Connect with us

Politika

Željko Sačić traži poništenje presude iz 1946. o konfiskaciji imovine u Zrinu

Objavljeno

on

Foto: Hina

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić izvijestio je u četvrtak da je podnio tužbu Županijskom sudu u Sisku kojom traži da se proglasi ništetnom presuda kotarskog suda u Dvoru na Uni kojom je 1946. konfiscirana sva pokretna i nepokretna imovina Hrvata u Zrinu.

Sačić je na konferenciji za novinare rekao da im je imovina oduzeta 1946. “nakon partizanskog pomora nad hrvatskim življem u Zrinu”, 9. rujna 1943.

Ta presuda je, kako kaže, imala pravne učinke u bivšoj SFRJ, a 30 godina u hrvatskom demokratskom društvu nije bilo dovoljno kako bi je se proglasilo ništetnom i izoliralo kao eklatantan primjer totalitarizma i jugokomunističkog sustava.

Na to nas, smatra Sačić, obvezuju mnoge europske rezolucije i konvencije koje osuđuju zločine totalitarističkih sustava, a posljednja rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. izrijekom spominje da se države članice EU obvezuju ukloniti sve ostatke funkcioniranja ostataka totalitarnih sustava, nacizma, fašizma ili komunizma.

No, dodao je, naša Vlada i pravosudna tijela, Vrhovni i Ustavni sud još nisu donijeli ni jedno takvo pravno shvaćanje i stajalište – iako su obvezni – kojima bi jasno sugerirali da se takve nehumane i necivilizirane presude uklone.

Izvijestio je da je zbog toga, kao saborski zastupnik, izabran u 6. izbornoj jedinici gdje se nalazi Zrin, podnio tužbu kojom se ukazuje na protupravnost i neodrživost takvog stanja.

Sačić smatra da je presuda iz 1946. duboko protivna temeljnim ustavnim načelima i vrednotama RH i da je u koliziji s javnim poretkom i moralom, necivilizirana i protivna Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda, UN-ovoj Deklaraciji o ljudskim pravima i slobodama.

“Očekujemo da će presuda biti donijeta i kratkom roku provedena”, dodao je i ustvrdio da bi to bio velik korak za sve napaćene ljude Zrina, odnosno njihove nasljednike koji su izravno oštećeni i raseljeni oko Đakova, Slatinskog Drežnika i Našica i sada, kako je rekao, vide oglase beogradskih agencija za nekretnine o prodaji kuća.

To je prestrašno, rekao je, da se na razbojnički način uđe u posjed i zahvaljujući nepoduzimanju pravnih mjera ti posjednici, a ne vlasnici, prodaju tuđe kuće. Toga nema nigdje u Europi, rekao je Sačić.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre rekao je kako su tužbom pokazali način na koji se treba boriti protiv nepravednosti totalitarnih režima prije stvaranja samostalne Hrvatske.

Prava koja danas uživamo, neki su davno izgubili, rekao je i ustvrdio da u Hrvatskom saboru danas postoje oni koji zagovaraju iste politike koje su zagovarali totalitarni režimi od 1945. te smatraju da je privatna imovina svačiji posao, a ne privatni. Pojasnio je da tu prije svega misli na zeleno-lijevu koaliciju. (Hina)

Zrin – Krv ovih žrtava u Zrinu vikala je i kroz 50 godina nametnute šutnje

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari