Pratite nas

Nebuloze

Željko Komšić: Oduzeo bih Hrvatima konstitutivnost, ali nažalost Bošnjaci ne mogu sami mijenjati ustav

Objavljeno

na

”Probosanske stranke i stranke građanske ljevice moraju konačno definirati za kakvu građansku državu se zalažu. Evidentno je da Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Europskoj uniji mora odbaciti prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažirati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek jedan glas”, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Kako je u navedeno u priopćenju za javnost DF-a, Komšić smatra da presude Europskog suda za ljudska prava nedvosmisleno govore da one uopće ”ne mogu biti implementirane a da se prethodno ne odbaci diskriminirajući koncept takozvane konstitutivnosti naroda, na kojeg se, što eksplicitno piše u presudama Europskog suda za ljudska prava, moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja”.

”Ako želimo biti moderno europsko društvo, mi moramo odbaciti princip etničkog predstavljanja te shodno integracijama u europski pravno-politički okvir, raditi na izgradnji građanske države i građanskog pravnog poretka”, rekao je čelnik DF-a.

”Konstitutivnost naroda bi imala i danas smisla kada bi i danas vrijedila formula ZAVNOBIH-a da Bosna i Hercegovina nije ni bošnjačka ni srpska ni hrvatska, nego i bošnjačka i srpska i hrvatska. Svima je jasno da je ta formula grubo derogirana i da se nastoje formirati etničke izborne jedinice što je u suprotnosti s europskim građanskim društvom i civilizacijskim vrijednostima, smatra Komšić.

”Nažalost, dobar dio građanskog političkog spektra još uvijek robuje onim konceptima koji su propali sa padom Berlinskog zida i zazire od zalaganja za građansku državu, u svojoj suštini.

Građanske opcije, u nedostatku šire političke vizije nikada se u Bruxellesu nisu jasno založile za građansku državu na principu jedan čovjek jedan glas, niti su institucijama Europske unije stavile do znanja da u Bosni i Hercegovini postoje političke snage koje imaju namjeru da grade europsku, građansku, demokratsku i sekularnu državu, upravo onakvu kakve jeste većina članica Europske unije.

Zbog svega toga, pristup građanskih stranaka mora biti promijenjen”, rekao je Komšić. Komšić smatra kako odustajanje od građanskog principa jedan čovjek jedan glas i tavorenje u prevladanim i obesmišljenom konceptu konstitutivnosti znači izdaju referendumskih principa od 1. ožujka.

”Ako su neke nacionalne stranke odustale od prvomartovske građanske Bosne i Hercegovine, što i ne iznenađuje, stranke građanske ljevice nikada od toga ne smiju odustati. Građanska država BiH ne smije biti ime za ono što je prošlo nego ime za ono što dolazi.

Neka se svi oni koji se tome protive ne pitaju stoji li iza svega neka skrivena namjera. Nema nikakvih skrivenih namjera.

Ultimativni cilj građanske ljevice mora biti europska građanska država i vladavina demokratske većine”, zaključio je Komšić.

Iza ideje o “građanskoj” BIH se od početaka te države skriva zapravo bošnjačka ideja o ukidanju prava Hrvatima i Srbima u BIH, s tim da Srbe štiti činjenica da imaju svoj entitet, dok Hrvati ugurani u federaciju s Bošnjacima polako ali sigurno nestaju iz BIH.

(Kamenjar.com / Narod.hr)

 

Zašto Komšić izbjegava Hrvate i obilazi samo Bošnjake?

 

 

U BiH ratoborna retorika zbog Pelješkog mosta, Komšić uspoređuje Čovića s Pavelićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Nebuloze

SIP dao zeleno svjetlo Selmi Cikotiću za ministra sigurnosti BiH

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, nakon izvršenih provjera, potvrdilo je na današnjoj sjednici da kandidat SDA Selmo Cikotić ispunjava uvjete propisane zakonom za imenovanje na dužnost ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, saznaje Srna u SIP-u.

Nakon izvršenih provjera u SIP-u, Agencija za istrage i zaštitu BiH ima rok od 30 dana da izvrši provjere koje je Cikotić naveo u obrascu SIP-a.

SDA je kandidirala Cikotića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na ovu dužnost.

Podsjećamo, Udruga dragovoljaca i veterana HVO-a HR HB izrazila je protivljenje Cikotićevoj kandidaturi istaknuvši da je SDA-ov prijedlog izrugivanje i omalovažavanje hrvatskih žrtava u Bugojnu.

Također Koordinacija udruga HVO-a Cikotića smatra odgovornim protjerivanje 15 000 Hrvata iz Bugojna.

Navode i da je u Bugojnu kroz samo nekoliko dana ubijeno 200 Hrvata, u logore odvedeno oko dvije tisuće te da se 20 Hrvata još uvijek smatra nestalima jer njihova tijela nisu pronađena.

Ovakav stav braniteljskih udruga iz Bugojna podržale su i političke stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Zastrašujuće uvrede i prijetnje kardinalu u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Na prosvjedu protiv održavanja svete mise u sarajevskoj Katedrali za žrtve Bleiburga i križnih puteva jedan muškarac je preko razglasa huškao okupljene na kardinala Puljića uvredljivo ga nazivajući svinjom te najavio da će se “nešto desiti za par dana” jer, kako kaže, “nismo ludi – danas se neće ništa desiti”, javlja reporterka Hrvatskog Medijskog Servisa iz Sarajeva.

„Sramite se svi policajci, vi ste novi fašisti. Sram vas bilo koga čuvate, Naši roditelji su školovani partizanskom krvlju i ova je država u AVNOJ-evskim granicama, zahvaljujući partizanima i njena državotvornost”, rekao je muškarac s istaknutom petokrakom obraćajući se okupljenima na prosvjedu.

Optužio je vlasti jer “čuvaju svinju”, dodajući da je kardinal Puljić od danas persona non grata najavivši da će se “nešto desiti”.

-Čuvate svinju jednu, on je od danas persona non grata, nepoželjan. Neće se danas ništa desiti, ali će se desiti za par dana, garantujem vam. Ništa se danas neće desiti, nismo ludi; nismo ludi, al’ ćete popustit, kazao je spomenuti muškarac okupljenima koji su mahom isticali totalitarne komunističke simbole, ali i simbole tzv. Armije BiH.

Kratko obraćanje završio je s još jednom neizravnom prijetnjom.

-Vi čuvate svinje na vlasti ove gore i njima će vrlo brzo kraj doć’, vrlo brzo, a onda ćemo vidjeti na čiju ćete stranu stat’. Ulizice jedne sram vas bilo, kazao je muškarac na prosvjedu protiv održavanja svete mise u sarajevskoj Katedrali, prenosi HMS. Pogledajte video.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari