Pratite nas

Pregled

Željko Tanjić: Ne brinite se, neće se naći nijedan dokument protiv Stepinca, budite uvjereni

Objavljeno

na

Što će pokazati otvaranje vatikanskih tajnih arhiva iz ratnog i poratnog razdoblja? Je li papa Pio XII. ignorirao nacistički progon Židova ili je pomagao u njihovu spašavanju? Mogu li novi dokumenti rasvijetliti ulogu kardinala Alojzija Stepinca u ratnom i poratnom razdoblju?

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala o tome su govorili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, novinar Večernjeg lista Darko Pavičić te povjesničari Tvrtko Jakovina i Ivica Miškulin.

Pavičić je rekao da se radi o izvanrednom događaju i da doista nije čudno da je izazvao toliko pažnje, ali mu je čudno da smo mi u Hrvatskoj pasivni prema tome s obzirom na dovođenje Stepinčeve kanonizacije u pitanje.

– Vjerujem da upravo u ovom dijelu arhiva ima elemenata kojima se može dokazati, odnosno potkrijepiti ono čime se želi srušiti ta kanonizacija, rekao je Pavičić.

Dodao je da je nevjerojatno da se nitko iz Katoličke crkve u Hrvatskoj nije aplicirao da uđe u arhive te da je jedan zagrebački poduzetnik biskupu čak predložio da financira tim ljudi koji bi boravio u Rimu, ali nije dobio odgovor.

Kraus: Mislim da je Pio XII. znao

Tanjić je rekao da su prednost stvorili povjesničari iz većih država te da ne zna zašto se nije javio nitko iz Hrvatske, iako dodaje da je to pitanje organizacije i financija.

– Ali nikad nije kasno, to je početak, rekao je Tanjić, koji smatra da neće biti opravdana po njemu apsolutno netočna teza da se radi o Hitlerovom papi.

Kraus je na pitanje je li papa Pio XII. znao za holokaust i logore odgovorio kako misli da je znao.

– Ne mislim da ćemo dobiti ono što se očekuje. Zapravo nije otvorena čitava dokumentacija. Kao drugo, tu je i pitanje jezika, rekao je Kraus.

Dodao je i da je potrebno određeno školovanje da se uopće može aplicirati za pristup arhivima.

Jakovina je rekao da nije važno samo jesu li papa ili Stepinac osobno spasili nekoliko Židova, već ukupna politika institucija.

– Ništa se neće novo saznati. Način na koji smo mi postavili priču o Stepincu je zapravo postavljen da je sve istraženo, sve jasno, tu imamo sva čuda pobrojana i priča je gotova, rekao je Jakovina.

– Ne brinite se, neće se naći nijedan dokument protiv Stepinca, budite uvjereni, rekao je Tanjić.

– Ali kako vi to znate?, pitao ga je Jakovina, na što je Tanjić rekao da se pozicija radila po svim pravilima struke i da su istraženi i arhivi koji su ranije otvoreni.

Jakovina: Trebali su grmjeti

Miškulin je izrazio uvjerenje da se neće pronaći revolucionarno drugačije stvari jer se ne radi o nekom posebnom tajnom arhivu, već o regularnom arhivu koji je samo izvanredno učinjen dostupnim javnosti nešto prije reda.

– Kad bih sam išao u taj arhiv, prije svega bih pogledao korespondenciju između Vatikana i SAD-a, rekao je Miškulin.

Miškulin je rekao i da su u Hrvatskoj arhivi danas nikad više otvoreni, a da je u njima nikad manje povjesničara.

Reagirajući na sugestije da je papa morao znati za holokaust Tanjić je rekao da je to bilo vrijeme otežane komunikacije, koja je s nuncijaturom u Berlinu bila gotovo nemoguća, te da je Poljska bila okupirana. Na pitanje je li Pio XII. mogao učiniti više odgovorio je da je važnije koliko je netko učinio od toga koliko je hipotetski mogao učiniti. Smatra da je papa činio sve da pomogne koliko je mogao pomoći.

Jakovina je rekao da je tijekom rata svakog dana stradavalo 27.000 ljudi.

– Konferencija u Wannseeu je bila početkom 1942. godine. Do njegove prve propovijedi prošla je gotovo godina dana. Isto tako u Stepinčevom slučaju. Oni su po mom mišljenju trebali grmjeti. Trebali su grmjeti svakoga dana i svi su trebali grmjeti, rekao je Jakovina.

Kraus se složio te rekao da ne može vjerovati da se do 1945. nije znalo za konclogore.

– Sigurno se znalo, rekao je.

Tanjić je rekao da je neupitno da se ono što je židovski narod doživio u 2. svjetskom ratu ni s čim ne može mjeriti, ali da je papa Pio XII. za razliku od drugih, kao i Stepinac, i prije rata radio na spašavanju Židova.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Sokolovi’ sudjelovali u protupožarnoj obuci s vatrogasnim postrojbama

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

U vojarni „132. brigade Hrvatske vojske“ u Našicama održana je višednevna obuka o gašenju požara na otvorenom, u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. Oklopno-mehanizirane bojne „Sokolovi“ Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade HV-a u sklopu priprema za protupožarnu sezonu.

Obuka pod nazivom „Metode i taktika gašenja požara na otvorenom prostoru“ održana je od od 25. svibnja do 5. lipnja, priopćeno je u petak iz MORH-a.

Cilj je osposobljavanje pripadnika Hrvatske vojske u osnovama gašenja požara i obučavanje u rukovanju protupožarnim sredstvima.
„Obukom smo unaprijedili znanje i vještinu potrebnu za gašenje požara i saniranje požarišta. Kao i sve druge zadaće koje Hrvatska vojska obavlja, i ova zadaća zahtijeva kontinuirano uvježbavanje i usavršavanje radi održavanja i unaprjeđivanja razine znanja“, rekao je poručnik Igor Šimćik.

Time se nastavlja suradnja pripadnika HV-a u zajedničkim obukama s pripadnicima vatrogasnih postrojbi u sklopu nadolazeće protupožarne suradnje, navode iz MORH-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marku Perkoviću Thompsonu su otvorena sva vrata da održi koncert u Sloveniji

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji, nakon jučerašnje presude u korist Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim pravosuđem, danas nam je stigla i slična odluka iz Slovenije.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.

Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo.

Dok službeno odluku ministarstva unutarnjih poslova Slovenije ne prevedemo na Hrvatski jezik donosimo Vam dio te odluke

Prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno je odlučila o zabrani koncerta i ponovno zabranila koncert. Zapisali su, da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. Da su pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani koncerata Thompsona u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

U najnovijoj odluci od 3.6.2020. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita.

Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutrašnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazali, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazala, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To, da su koncerti odgođeni zbog prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane.

Sve policije država za koje se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju.

Dokazano nije niti u jednom djelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti.

Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik “Ubi Srbina” na njegovom koncertu, to apsolutno ne znači, da je to dovoljno, da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati.

Ministarstvo zaključuje, da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana.

Odluka je pravomoćna.

Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata, da održi koncert u Sloveniji.

Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti.

Administratori službene Facebook stranice Marka Perkovića

Thompson reagirao na zabranu koncerta u Mariboru

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari