnjivo utvrdimo da su državljani BiH onda ćemo ih prihvatiti. U protivnom nećemo jer nemamo obvezu prihvaćati strance. I za djecu isto vrijedi. Ukoliko nisu upisana u knjigu državljana BiH ona nisu državljani BiH i nećemo ih primiti u našu državu“, kazao je ministar sigurnosti BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predrag Kožul: Izetbegović se ponaša kao i njegov otac za vrijeme rata

Objavljeno

na

Objavio

“Nikada mi nismo pristali, niti ćemo pristati na izborne jedinice koje će uskratiti pravo ljudima da glasuju iz svakog dijela Bosne i Hercegovine za svakog kandidata“, rekao je Izetbegović.

”Izborne jedinice u BiH već postoje, a Bakir se ponaša identično kao njegov otac za vrijeme rata”, rekao je Predrag Kožul, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH komentirajući za Hrvatski Medijski Servis tvrdnje Bakira Izetbegovića izrečene u intervjuu za Agenciju Anadolija.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da se u reformi Izbornog zakona BiH treba ići u implementaciju presuda europskih sudova, dok o implementaciji presude “Ljubić” kaže da SDA neće pristati na ucjene HDZ-a BiH i stvaranje dodatnih izbornih jedinica čime bi se nekome onemogućilo da bira i bude biran.

Kožul je istaknuo da nerado komentira izjave političkih aktera bh. krize jer drži da su ti komentari na neki način defenzivna politika. ”S druge strane, mi smo dužni, kao predstavnici HNS-a, upravo suprotno-proaktivno kreirati političke stavove i poteze.

Ipak razgovor Bakira Izetbegovića za Anadoliju je toliko bolno (ili čak bolesno) iskren, te prepun logičkih akrobacija, političkog zaborava i arogancije da zaslužuje osvrt i analizu”.

“Nikada mi nismo pristali, niti ćemo pristati na izborne jedinice koje će uskratiti pravo ljudima da glasuju iz svakog dijela Bosne i Hercegovine za svakog kandidata“, rekao je Izetbegović. Komentirajući navedenu izjavu, Kožul tvrdi da Izetbegović zaboravlja da izborne jedinice već postoje u Izbornom zakonu za sve izborne razine pa i za Predsjedništvo BiH.

“Za Predsjedništvo već danas ne možeš glasovati za svakog kandidata – ili je Bakir već otpisao Republiku Srpsku i ne vidi je u BiH”, kaže Kožul. Osvrćući se na Izetbegovićevu tvrdnju da je Sporazum o principima formiranja vlasti potpisan “samo što se naravno, na Balkanu događaju stvari da se to potpiše pa da se poslije ne uradi”, Kožul kaže da nitko nikada nije bolje, u jednoj rečenici, definirao dugoročnu politiku SDA. ”Ili je zaboravio da je upravo tako radio Alija Izetbegović u ratno vrijeme, da su Haris Silajdžić i drugi sateliti SDA Travanjski paket srušili prije nego se Tihić vratio u Sarajevo i konačno zaboravlja čak i sporazum koji je potpisao prije dvadeset dana”, rekao je Kožul.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH posebno problematizira Izetbegoviću izjavu u kojoj zamjenom teza za nametanje Komšića u Predsjedništvo BiH, bošnjačkim glasovima, okrivljuje HDZ BiH i Dragana Čovića. ”Ali kada Bakir kaže: „Pa i ovaj slučaj Komšić možda se ne bi dogodio da je bilo drugačije politike HDZ BiH i osobno Dragana Čovića“ onda smo na čisto gdje smo”.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH je mišljenja da kada u jednoj složenoj državi kakva je BiH, i ustavno i u svojoj naravi, najbrojniji narod prijeti onom najmalobrojnijem, upravo svojom brojnošću i mogućnostima preglasavanja, onda su sve maske pale i sva politika pada u vodu. “Presuda Ustavnog suda BiH donesena je upravo zbog toga kako brojniji ne bi prijetio i zlouporabljavao svoju brojnost”, istaknuo je Kožul.

Sugovornik HMS-a smatra da su Izetbegovićeve teze izrečene u spomenutom intervjuu nastavak na protuustavno djelovanje Željka Komšića dodajući da bi rekao “da su Željko i Bakir sve uhodaniji tandem.” ”Deklarativno pozivanje na europski i NATO put u potpunoj je opreci sa stavovima i djelovanjem bošnjačkih političkih predstavnika zvali se oni Bakir ili Željko”.

Sumirajući spomenute Izetbegovićeve teze Kožul smatra da one dodatno obvezuju političke predstavnike Hrvata u BiH na jedinstvo i principijelnost. ”Te već poznate činjenice, ovako „iskreno“ iznesene u ovom razgovoru, moraju nas dodatno mobilizirati na političko jedinstvo, konstruktivnost i principijelnosti”, istaknuo je Kožul.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari