Pratite nas

Lifestyle

Žene, uhvatite se šipke i sve će proći!

Objavljeno

na

Jedna sam od onih vječno mršavih koji non stop jedu, a ništa im se ne vidi. Iskreno žalim sve one koji se debljaju i kada hranu pogledaju. Nikada u životu nisam bila na dijeti, ali sam dugo tražila slobodnu aktivnost koja će me riješiti stresa. Pokušavala sam s teretanom i “kojekakvim” grupnim vježbama, koje su me dovele do zaključka da je bolje i zanimljivije ostati doma čitati knjigu.

Onda sam odlučila probati nešto drugačije… u Pole dance sam se jednostavno zaljubila!

Pole dance, ples na šipci ili S faktor je disciplina koja ostavlja bez daha i one koji pokušaju i one koji gledaju dok mi pokušavamo. Kombinira paralelno ples, akrobatiku i gimnastiku na vertikalnoj šipci.

Prvi trening

Odmah na prvom treningu shvatila sama da sam na pravom mjestu jer sam bila okružena djevojkama otvorena uma i različitih stajališta. Godine starosti i tjelesna težina nisu važni, jer svatko u konačnici mora samo svoje dupe prebaciti preko glave, pa sve ubrzo postaje borba sa samim sobom. Ono što gradite od prvoga treninga je snaga. Nakon nekoliko mjeseci imati ćete osjećaj kao da biku rep možete iščupati, makar je takav slučaj kod mene. Žensko tijelo se ljepše oblikuje plesom i vježbom, nego utezima.

Striptiz?

Vjerujem da ima među nama i onih koje su došle naučiti senzualnu tehniku skidanja i okretanja uz šipku. Kako bi sve to moglo zanosno i senzualno izgledati, potrebno je naučiti tehnike. Niti sama tehnika koja se primjenjuje u koreografijama nije jednostavna, mada naizgled djeluje tako. Meni povod nije bio naguzivanje i izbacivanje sisa, tako da ne mogu donositi zaključke u ime ostalih.

Umjetnost

Ne mogu reći da je pole dance sport, a ne mogu tvrditi u potpunosti da nije. Ples na šipci je natjecateljska disciplina u kojoj se natječeš sa samim sobom. Svojim rukama i nogama, trbušnim i leđnim mišićima,grčevima, modricama i posebno glavom.

Sve što djeluje na slici divno i nedostižno, još je teže kada se trudiš izvesti. No, nemojte se obeshrabriti. Uz pravu trenericu za 3 mjeseca ste zvijezde. Pusa našoj Ani :-*

Potrebna je fizička sprema koja uz dobru tehniku dovodi do zapanjujućih rezultata. Najbitnije od svega, glava je prazna.

Dok mislite samo na to gdje vam je ruka kojom se podupirete, a gdje s druge strane visi noga, teško ćete moći misliti na bilo šta drugo.

Često znam reći da mi treningom počinje novi dan, bez obzira što je to navečer.

Šipka sve podnosi, a nakon što na njoj ostavite svu snagu, nećete moći na ništa teško misliti. Zajamčeno spavate kao beba.

Pole dance je vrhunska rekreacija koja oblikuje svaki dio tijela. Imam osjećaj da su mi trepavice snažnije otkako treniram.

Odijevanje

Za bilo kakvo hvatanje na šipku, bilo rukama ili nogama, nužno je da se koža prisloni na šipku kako ne bi klizili. Iz toga razloga svi prije ili kasnije završimo samo u sportskom grudnjaku i vrlo kratkim hlačicama. Čak i kupaći kostim je oskudniji od toga. U suprotnom je nemoguće se popeti jer se u svemu jako klizi, i najbanalniji pokreti su neizvedivi. Jedino tako je moguće osloniti tijelo na šipku, a da pritom ne padnete na glavu. Pole dance nije moguće izvoditi obučen, ali je zato jedan od razloga zašto ga se povezuje sa kurvarlukom.

Svjetonazori

Ma tko vam uopće ima šta reći?! Tko je taj koji će umjesto vas donijeti dobro vašem tijelu i umu? Onaj tko ovu disciplinu povezuje s negativnom pojmovima ima prvenstveno problem sa postavkama u vlastitoj glavi. Ne obazirite se, resetirajte ga prije korištenja i činite ono što je dobro za vaš um i tijelo. Umjesto da slušate kritiziranja, uhvatite se šipke. Onaj tko vas gleda krivo može biti ili muškarac kojemu je to jako privlačno ili ljubomorna žena. Primitivaca ima svuda jednako kao i zlobnih komentatora. U najgorem slučaju možete reći da je ova šipka za razliku od one u gimnastici koja je postavljena horizontalno, stoji vertikalno.

Jesam li ja taj profil cure?

Bila zadovoljna svojim izgledom ili ne. Zaposlena ili ne. Opterećena na poslu ili bez posla. Majka ili školarka, profesorica, doktorica ili konobarica… svaka žena može biti vreća sala bez kondicije ili snažna dama skladno oblikovana. Mnoge oko vas plešu kao sa snimke,a vi to još ne znate.

Prednosti

Snaga, fleksibilnost, mršavljenje, rješavanje stresa i “pražnjenje glave”!

Najbolje što sam ja naučila je strpljenje. Ova disciplina te tjera da sa svakim treningom radiš na sebi, a da pritom ne vidiš odmah jasne pomake na bolje. Kod mene se zadnjih nekoliko mjeseci najviše istreniralo strpljenje. Kada deset puta probaš isto, a i dalje ne ide, dođe ti da ugrizeš samoga sebe za guzicu od muke. Ovo strpljenje se provjereno prenosi na ostale dijelove dana, pa tako ono što u ostalo vrijeme uspiješ iz treći put te čini sretnim, a do sada te frustriralo jer nije iz prve.

Najviše ćete profitirati u vidu unutarnjeg samopouzdanja. Dodati ćete svježe začine u vašu vezu ili brak, a na treninzima ćete jačati svoje JA bez puno šminke i u odličnom društvu.

Mane

Glavna mana su masnice po rukama i nogama koje ne izgledaju lijepo. Mi ih od milja zovemo pole dance pusice. One su bolne i nisu baš privlačne. U zimskom razdoblju dok smo u dugim rukavima nisu vidljive, no po ljeti nije baš privlačno hodati sa ovakvim modricama. Koža se navodno s vremenom navikne, što još ne mogu garantirati.

 

Druga mana je suha koža. Morate se odreći mazanja kremom i losionima minimalno jedan do dva dana prije treninga, jer je u suprotnom svaki pokušaj da zadržite neki položaj nemoguć. Savjet je: mažite se kremom nakon treninga!

 

Pole dance je scenska umjetnost koja se prvi puta javila u kineskim cirkusima. Danas je raširen diljem svijeta i njegova popularnost neprestano raste.

Vjerujem da će ova disciplina jednoga dana postati olimpijski sport, a do tada potražite najbližu šipku na kojoj ćete ostaviti sve predrasude, strahove, komplekse i zadnje atome energije. 🙂                                              Marija Renić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari