Pratite nas

Hrvatska

Željko Lovrinčević: Hrvatska nezaustavljivo juri prema bankrotu

Objavljeno

na

Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević prošlog tjedna gostovao je u TV emisiji “Bujica” u kojoj je još jednom iznio svoje pesimistične prognoze za hrvatsko gospodarstvo…

Lovrinčević je bio iznimno kritičan prema vladajućoj političkoj klasi rekavši kako političari ne snose nikakvu realnu odgovornost za “propadanje” hrvatskog gospodarstva i društva. Lovrinčević smatra kako Hrvatska ima dvije do tri godine povoljnih uvjeta zaduživanja na svjetskom financijskom tržištu.

“Kada se taj prozor mogućnosti zatvori bit ćemo u velikim problemima ako ne provedemo strukturne reforme”, rekao je Lovrinčević dodavši kako Hrvatskoj zaista prijeti bankrot državnih financija.

Prema njemu postoje dva scenarija u trenutku kada Hrvatska proglasi bankrot – u jednom Europa će dopustiti “kaotičan” scenarij u kojem će doći do obustave ispalte plaća i mirovina. U drugom će se dogoditi određena vrsta spašavanja odnosno “bailouta”.

“Svaka zemlja je drukčija i specifična”, odgovorio je Lovrinčević na pitanje o vrsti “bailouta” na koji Hrvatska može računati.

Naš poznati analitičar upozorio je i na činjenicu da oko 70 posto sredstava iz 2. mirovinskog stupa leži u državnim obveznicama.

“Vidjet ćemo koliko će vrijediti te obveznice nakon što država bankrotira.”

Za privatizaciju autocesta Lovrinčević je izjavio kako je zagovarao tu opciju u trenutku kada se država zaduživala po kamatnoj stopi od visokih 6 posto, ali ne i danas kada se moguće zadužiti puno jeftnije.

“Tu mogućnost treba iskoristiti, iako se druge države poput Mađarske, Slovačke i Češke trenutno zadužuju puno jeftinije od Hrvatske”, rekao je.

Lovrinčević je na kraju istaknuo kako Hrvatskoj treba sposobna vlada koja “zna što hoće”, ali je istovremeno napomenuo kako je i u slučaju formiranja stručnje vlade “potreban je cijeli mandat kako bismo se vratili na poziciju iz 1. siječnja 2012. godine. Ljudi moraju shvatiti da mi nismo izgubili godinu dana s ovom vladom, već sedam – osam godina, a možda i desetljeće.”

Kao glavnog krivca za teško stanje u državi Lovrinčević je istaknuo “kombinaciju mediteranskog mentaliteta i boljševičkog svjetonazora”, dodavši kako se u Hrvatskoj dogodila smjena generacija, ali ne i smjena mentaliteta.

poslovnipuls.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatskoj zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengensku zonu

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska će 16. listopada dobiti zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengensku zonu, ekskluzivno doznaje Večernji list u Bruxellesu.

Prema upućenim izvorima, ta je odluka predviđena za usvajanje na kolegiju europskih povjerenika upravo tog datuma, jednoj od posljednjih sjednica na kojoj se donose odluke prije smjene na čelu Komisije.

Izvjestitelj bi trebao biti Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Junckerove Komisije i budući izvršni potpredsjednik u timu Ursule von der Leyen, koja preuzima dužnost 1. studenog.

Nacrt Komisijine odluke već je napisan i pozitivan je za Hrvatsku, što znači da će do kraja Junckerova mandata Hrvatska proći tehničku evaluaciju i dobiti preporuku Komisije za ulazak u Schengensku zonu, nakon čega sama odluka o ulasku ovisi o Vijeću EU, odnosno jednoglasnoj potpori država članica, javlja vecernji.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Vukovaru obilježena 28. obljetnica osnutka 204. brigade

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, misom za poginule u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanom akademijom u ponedjeljak je obilježena 28. obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade, postrojbe koja je branila Vukovar i kroz koju su prošla 5493 branitelja.

“Iako je svaka četvrt u Vukovaru imala organiziranu obranu od srpske agresije i srpskih paravojnih postrojba, bilo je nužno formirati brigadu koja će uvezati sustav obrane grada”, objasnio je razloge osnutka 204. brigade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je u ime Vlade bio na obilježavanju obljetnice te ratne postrojbe čijih je, kako je rekao, više od 900 pripadnika dalo život u obrani Vukovara.

Nakon okupacije Vukovara gotovo svi pripadnici te brigade su zarobljeni i odvedeni u srpske koncentracijske logore, gdje su preživjeli pakao, podsjetio je.

“Sve to ostavilo je velike posljedice za zdravlje branitelja i zato je važno biti danas s njima i biti ovdje u Vukovaru i iskazati im zahvalu i poštovanje”, rekao je Medved.

Zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček je rekao kako je riječ je o brigadi koja je proizašla iz običnoga hrvatskoga puka, koju su popunjavali civili koji su se u samo nekoliko tjedana pretvorili u prave ratnike i pokazali kako se brani Domovina. “To je brigada koja je slomila kičmu velikosrpskome agresoru upravo ovdje u Vukovaru i time doprinijela krajnjoj pobjedi Hrvatske vojske 1995. godine vojno-redarstvenom akcijom Olujom”, istaknuo je Pavliček.

“Dolazimo dati pijetet svim našim poginulima, nestalim i umrlim suborcima i ne smijemo dopustiti zaboravu da nam taj pijetet i sjećanja oduzme”, poručio je izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, ističući da mladi naraštaji u Hrvatskoj trebaju više znati o Domovinskom ratu i hrabrom otporu hrvatskih branitelja.

Tijekom svečane akademije u Hrvatskome domu pretpremijerno je prikazan film Jakova Sedlara “3069” koji govori o suicidu među braniteljskom populacijom, a bio je nazočan i predsjednički kandidat Miroslav Škoro. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari