Connect with us

Politika

Željko Sačić (HS): Što se čini da se postupak iz Zambije prebaci u Hrvatsku?

Objavljeno

-

Foto: Hina

Dok je većina oporbe u četvrtak od glavne državne odvjetnice tražila odlučan obračun s, kako kažu, „krupnim ribama umočenim u blato korupcije“, Željko Sačić (HS) pitao ju je što se čini da se postupak protiv hrvatskih državljana iz Zambije prebaci u Hrvatsku.

Morate odgovoriti što činite kako bi se postupak protiv osmero hrvatskih državljana u Zambiji za strahovito teško kazneno djelo, pokrenuo u Hrvatskoj, kazao je zastupnik Zlati Hrvoj Šipek koja nakon Odbora za pravosuđe i pred Hrvatskim saborom brani izvješće o radu za 2021.

Sačić drži kako bi to, možda, bio način da se proces iz Zambije prebaci u Hrvatsku, a da se ujedno dade do znanja našim političarima, prije svega ministru vanjskih poslova, „da ne propagira bijelu supremaciju i da ne vrijeđa zambijska tijela kaznenog progona“.

Raspravu o izvješću, koju su potpisima sami pogurali, oporbeni zastupnici su iskoristili da bi ponovno prozvali premijera, Vladu i vladajuću većinu za korupciju.

Orešković (Centar): Plenković je alfa i omega svih korupcijskih afera

Od slučaja lex Agrokor i skupine Borg, preko niza ministara uhvaćenih u korupcijskim aferama, Andrej Plenković je alfa i omega svih korupcijskih afera, ustvrdila je Dalija Orešković (Centar), poučivši da zato sva žestina oporbenih kritika treba biti usmjerena prvenstveno prema njemu i njegovoj vladajućoj većini.

„Ako je razina korupcije pod Plenkovićevom vladom i većinom dosegnula te razmjere da ovdje nema savjesti i odgovornosti da se koruptivna vlast smijeni, oporba bi trebala tražiti prijevremene izbore“, izjavila je zastupnica.

Nezadovoljna je i što DORH nije promptno reagirao na medijske objave da je afera omega i software pokucala i na premijerova vrata, a poručuje i da ju osobno ne bi zadovoljilo ni da je USKOK već podigao optužnicu “jer bi epilog došao za nekoliko godina”.

Marija Selak Raspudić (Most) glavnoj državnoj odvjetnici poručila je da joj nije lako. „Velike su želje HDZ-a, vaši su stolovi manji od vaših ladica“, kazala je. Hrvoj Šipek je pitala i kako to da oporbeni poziv na raspravu o izvješću shvaća kao pritisak, a direktan poziv premijera kao topli razgovor i poticaj na kvalitetnije djelovanje.

Nađ (Socijaldemokrati): U mreži samo srdelice, ne u krupne ribe

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) kaže da DORH i USKOK u svoju mrežu nisu uspjeli uloviti krupne ribe umočene u blato korupcije, već samo srdelice. Ako ne počistite sve krupne ribe iz tog koruptivnog mora, DORH i USKOK će postati predmet sprdnje, a i vi zajedno s njima, rekla je glavnoj državnoj odvjetnici.

Da velike ribe moraju imati prioritet, smatra i Sandra Benčić (ZLB). To u izvještaju i u vašem izlaganju na Odboru za pravosuđe nismo vidjeli, rekla je glavnoj državnoj odvjetnici.

Peđa Grbin (SDP) joj pak poručuje da se ne može u isti red stavljati kazneno djelo krađe, sa onim što rastvara tkivo društva i države, a to je korupcija na najvišoj državnoj razini.

Vi ste možda uspješni u progonu krađa i to je dobro, ali ovo je bitno za funkcioniranje države i društva, naglasio je zastupnik.

Podsjetio je i da je FBI nedavno pretraživao stan američkog predsjednika Bidena koji s tim nije imao problema. Mi u Hrvatskoj do toga još nismo došli, a za to velika odgovornost leži na vama, kazao je Grbin.

Habijan (HDZ): Većina daje institucijama da rade svoj posao

Damir Habijan (HDZ) istaknuo je da bi bilo dobro da se u raspravi pokaže tko je tko, tko drži do samostalnih i neovisnih institucija, a tko je taj tko na njih vrši eklatantan pritisak.

Vladajuća većina daje institucijama da rade svoj posao, s druge strane imamo oporbu koja kaže da je nezadovoljna što DORH nije reagirao na medijske napise, da će procesuirati glavnu državnu odvjetnicu, da će je pritiskati, naveo je zastupnik pitajući kolege je li to država u kojoj žele živjeti ili žele državu u kojoj će te institucije biti samostalne. (Hina)

Osmero pritvorenih Hrvata ovaj tjedan neće pred sud u Zambiji

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari