Pratite nas

Pregled

Željko Reiner: Podjele u društvu pokrenula je sadašnja oporba nezadovoljna svojom pozicijom

Objavljeno

na

Prije dvije godine inaugurirana je prva predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Što je obilježilo te dvije godine njezinog mandata? Što su najveći uspjesi i neuspjesi? Kako ih doživljava vladajuća stranka, a kako oporba? U Otvorenom urednika i voditelja Domagoja Novokmeta gostovali su: MATE GRANIĆ, posebni savjetnik predsjednice RH, akademik ŽELJKO REINER, potpredsjednik Hrvatskog sabora (HDZ), JOŠKO KLISOVIĆ (SDP) i GORAN BEUS-RICHEMBERGH (HNS).

Savjetnički tim predsjednice koji se brine za odnose s javnošću ne radi baš dobar posao, rekao je Goran Beus-Richembergh. Ona ima problema s javnosti još od početaka. Rekao je kako se za vrijeme njezine predizborne kampanje ponovno ostrastila ideološka podjela od koje se još nismo oporavili.

Ona se i nakon izbora vladala kao predsjednica onih koji su je odabrali, rekao je.

Željko Reiner smatra da je podjele u društvu pokrenula sadašnja oporba nezadovoljna svojom pozicijom. Ako je nešto konstanta u njenim govorima, to je zajedništvo.

Joško Klisović napomenuo je kako je njezin prvi potez bilo uklanjanje Titove biste iz ureda predsjednice, a koju je tamo postavio predsjednik Franjo Tuđman.

Time je narušila jedinstvo hrvatskog naroda koje je iskovano u domovinskom ratu. Dodao je kako je predsjednica tolerirala i ustaške pozdrave na stadionima pod izlikom da ih nije čula.

Mate Granić je na sve to rekao da je daleko od istine. Nitko preciznije od predsjednice nije definirao ustaški režim i NDH, kao i komunistički režim. Dodao je kako je podržala inicijativu premijera Plenkovića o osnivanju Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

Kada je riječ o vanjskoj politici, Granić smatra da je napravila velike iskorake. Prva je jasno progovorila o položaju Hrvata u BiH, počela je ozbiljno razgovarati sa Srbijom, potpisala je subotičku deklaraciju- nabrojao je Granić neke od poteza.

Nikad nismo imali lošije odnose sa susjedima nego danas, a politika prema BiH je nejasna i kontradiktorna, rekao je Klisović. Istaknuo je kako jenetransparentno otišla u Ameriku, a da nitko nije znao što tamo radi.

Granić se nadovezao- svijet se mijenja, apsolutno je trebala ići i sama je izabrala način. Ono što je prije radio ministar vanjskih poslova, zašto ne bi i predsjednica?  Tvrdi kako je u SAD otišla u pravo vrijeme- kada se događala tranzicija američke administracije. Stvari o kojima se razgovara nekada se ne objavljuju ni nakon 20 godina, rekao je.

Vrijeme će pokazati što je predsjednica ondje radila. Šef države mora se sastati sa šefom države, tvrdi Klisović. Reiner smatra da predsjednica nije pogriješila, ali da stvari možda nisu bile najbolje iskomunicirane.

Nije se nikad dogodilo da predsjednik države ide u posjet nekoj drugoj državi, a da veleposlanik nije uz njega, rekao je Beus-Richembergh.

Ako se preko medija idete obračunavati s veleposlanikom, onda morate biti svjesni da ste potpuno uništili njegov kredibilitet kao predstavnika svoje države u toj zemlji u kojoj je.

Klisović je rekao da je sam HDZ kroz svog međunarodnog tajnika Kovača taj put interpretirao kao privatno putovanje sa službenim kontaktima. Granić mu je odgovorio da je to bio najklasičniji radni posjet.

Beus-Richembergh zaključio je kako je, zbog diskrepancije između ambicije i stvarnih mogućnosti, predsjednica u javnosti ostala osoba koja nije ispunila svoja obećanja. Možda čak sama nije ni kriva za to, nego se u mnogočemu zaletjela.

Smatra da se principijelno ponašala kod raspuštanja Sabora i Vlade i imenovanja novih mandatara. Klisović je pohvalio njezin odnos prema kurikularnoj reformi i podršku Borisu Jokiću.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Biskup Košić: Zrin će postati što je zavrijedio da postane

Objavljeno

na

Objavio

O završetku gradnje i blagoslovu spomen-crkve Našašća sv. Križa u Zrinu te o povijesnoj važnosti samog Zrina, u HKR-ovoj emisiji “Aktualno” urednice i voditeljice Tanje Maleš, govorio je sisački biskup Vlado Košić. Misno slavlje i blagoslov crkve na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u subotu 14. rujna predvodito je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Dana 9. rujna 1943. nad hrvatskim pučanstvom u Zrinu počinjen je jedan od posebno teških zločina u II. svjetskom ratu. Toga su dana Zrin koji se nalazio u okruženju srpskih sela napale partizanske divizije. Muškarci koji su branili svoje domove bez milosti su poubijani, Zrin je zatim opljačkan te zapaljen, a žene i djeca su protjerani i raseljeni. Zrin je prije II. svjetskog rata imao oko 900 stanovnika, a tijekom rata i poraća ubijen je ukupno 291 stanovnik Zrina. Preživjele žene i djeca su raseljeni.

Hrvati katolici za dugih komunističkih desetljeća nisu se smjeli vratiti u svoj zavičaj, niti spomenuti da su podrijetlom iz Zrina. Prvi puta su se vratili nakon oslobođenja Pounja u “Oluji”, i na ruševinama župne crkve Sv. Katarine u Zrinu 9. rujna 1996. proslavili misu za sve žrtve zrinske pogibije.

Govoreći o završetku gradnje i blagoslovu nove spomen-crkve Našašća sv. Križa te o povijesnom značenju Zrina, biskup Košić napomenuo je da Zrin zaista ima veliko značenje za hrvatsku povijest, premda je nacionalna dimenzija zapravo potisnuta, a Zrinjani koji su bili žrtve pokolja zaboravljeni.

Košić je istaknuo da Zrin ima, ne samo lokalno, već nacionalno značenje još od 16. stoljeća. Zrin je bio mjesto gdje su prebivali Šubić i Zrinski, plemićka obitelj koja je dala istaknute vojskovođe, branitelje Hrvatske na tom području. Spomenuo je Nikolu Šubića Zrinskog, poznatog i kao branitelja Sigeta, kojim se dići cijela Hrvatska, čije ime je bilo inspiracija za poznati park Zrinjevac.

Biskup Košić rekao je da je crkva Našašća sv. Križa bila mjesto župnog života sve do 1943. kada su posljednji put zazvonila zvona župe na Zrinu. Napomenuo je također da je tamo ubijeno 291 civil. Košić navodi da, iako su partizani govorili da je zrinsko područje bilo ustaško uporište, spisi o 25 preuzetih pušaka iz tog područja dokazuju da su tamo prebivali civili, a ne vojnici. Branili su se od napada u vrijeme kada se pokušao provesti genocid nad hrvatskim narodom.

“Početkom stvaranja NDH došlo je do pobune srpskog stanovništva i već je tada bio genocid nad hrvatskim narodom. O tome svjedoče i Boričevac, Srb, Španovica, Zrin, Udbina i druga mjesta koja su bila potpuno očišćena od Hrvata. Zapravo se radi o jednom genocidnom planu. Imamo i dokumente gdje su se Talijani fašisti u Dalmaciji dogovarali s četnicima. Jedni su trebali Dalmaciju čistiti od Hrvata, a drugi zaleđe i unutrašnjost”, objasnio je biskup Košić.

Biskup se osvrnuo i na govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tijekom proslave dana Sisačko-moslavačke županije u kojem je istaknula Zrin kao “sijelo zaslužne hrvatske velikaške obitelji Zrinskih, ali i mjesto ubojstva i progona stotina Hrvata u rujnu 1943. godine, da bi preživjelima i njihovim potomcima jugoslavenska komunistička vlast nakon rata oduzela sva građanska prava, imovinu i zabranila povratak”. Smatra pohvalnom njenu izjavu da ta nepravda još nije ispravljena i da je vrijeme da nadležne institucije isprave ono što se može ispraviti. Sami Zrinjani već gotovo 25 godina čekaju da se nepravda ispravi te žele, kako navodi mons. Košić, da se hrvatski narod u Zrinu osjeća kao kod kuće i da katolici mogu ponosno tamo ispovijedati svoju vjeru.

Na pitanje zna li se gdje su pokopani stradali Zrinjani, Košić je rekao da izgleda da ima ljudi koji možda znaju lokaciju, ali je nisu spremni reći. Potvrdio je da su na lokaciji stare crkve, gdje je bilo i groblje, pronašli 12 leševa što je evidentirano, a žrtve su dolično i pokopane.

Tijekom svetkovine 14. rujna bit će otkrivena i ploča s popisanim žrtvama čija imena su otkrivena zahvaljujući povjesničaru, dugogodišnjem uredniku časopisa Zrin, Anti Milinoviću te Damiru Borovčaku, autoru djela Zrin – 70 godina poslije komunističkog genocida.

Biskup Košić naveo je da je, zbog svog truda i želje da se Zrin i zrinske žrtve dostojno obilježavaju i komemoriraju, u medijima nazivan čak i ‘nazi biskupom’, iako nikada nije veličao totalitarizam.

Ja sam samo rekao da su partizani počinili zločin, a novinar u svom prikazu moje kritike na račun partizana nije spomenuo da je to rečeno u Zrinu. Dakle, na vrlo konkretnom mjestu s vrlo konkretnim događajima i konkretnim žrtvama.”

Biskup je, za sve zainteresirane, objasnio kako se dolazi do Zrina. Od Kostajnice treba ići prema Dvoru uz Unu gdje se dolazi do Divuša, a 11 km sjeverno od Divuša nalazi se Zrin. Istaknuo je i da Zrin sve više postaje hodočasničkim mjestom gdje dolaze Zrinjani oplakivati svoje najmilije, ali također dolazi sve više braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske te vjeruje kako je to pokazatelj da će Zrin postati ono što je zavrijedio da postane.

(IKA)

Zrin: Vrijeme je za istinu o stradanjima hrvatskog naroda

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ante Gotovina: Neprijatelj čovjeku ne treba

Objavljeno

na

Objavio

U Udbini se svečano otvara Središte za razvoj vođa “Marko Babić”. Ustrojeno je na inicijativu ministra obrane, a prema modelu gardijskog središta za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran”, koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000., čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

– Svako ima pravo da se kandidira, a narod će reći na izborima kome daje prioritet, odgovorio je novinarima Ante Gotovina na pitanje novinara kojeg predsjedničkog kandidata podržava. “Ja sam bio vojnik, a sad sam bivši vojnik i bavim se poslom koji sam odabrao, a to je ribarstvo”, kazao je kad su ga novinari pitali zašto je neutralan. Poručio je i kako “neprijatelj čovjeku ne treba”, a film General nije gledao, javlja HRT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari