Pratite nas

Hrvatska

Željko Lovrinčević: Hrvatska nezaustavljivo juri prema bankrotu

Objavljeno

na

Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević prošlog tjedna gostovao je u TV emisiji “Bujica” u kojoj je još jednom iznio svoje pesimistične prognoze za hrvatsko gospodarstvo…

Lovrinčević je bio iznimno kritičan prema vladajućoj političkoj klasi rekavši kako političari ne snose nikakvu realnu odgovornost za “propadanje” hrvatskog gospodarstva i društva. Lovrinčević smatra kako Hrvatska ima dvije do tri godine povoljnih uvjeta zaduživanja na svjetskom financijskom tržištu.

“Kada se taj prozor mogućnosti zatvori bit ćemo u velikim problemima ako ne provedemo strukturne reforme”, rekao je Lovrinčević dodavši kako Hrvatskoj zaista prijeti bankrot državnih financija.

Prema njemu postoje dva scenarija u trenutku kada Hrvatska proglasi bankrot – u jednom Europa će dopustiti “kaotičan” scenarij u kojem će doći do obustave ispalte plaća i mirovina. U drugom će se dogoditi određena vrsta spašavanja odnosno “bailouta”.

“Svaka zemlja je drukčija i specifična”, odgovorio je Lovrinčević na pitanje o vrsti “bailouta” na koji Hrvatska može računati.

Naš poznati analitičar upozorio je i na činjenicu da oko 70 posto sredstava iz 2. mirovinskog stupa leži u državnim obveznicama.

“Vidjet ćemo koliko će vrijediti te obveznice nakon što država bankrotira.”

Za privatizaciju autocesta Lovrinčević je izjavio kako je zagovarao tu opciju u trenutku kada se država zaduživala po kamatnoj stopi od visokih 6 posto, ali ne i danas kada se moguće zadužiti puno jeftnije.

“Tu mogućnost treba iskoristiti, iako se druge države poput Mađarske, Slovačke i Češke trenutno zadužuju puno jeftinije od Hrvatske”, rekao je.

Lovrinčević je na kraju istaknuo kako Hrvatskoj treba sposobna vlada koja “zna što hoće”, ali je istovremeno napomenuo kako je i u slučaju formiranja stručnje vlade “potreban je cijeli mandat kako bismo se vratili na poziciju iz 1. siječnja 2012. godine. Ljudi moraju shvatiti da mi nismo izgubili godinu dana s ovom vladom, već sedam – osam godina, a možda i desetljeće.”

Kao glavnog krivca za teško stanje u državi Lovrinčević je istaknuo “kombinaciju mediteranskog mentaliteta i boljševičkog svjetonazora”, dodavši kako se u Hrvatskoj dogodila smjena generacija, ali ne i smjena mentaliteta.

poslovnipuls.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Objavljena nova imovinska kartica Kolinde Grabar-Kitarović – Evo što ima na kraju mandata

Objavljeno

na

Objavio

Kolinda Grabar-Kitarović je dva dana prije roka, odnosno prije isteka predsjedničkog mandata, predala novu imovinsku karticu, što je i dužna učiniti nakon prestanka obnašanja dužnosti.

Kada se usporedi s onom otprije pet godina, s početka mandata, plaća joj je porasla s 22.720 na 24.376 kuna. Njezin suprug Jakov na početku mandata bio je nezaposlen, a danas radi u tvrtki AD Plastik za plaću od 14.925 kuna. Honorano još na godinu u tvrtki Sentinel Holding AG zaradi 180.000 kuna.

I štednja obitelji Kitarović se povećala – na početku su imali zajedničku štednju od 135.000 eura. Na kraju mandata ona je dvostrukoveća, ali je Grabar-Kitarović sada prijavila osobnu ušteđevinu od 115.000 eura te na drugom računu od 108.000 eura što joj je jednokratno isplatio NATO.

Jakov Kitarović sada ima prijavljenu štednju od 25.000 eura. Nekretnine su ostale iste, dok se obitelj riješila dvaju automobila s početka mandata, pišu Vijesti.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vlada donijela odluku o osnivanju Ureda bivše predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Vlada RH je u petak na telefonskoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Ureda predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je dužnost predsjednice Republike Hrvatske prestala 18. veljače 2020., podnijela je Vladi RH zahtjev za ostvarivanje prava na Ured predsjednika RH po prestanku dužnosti.

Vladinom Odlukom osniva se Ured predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, kojem je sjedište u Zagrebu.

Zadužuje se tijelo državne uprave, u čijem je djelokrugu upravljanje državnom imovinom, odnosno predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH ako se radi o rezidencijalnom objektu, na davanje na uporabu nekretnine koju će koristiti Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, navodi se u priopćenju.

Također, Odlukom se utvrđuje da će se rad Ureda u ovoj godini financirati na teret pozicija Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020..

Utvrđuje se i da će Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, dostaviti Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH kao i Ministarstvu financija financijski plan i godišnji program rada Ureda za 2020. godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari