Connect with us

Reagiranja

Željko Peratović dobrovoljno istupio iz HND-a

Objavljeno

-

željko peratović novinarska iskaznica

U jeku sve više kritika na rad HND-a i njegovog predsjednika Saše Lekovića, novinar Željko Peratović obavijestio je Hrvatsko novinarskom društvo otvorenim pismom kako dobrovoljno istupa iz HND-a.

[ad id=”68099″]

Otvoreno pismo Hrvatskom novinarskom društvu

Komisiji za članstvo
Perkovčeva 2
Zagreb

Predmet: Dobrovoljno istupanje iz članstva

Ja, Željko Peratović, matični broj člana HND-a 2731-15, temeljem Statuta HND-a, članak 16. stavak 1. točka a) tražim da me se žurno briše iz članstva Društva.
Obrazloženje:
Obzirom da sam prošle godine preživio pokušaj ubojstva, a da je HND moju kaznenu prijavu DORH-u za to kazneno djelo podržao tek nakon mog upornog inzistiranja i upozorenja da ću predsjednika Društva prijaviti Vijeću časti zbog diskriminacije temeljem mog zdravstvenog stanja, te da sam vezano za fizički napad na mene primio i prijetnje, predsjednik Saša Leković je uz znanje ostalih tijela Društva u mom slučaju ignorirao i prekršio članak 7. točke a) i b) te članak 8. točka b) spominjanog Statuta.
Višekratno sam upozoravao predsjednika HND-a na obvezu Društva da mi temeljem citiranih dijelova Statuta HND kao svom članu pruži podršku u ostaviranju prava žrtve kaznenih djela, ali su se on i Vesna Alaburić, vodeća odvjetnica u Centru za zaštitu slobode izražavanja, čiji je HND osnivač, na ista upozorenja i molbe oglušili.
Odvjetnica Vesna Alaburić je isprva obećala da će me kao oštećenika zastupati u postupku koji se pred Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu vodio za pokušaj ubojstva, s čim je bio upoznat i predsjednik Društva, ali je nakon, što sam preko Reportera bez granica iz Pariza ishodio financijsku potporu za zastupanje kod Media Legal Defence Initiative iz Londona, ista ignorirala moju molbu, opet uz znanje predsjednika Društva.
Podsjećam da na web stranici HND-a gdje se govori o Centru piše:
1. Pravna zaštita
1.1. Zastupanje, obrana, pravno savjetovanje
(iii) pravna zaštita i zastupanje novinara koji su zbog svog novinarskog rada diskriminirani, izloženi prijetnjama, ucjenama, fizičkim napadima, cenzuri i/ili protupravnom uskraćivanju ili organičavanju slobode izražavanja;
Ništa od toga, unatoč mojim molbama HND-u, nisam ostvario.
Kada je konačno Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u siječnju o.g. slučaj pokušaja ubojstva, odbacilo i prebacilo ga na nižu razinu Općinskog državnog odvjetništva, a koje je potom pokrenulo istragu o pokušaju nanošenja težih fizičkih povreda, a isto Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu postupajući u drugom predmetu – slučaju prijetnji meni, ishodilo potvrđenu optužnicu protiv dvije osobe, s tim da se jedna tereti i za prijetnju novinaru pri obavljanju profesionalne dužnosti, Hrvatsko novinarsko društvo uopće javno nije reagiralo na ove vijesti.
Jedini koji su reagirali bili su Reporteri bez granica iz Pariza, čiji sam dopisnik, ali ni HND ni mediji u javnom vlasništvu, nisu prenijeli njihovu reakciju.
Iz svega je očito da sam diskriminiran od vlastite strukovne udruge i javnih medija, što samo pojačava strah za moju obitelj i mene, te nas učvršćuje u namjeri da iselimo iz Hrvatske u srpnju ove godine. Stoga je bespredmetno i samouvredljivo da više ostanem član HND-a, bez obzira što sam već platio članarinu za 2016.
Srdačan pozdrav,
Željko Peratović
Zvonigradska 33
Zagreb
Hrvatska
U Zagrebu, 16. veljače 2015
P.S. U prilogu dostavljam sken novinarske iskaznice koju ću HND-u vratiti poštom i potvrdu o plaćenoj članarini za 2016 godinu.
članarina hnd

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari