Connect with us

Komentar

Željko Reiner: Orešković se nema pravo obratiti Saboru, ali ću mu to dopustiti

Objavljeno

-

Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner ustvrdio je u srijedu kako se premijer Tihomir Orešković, po saborskome Poslovniku, nema pravo obratiti Saboru tijekom rasprave o prijedlogu njegova opoziva jer se Vlada nije o tome očitovala, ali i najavio kako će mu to ipak omogućiti.

 [ad id=”93788″]

“Po proceduri i po Poslovniku Vlada se trebala u roku od osam dana očitovati o tome prijedlogu. Na žalost, Vlada to nije učinila. Osobno sam nazvao premijera i skrenuo mu pozornost na to da bi to trebao napraviti. Na žalost, nije to učinio, nije čak sazvao ni telefonsku sjednicu Vlade. Dapače, premjestio je sjednicu Vlade, koliko znam iz medija, od danas na petak. Slijedom toga, kad bi se striktno gledalo, on ne bi imao pravo obratiti se Saboru, ali mislim da je Hrvatska dosegla te demokratske standarde da, bez obzira što će time on kršiti Poslovnik ovoga visokog doma, naravno da ću mu dopustiti da se obrati”, rekao je Reiner u Dnevniku Nove tv.

Dodao je kako očekuje da će se rasprava o prijedlogu Oreškovićeva opoziva otvoriti sutra do podneva, do kada bi zastupnici trebali raspraviti prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, te najavio kako će Sabor raditi bez stanke, a o opozivu premijera glasovati odmah po provedenoj raspravi.

S obzirom da je HDZ u obrazloženju prijedloga opoziva premijera Oreškovića optužio za zlouporabu obavještajnog aparata, novinarka je Reinera pitala može li se očekivati da Sabor odluči dio sjednice zatvoriti za javnost.

“Teško mogu predvidjeti u kome će smjeru ta rasprava ići. Koliko znam, svi klubovi su se već javili za raspravu, prema tome, to će biti sigurno višesatna rasprava, a koliko će ona biti burna, teško mi je pretpostaviti”, odgovorio je Reiner.

Istup predsjednika Mosta i potpredsjednika Vlade Bože Petrova, koji je HDZ-ove zastupnike pozvao na odustajanje od opoziva premijera, Reiner tumači kao pokušaj Petrova da javnosti objasni odustajanje od višekratnih najava da će i osobno podnijeti ostavku.

“On je postavljao kao uvjet da gospodin Tomislav Karamarko mora dati ostavku. Gospodin Karamarko je dao ostavku i vjerojatno je (Petrov) nastupio kako je nastupio da prevenira pitanja zbog čega on onda ne daje ostavku”, tumači Reiner.

Izglasa li Sabor opoziv premijera, parlamentarne stranke će imati 30 dana da iznjedre novu većinu i da Sabor imenuje novoga premijera i vladu, a ne uspiju li to, predsjednica Republike raspisat će prijevremene parlamentarne izbore.

 HDZ kao mandatara za sastavljanje nove vlade predlaže sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, a koliko bi okupljanje nove parlamentarne većine moglo trajati, Reiner nije želio nagađati.

“Meni je to teško predvidjeti, rok je vrlo jasan, rok je 30 dana. Mandatar mora u roku od najviše 30 dana zatražiti mandat od predsjednice, koja mu onda slijedom jamstva da on ima većinu u Saboru daje taj mandat. Koliko ja znam, to se može i mora obaviti daleko prije nego 30 dana”, rekao je Reiner.

Na pitanje hoće li HDZ uspjeti okupiti novu većinu odgovorio je kako to u ovom času ne želi komentirati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari