Pratite nas

Komentar

Žene ratnice danas umjesto puškom, riječju sudjeluju u obrani vrednota koje se netko usudio izigrati i gaziti

Objavljeno

na

Hrvatske dragovoljke i braniteljice Domovinskog rata u civilnom društvu

Uloga i doprinos

Kada spomenemo pojam hrvatske dragovoljke i braniteljice Domovinskog rata automatski se mentalno ali i emotivno prebacimo u ratne devedesete godine, vidimo mlade djevojke i žene u prikrivnim odorama u raznim situacijama i većinom smetnemo s uma kako su se i devedesetih rađala djeca, a mlade djevojke i žene u prikrivnim odorama postajale majke.

Danas su naša djeca odrasla, a kako su rasla tako smo se suočavale s potrebom djelovanja u civilnom društvu kojeg smo postale dio nakon veličanstvene pobjede nad srpsko-crnogorskim agresorom.

Pobjede na koju moramo biti ponosni, no radost ponosa nam uvelike pomućuje sadašnje stanje civilnog društva i stupanj prihvaćanja vrednota koje smo ugradile zajedno sa svojim suborcima u temelje suvremene, nezavisne i suverene Republike Hrvatske.

Jesmo li danas ponosne – jesmo, naravno ta imamo slobodnu i samostalnu državu. Jesmo li sretne, nismo jer ova država u kojoj danas živimo ne odgovara snu koji je 766 naših poginulih suborkinja zajedno sa nama preživjelima sanjalo tih ratnih devedesetih kada su moralna i etičke načela poput solidarnosti i požrtvovnost u onom krvavom ratnom kaosu bila doista, a ne samo deklarativno, na najvišem stupnju.

Žene su kako u ratu tako i nakon njega imale širok ali i specifičan spektar djelovanja, odnosno uloga i aktivnosti. Sloboda, pravda, vladavina prava, mirotvorstvo, ravnopravnost i poštova¬nje prava čovjeka, vrednote proistekle iz Domovinskog rata zapisane u Deklaraciji o Domovinskom ratu, nažalost sve češće se više ne prepoznaju u civilnom društvu u kojem sada živimo.

Stoga osim uobičajenog obiteljskog i poslovnog angažmana, uz žene i bivše ratnice, koje se profesionalno bave politikom, danas sve češće imamo prigodu čuti glas hrvatskih dragovoljki i braniteljica u Domovinskom ratu koje glasno i hrabro kroz građanski aktivizam progovaraju o društvenim, političkim i gospodarskim procesima koji su krenuli obrnutim smjerom.

Danas kada spomenemo hrabre žene Zadra, braniteljice i ratnice, svi znaju kako su u pitanju specifične reakcije na političke prilike i sramotni odnos prema Domovinskom ratu i hrvatskom ratniku.

Žene ratnice danas umjesto puškom, riječju sudjeluju u obrani vrednota koje se netko usudio izigrati i gaziti. Takvih situacija sve je više i više, upravo iz razloga jer smo standarde civilnog društva podigli na najvišu razinu, a sada nam se to na jedan način osvećuje te smo ponovo u situaciji braniti osnovne jednog društva i države, a to su nacionalni identitet i granice od sve jačih nasrtaja posebno glasnih iz Republike Srbije, ali i onih unutar Hrvatske inificiranih i kronično oboljelih od zla komunističkog totalitarizma.

Građanski aktivizam se sve češće susreće kao oblik aktivnog participiranja u civilnom društvu. Kada bilo koji segment društva zakaže razni su uzroci i razlozi no ista odgovornost svih. Mi koje smo bile rame uz rame s našim suborcima u obrani Domovine tada od agresora koji je silom oružja i oruđa pretendirao na teritorijalni i drugi integritet naše Domovine, i sada smo u situaciji u kojoj se nalazimo pokazujući što znači biti hrabar i odgovoran član civilnog društva. I vi dragi suborci sada stanite i stojte uz nas rame uz rame.

Ne tako davno imali smo privilegiju živjeti u vremenu heroja. Podsjetit ću na riječi prof Jurčevića autora knjige Heroji Vukovara: „Herojsko doba hrvatske povijesti bila je obrana od srpskog agresora 90-ih godina, te je važno to herojstvo institucionalizirati kao najveću vrednotu Domovinskog rata. Ne samo da heroji iz Domovinskog rata nisu postali uzori, kao što je uobičajeno u povijesti, nego se dogodio obrnuti proces“

Nažalost svjedočimo upravo istini ove zadnje rečenice jer nam značenje te riječi pokušavaju ogaditi licemjeri koji nisu imali hrabrosti braniti Domovinu, a sve češće im podliježu i sami branitelji, ne shvaćajući da omalovažavanjem tuđeg herojstva omalovažavaju i sami sebe.

A za procese koji su pred nama itekako je potrebno herojstvo jer heroji nisu samo ratnici, nego i državnici, zakonodavci, umjetnici, svaka nacionalno osviještena Hrvatica i Hrvat koji se danas upuštaju u borbu za ostvarenje sna koji mnogi sanjahu stoljećima, a mi dosanjasmo devedesetih.

S ove tribine želim otići poslavši poruku preživjelim hrvatskim dragovoljkama i braniteljicama. Nismo završile nego smo tek na početku. Državu poput djece koju smo rodile valja postaviti na noge i usmjeriti. A ove Naše Lijepe često vođene u pogrešnom smjeru iz neznanja ili drugog razloga nikada se kao ni rođenog djeteta nećemo odreći, nego s ljubavlju usmjeriti, jer mi smo i ratnice i majke.

Zorica Gregurić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Plenković: Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Vlade s hrvatskim županima komentirao kupovinu izraelskih aviona koje američka vlada trenutno blokira zbog niza neriješenih pitanja. Ustvrdio je kako Hrvatska u ovom slučaju neće popuštati i pristati na višu cijenu aviona.

Na sastanku sa županima kratko je komentirao je temu nabavke izralskih borbenih aviona.

“Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. Hrvatska je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a”, kaže premijer. Što se tiče promjena troškova aviona, premijer tvrdi kako ih neće biti.

“Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja”, rekao je premijer naglašavajući da su “stvari obavljene profesionalno”.

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Inzko ponovno ponižava Hrvate, treba ga potjerati iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da bi se prava koja Hrvati kao konstitutivan narod u BiH konzumiraju trebala uvrstiti u jedan katalog. To bi Hrvate trebalo uvjeriti da stvari nisu tako crne i da prihvate svoje političko obespravljenje.

Većina medija i političara u Hrvatskoj nije našla shodnim reagirati na ovu skandaloznu izjavu predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji bi ustavom zajamčena prava cijelog jednog naroda i političke funkcije koje iz njih proizlaze popisivao u nekakve “kataloge“. Ovakve izjave podsjećaju na crna razdoblja europske povijesti. Europska komisija ima novu genijalnu ideju za rješavanje migracijskih izazova. I ova je privremena. Od država članica traži da ponude dodatne kapacitete za smještaj novih migranata.

Čini se da briselska birokracija ništa nije naučila iz slučaja Marakeške deklaracije od koje se izuzeo cijeli niz članica EU-a. Komisijine planove još je Einstein definirao kao ludost – ponavljanjem istih postupaka želi doći do drukčijeg rezultata.

Mate Mijić / Večernji list

 

Valentine Inzko – hajde pokušaj katalogizirati nečija prava u svojoj Austriji!

 

 

 

Inzko ne razumije Ustav BiH, niti Daytonski sporazum

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari