Pratite nas

Hrvatska

Željko Lovrinčević: Hrvatska nezaustavljivo juri prema bankrotu

Objavljeno

na

Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević prošlog tjedna gostovao je u TV emisiji “Bujica” u kojoj je još jednom iznio svoje pesimistične prognoze za hrvatsko gospodarstvo…

Lovrinčević je bio iznimno kritičan prema vladajućoj političkoj klasi rekavši kako političari ne snose nikakvu realnu odgovornost za “propadanje” hrvatskog gospodarstva i društva. Lovrinčević smatra kako Hrvatska ima dvije do tri godine povoljnih uvjeta zaduživanja na svjetskom financijskom tržištu.

“Kada se taj prozor mogućnosti zatvori bit ćemo u velikim problemima ako ne provedemo strukturne reforme”, rekao je Lovrinčević dodavši kako Hrvatskoj zaista prijeti bankrot državnih financija.

Prema njemu postoje dva scenarija u trenutku kada Hrvatska proglasi bankrot – u jednom Europa će dopustiti “kaotičan” scenarij u kojem će doći do obustave ispalte plaća i mirovina. U drugom će se dogoditi određena vrsta spašavanja odnosno “bailouta”.

“Svaka zemlja je drukčija i specifična”, odgovorio je Lovrinčević na pitanje o vrsti “bailouta” na koji Hrvatska može računati.

Naš poznati analitičar upozorio je i na činjenicu da oko 70 posto sredstava iz 2. mirovinskog stupa leži u državnim obveznicama.

“Vidjet ćemo koliko će vrijediti te obveznice nakon što država bankrotira.”

Za privatizaciju autocesta Lovrinčević je izjavio kako je zagovarao tu opciju u trenutku kada se država zaduživala po kamatnoj stopi od visokih 6 posto, ali ne i danas kada se moguće zadužiti puno jeftnije.

“Tu mogućnost treba iskoristiti, iako se druge države poput Mađarske, Slovačke i Češke trenutno zadužuju puno jeftinije od Hrvatske”, rekao je.

Lovrinčević je na kraju istaknuo kako Hrvatskoj treba sposobna vlada koja “zna što hoće”, ali je istovremeno napomenuo kako je i u slučaju formiranja stručnje vlade “potreban je cijeli mandat kako bismo se vratili na poziciju iz 1. siječnja 2012. godine. Ljudi moraju shvatiti da mi nismo izgubili godinu dana s ovom vladom, već sedam – osam godina, a možda i desetljeće.”

Kao glavnog krivca za teško stanje u državi Lovrinčević je istaknuo “kombinaciju mediteranskog mentaliteta i boljševičkog svjetonazora”, dodavši kako se u Hrvatskoj dogodila smjena generacija, ali ne i smjena mentaliteta.

poslovnipuls.com

 

facebook komentari

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari