Connect with us

Pregled

Željko Olujić: BiH puca na sve strane, puca i u odnosu na novu geostratešku situaciju

Objavljeno

on

Bosanskohercegovački sud odredio je jednomjesečni pritvor za desetoricu bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

Među njima je i zapovjednik obrane Zbornog područja Orašje u Domovinskom ratu, general HVO-a Đuro Matuzović. Pritvor može trajati do 30. studenog ili do nove odluke Suda.

Tim povodom u Studiju 4 gostovali su bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare- Ožbolt i bivši državni odvjetnik Željko Olujić.

Mene zanima pravni aspekt slučaja Orašje i politički aspekt, a oni se isprepliču.

Ono što je bitno u ovom trenutku je da mi ne raspolažemo s dovoljnim brojem dokumenata. Mi ne znamo čak niti sadržaj tog ugovora između Hrvatske i BiH, rekao je na početku bivši državni odvjetnik Željko Olujić. Tu su već političke natruhe tog pritvora zato jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za osnovu tog pritvora niti po zakonodavstvu BiH.

Naime, djelo koje im se stavlja na teret bilo je prije 25 godina, nisu bježali, ne mogu ponoviti kazneno djelo. Bitno je da nema zakonskog osnova po zakonu o kaznenom postupku koji vrijedi na području BiH. To je samo po sebi začuđujuče.

Kazao je da se tome se mora dodati da im se na teret stavljaju konkretna kaznena djela nad Srbima. Ono što je bitno je da mi na znamo kakav je bio stav Haškog suda.

On je taj činjenični supstrat prepustio BiH i ona ga sada koristi da stvara strah na području BiH. Radi se o stotinama ljudi kojima prijeti sudski postupak, kazao je Olujić.

Kakav teret ovakav slučaj stavlja na Vladu? Vlada nije očekivala ovakav razvoj situacije kada je planirala posjet BiH. Ja mislim da je dobro da je Dragan Čović došao u Hrvatsku, razgovarao sa svim akterima i upoznao ih sa situacijom koja se događa hrvatskom narodu u BiH, rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

Ova situacija s Oraškom skupinom sve je zaprepastila, pogotovo kad znamo da se 1992. godine jedino taj dio uspio obraniti i sačuvati tu hrvatsku enklavu. Hrvatska ima obavezu pružiti i pravnu i svaku drugu pomoć,kazala je.

Prema bivšem državnom odvjetniku Željku Olujiću Hrvatska vlada je u ovom trenutku u teškoj situaciji.Ona je dužna brinuti o Hrvatima, to je u našem ustavu, ona im je dužna osigurati pravnu pomoć.

Dolaze signali da obrana neće biti jedinstvena svih desetoro njih. Cijela situacija je napravljena tako da je to dodatni pritisak kako na Hrvate u BiH tako i na Hrvatsku, kazao je. S jedne strane imate situaciju da se jednu kunu u Rusiju i Svetoga Savu, oni koji su srpski orijentirani, oni iz srpske enklave. S druge strane imate htjenje islamističko, koje nije zanemarivo, u htjenju da se stvori 73. islamska država. Hrvati su u sendviču. Oni su naprosto u situaciji da ne znaju što da čine, ni faktički ni pravno.

Već su neki hrvatski generali ovog ljeta najavljivali da bi se mogle podići optužnice protiv Hrvata u BiH. Suđenja Hrvatima u BiH odvijaju se godina, a mi o tome znamo vrlo malo. Nije bilo sustavnog praćenja niti jedne kvalitetne komunikacije između dviju država, rekla je Škare-Ožbolt.

Za Željka Olujića je obavještajna zajednica ta koja je unutar Hrvatske trebala imati obavještajne podatke. U javnosti nema jedinstvene hrvatske politike u zaštiti hrvatskih interesa u BiH, kazao je. BiH puca na sve strane, puca i u odnosu na novu geostratešku situaciju. Vidite Putinovu politiku, zveckanje oružja na hrvatskim granicama.

Mnogi se boje, kolaju kojekakvi popisi i upravo tu je zadaća državnih tijela, a tu prvenstveno mislim na obavještajne službe i Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo i druge. Tu prvenstveno mislim na to da se izvede na čistac tko se tu procesuira i istražuje, kazala je Škare-Ožbolt.

Niz postupaka se sprema i to je u ladicama i vadi se u određenom trenutku kada oni smatraju je to tajming, naveo je Olujić. U BiH ne bi bilo isključeno da generala Krstičevića kao ministra obrane uhite. Mislim da je u ovom trenutku dobro što on nije išao u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR