Connect with us

Komentar

Žene ratnice danas umjesto puškom, riječju sudjeluju u obrani vrednota koje se netko usudio izigrati i gaziti

Objavljeno

on

Hrvatske dragovoljke i braniteljice Domovinskog rata u civilnom društvu

Uloga i doprinos

Kada spomenemo pojam hrvatske dragovoljke i braniteljice Domovinskog rata automatski se mentalno ali i emotivno prebacimo u ratne devedesete godine, vidimo mlade djevojke i žene u prikrivnim odorama u raznim situacijama i većinom smetnemo s uma kako su se i devedesetih rađala djeca, a mlade djevojke i žene u prikrivnim odorama postajale majke.

Danas su naša djeca odrasla, a kako su rasla tako smo se suočavale s potrebom djelovanja u civilnom društvu kojeg smo postale dio nakon veličanstvene pobjede nad srpsko-crnogorskim agresorom.

Pobjede na koju moramo biti ponosni, no radost ponosa nam uvelike pomućuje sadašnje stanje civilnog društva i stupanj prihvaćanja vrednota koje smo ugradile zajedno sa svojim suborcima u temelje suvremene, nezavisne i suverene Republike Hrvatske.

Jesmo li danas ponosne – jesmo, naravno ta imamo slobodnu i samostalnu državu. Jesmo li sretne, nismo jer ova država u kojoj danas živimo ne odgovara snu koji je 766 naših poginulih suborkinja zajedno sa nama preživjelima sanjalo tih ratnih devedesetih kada su moralna i etičke načela poput solidarnosti i požrtvovnost u onom krvavom ratnom kaosu bila doista, a ne samo deklarativno, na najvišem stupnju.

Žene su kako u ratu tako i nakon njega imale širok ali i specifičan spektar djelovanja, odnosno uloga i aktivnosti. Sloboda, pravda, vladavina prava, mirotvorstvo, ravnopravnost i poštova¬nje prava čovjeka, vrednote proistekle iz Domovinskog rata zapisane u Deklaraciji o Domovinskom ratu, nažalost sve češće se više ne prepoznaju u civilnom društvu u kojem sada živimo.

Stoga osim uobičajenog obiteljskog i poslovnog angažmana, uz žene i bivše ratnice, koje se profesionalno bave politikom, danas sve češće imamo prigodu čuti glas hrvatskih dragovoljki i braniteljica u Domovinskom ratu koje glasno i hrabro kroz građanski aktivizam progovaraju o društvenim, političkim i gospodarskim procesima koji su krenuli obrnutim smjerom.

Danas kada spomenemo hrabre žene Zadra, braniteljice i ratnice, svi znaju kako su u pitanju specifične reakcije na političke prilike i sramotni odnos prema Domovinskom ratu i hrvatskom ratniku.

Žene ratnice danas umjesto puškom, riječju sudjeluju u obrani vrednota koje se netko usudio izigrati i gaziti. Takvih situacija sve je više i više, upravo iz razloga jer smo standarde civilnog društva podigli na najvišu razinu, a sada nam se to na jedan način osvećuje te smo ponovo u situaciji braniti osnovne jednog društva i države, a to su nacionalni identitet i granice od sve jačih nasrtaja posebno glasnih iz Republike Srbije, ali i onih unutar Hrvatske inificiranih i kronično oboljelih od zla komunističkog totalitarizma.

Građanski aktivizam se sve češće susreće kao oblik aktivnog participiranja u civilnom društvu. Kada bilo koji segment društva zakaže razni su uzroci i razlozi no ista odgovornost svih. Mi koje smo bile rame uz rame s našim suborcima u obrani Domovine tada od agresora koji je silom oružja i oruđa pretendirao na teritorijalni i drugi integritet naše Domovine, i sada smo u situaciji u kojoj se nalazimo pokazujući što znači biti hrabar i odgovoran član civilnog društva. I vi dragi suborci sada stanite i stojte uz nas rame uz rame.

Ne tako davno imali smo privilegiju živjeti u vremenu heroja. Podsjetit ću na riječi prof Jurčevića autora knjige Heroji Vukovara: „Herojsko doba hrvatske povijesti bila je obrana od srpskog agresora 90-ih godina, te je važno to herojstvo institucionalizirati kao najveću vrednotu Domovinskog rata. Ne samo da heroji iz Domovinskog rata nisu postali uzori, kao što je uobičajeno u povijesti, nego se dogodio obrnuti proces“

Nažalost svjedočimo upravo istini ove zadnje rečenice jer nam značenje te riječi pokušavaju ogaditi licemjeri koji nisu imali hrabrosti braniti Domovinu, a sve češće im podliježu i sami branitelji, ne shvaćajući da omalovažavanjem tuđeg herojstva omalovažavaju i sami sebe.

A za procese koji su pred nama itekako je potrebno herojstvo jer heroji nisu samo ratnici, nego i državnici, zakonodavci, umjetnici, svaka nacionalno osviještena Hrvatica i Hrvat koji se danas upuštaju u borbu za ostvarenje sna koji mnogi sanjahu stoljećima, a mi dosanjasmo devedesetih.

S ove tribine želim otići poslavši poruku preživjelim hrvatskim dragovoljkama i braniteljicama. Nismo završile nego smo tek na početku. Državu poput djece koju smo rodile valja postaviti na noge i usmjeriti. A ove Naše Lijepe često vođene u pogrešnom smjeru iz neznanja ili drugog razloga nikada se kao ni rođenog djeteta nećemo odreći, nego s ljubavlju usmjeriti, jer mi smo i ratnice i majke.

Zorica Gregurić

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari