Connect with us

Žene u BiH obeshrabrene za traženje posla

Objavljeno

-

Analizirajući podatke Federalnog zavoda za statistiku dobivene anketiranjem radne snage, portal Posao.ba uočio je da tijekom 2013. godine ukupno 898.596 ili 61,3 posto žena nije bilo aktivno na tržištu rada.

Podaci iz istraživanja Posao.ba dalje govore da je, od navedene brojke, više od 58 posto žena izjavilo da su obeshrabrene za traženje posla iz više razloga.

U navedenu skupinu ženske populacije spadaju žene koje su izgubile posao tijekom procesa privatizacije i koje su starije od 40 godina, zatim žene iz ranjivih grupa, kao što su žene s invaliditetom, Romkinje, žrtve nasilja, gdje je gotovo nemoguće za ove žene da nađu posao zbog nedostatka kvalifikacija, poslovnih vještina i dugog odsustva s tržišta rada.

Nažalost, obespravljenost žena događa se i u slučajevima kada se nalaze u radnom odnosu. U istraživanju portala Posao.ba, urađenog na osnovu podataka servisa Plata.ba, žene zaposlene u oblasti farmacije, ekonomije i prosvjetnih oblasti imaju u prosjeku i do 300 KM manju plaću u odnosu na muške kolege.

Plata.ba je servis za kontinuirano online istraživanje plaća, s uzorkom višim od 10.000, u sklopu kojeg ispitanici sami unose visine plaća zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plaća na tržištu rada. Na osnovu podataka spomenutog istraživanja, žene zaposlene u farmaciji imaju maksimalnu plaću 2.168 KM, dok mjesečna plaća njihovih muških kolega iznosi 2.405 KM. Najviša plaća žena zaposlenih u sektoru ekonomije iznosi 1.657 , najviša plaća muškaraca 1.782 KM.

Postoji i nekoliko rijetkih, ali svijetlih primjera, odnosno oblasti u kojima žene ipak prednjače po zaradi u Bosni i Hercegovini. Tako, naprimjer, maksimalna plaća žena zaposlenih na pozicijama voditelja ureda iznosi 2.600 a plaća njihovih muških kolega 2.100 KM. Najviša plaća žena arhitekata iznosi 1.733, a plaća muškaraca 1.558 KM, priopćio je Posao.ba.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari