Connect with us

Politika

Željko Reiner: ‘Most i HDZ sigurno sastavljaju Vladu, idući tjedan ćemo imati saborsku većinu’

Objavljeno

-

Most i HDZ će sastaviti Vladu, rekao je u emisiji Novi Dan na televiziji N1 HDZ-ov Željko Reiner.

[ad id=”93788″]

– Nema dileme da će Most i HDZ sastaviti Vladu. Nadam se da će Hrvatska što je moguće prije imati stabilnu parlamentarnu većinu ne samo zbog katastrofalnog gospodarskog stanja u koje ju je dovela ova Vlada nego i zbog svega što se događa u Europskoj uniji. Postoji niz stvari koji će itekako utjecati na Hrvatsku, svima koji dobro žele Hrvatskoj je stalo da se prije stvori stabilna većina u Saboru kao i Vlada – rekao je Reiner.

Odbacio je mogućnost novih izbora.

– U ovom trenutku nemoguće je da ćemo na nove izbore. Na najboljem smo putu da se oformi stabilna parlamentarna većina, Vlada ljudi koji žele reforme u Hrvatskoj. Most nisu oni koji su lijepili plakate s Karamarkom sa škarama na leđima i koji su odbijali reforme – istaknuo je.

Kaže kako su razgovori s Mostom u tijeku te da će oni dovesti do “najboljih kadrovskih rješenja”.

– Nadam se da ćemo za tjedan dana imati mandatara, to je realan rok da se neke stvari raščiste. Mi smo u puno stvari sukladni s Mostom, Most je reformska stranka i HDZ je stranka koja je zadnje dvije-tri godine zagovarala strukturne reforme. Trebat će prvo donijeti proračun, provesti ozbiljne reforme u poljoprivredi, gospodarstvu, ukinuti parafiskalne namete, potaknuti proizvodnju hrane, potaknuti rješavanje demografskih problema, zaustavljanje iseljavanja mladih, bolje iskorištavanje europskih fondova… – kaže Reiner.

Demantirao je napise kako će HDZ svoj ekonomski program iz Njemačke dobiti tek početkom 2016. godine.

– HDZ ima svoj program, to je spin koji je SDP pokušao podvaliti narodu – ističe Reiner.

Naglasio je kako će sljedeća Vlada biti vrlo spremna rješavati ona pitanja koja je ova Vlada ostavila u nasljeđe.

– Hrvatskim građanima je ovaj čas teško, da ih pitate je li im bolje danas nego prije četiri-pet godina svi će reći da im je tada bilo bolje. Ljudima je danas lošije, postoje ozbiljni problemi koji nisu izmaštani. Jasno je da se nijedan problem ne može riješiti u nekoliko mjeseci, ali se može u nekoliko godina. Treba ga započeti rješavati, treba imati viziju, a mi to imamo. Naravno da rezultati neće odmah biti tu u roku od mjesec-dva, ali ako se odmah počnu ozbiljne strukturne reforme, onda će se osjetiti rezultati na standardu građana, ali i na poziciji Europske unije – smatra Reiner.

Komentirao je i izjave šefa SDP-a Zorana Milanovića koji je kazao kako “Most postaje mostobran za povratak kriminalne organizacije u vlast”.

– Svakom je vidljivo da je Milanović izgubio živce, da je svjestan da mora otići iz svoje udobne fotelje. On sad pribjegava nečemu što nijedan političar ne bi smio, to su vrijeđanja i govor koji ne priliči javnim medijima. To pokazuje da je on potpuno izgubio kontrolu nad onim što govori, tako nitko pristojan ne bi smio govoriti u javnom govoru. Meni je jasno da on gubi, ali gubiti treba s dostojanstvom – kaže.

Ističe kako je “HDZ sa svojom prošlošću itekako raščistio i bio je kažnjen od birača”.

– SDP ne samo da nije raščistio s prošlošću nego nije ni s budućnošću. Mi smo vrlo jasno rekli da svatko protiv koga se podignu optužnice mora odstupiti sa svoje pozicije u HDZ-u, za razliku od SDP-a koji svoje članove čisti. Josipa Rimac i Božidar Kalmeta su vrlo jasno rekli da će oni odstupiti sa svojih dužnosti ako se podignu optužnice protiv njih, oni su svoje stavove jasno rekli, ja ne trebam biti njihov odvjetnik – rekao je Reiner.

Ponovio je kako će razgovorima s Mostom sigurno doći do najboljih kadrovskih rješenja što uključuje i nestranačkog premijera. Nije želio previše komentirati uvjete Mosta koji ima jasan stav da ne želi Ladislava Ilčića u budućoj Vladi.

– Sumnjam da će našoj strani biti bilo tko neprihvatljiv, čini mi se da nijedna isključivost nije dobra, pregovori služe tome da se neke stvari razjasne da se vidi tko je za koju poziciju prikladniji – rekao je.

Na kraju je ponovio kako će Domoljubna koalicija i Most sigurno imati saborsku većinu te da su spremni koalirati sa svima onima koji žele dobro Hrvatskoj, bili oni orijentirani desno, ili čak lijevo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari