Pratite nas

Politika

Žestoko sučeljavanje Keruma i Opare, padale i teške optužbe

Objavljeno

na

U Dnevniku Nove TV sučelili su se HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara, koji je u prvom krugu osvojio 26,1 posto glasova, i HGS-ov kandidat Željko Kerum, kojem je povjerenje dalo 30,4 posto splitskih glasača.

Zašto mislite da bi vaša pobjeda Splitu donijela bolju kvalitetu života?

Željko Kerum: Zato što sam već dokazao da sam vizionar i građevinar. Građani su to prepoznali i zato sam pobijedio u prvom krugu.

Andro Krstulović Opara: Građani će u nedjelju birati pristojnog, radišnog i mirnog čovjeka, koji ima sjajnu viziju i odlučnost uvesti grad u 21. stoljeće, gdje nije bio već osam godina. Mi želimo grad za sve, a ne samo za pajdaše.

Kerum: Građani su mi 2013. dali pet mandata i rekli su da žele da Kerum bude u politici. Opara prima državnu plaću, a nikada nije radio ništa. Nije bio primjećen ni u Saboru ni u Gradskom vijeću. Da je Opara bio nezavisni, bio bi gori od Baldasara.

Krstulović Opara: Nemam što replicirati, gospodin Kerum je u prvom krugu napadao sve suparnike. Ja sam uredno dolazio na posao, svakog jutra zaradio svoju plaću. Sve firme gospodina Keruma su propale.

Kerum: Opara ne govori istinu, on izmišlja i ne vodi fer kampanju. Bavi se lažima i obmanama. Kad on kaže da sam ja ostao dužan, to nije točno. Ja sam državi za hotel Marjan platio 170 milijuna kuna. Neka Opara kaže što je to platio državi. Grad ću i dalje voditi kao tvrtku. Mi smo u mom mandatu poslovali pozitivno, pomagali smo nezaposlenima, studentima i umirovljenicima.

Ne možete pobijediti samostalno. Kako ćete to uspjeti bez glasova ljevice i stranke Pametno?

Kerum: Već sada imam 21 vijećnika da stvorim većinu. Četiri vijećnika iz HDZ-a, tri iz Mosta, tri iz Pametnog i tri iz SDP-a. Ja sam matematičar i računam čak i da nekolicina prebjegne – imat ću dovoljno. Uspoređivati mene i Oparu je kao uspoređivati gradilište i kazalište.

Krstulović Opara: Ovo je čista ilustracija koliko smo različiti gospodin Kerum i ja, kao crno i bijelo, kao dan i noć. Mi želimo grad za sve, a ne samo za tvrtku jednog čovjeka. Kritike upućuje gospodin Kerum, a sve su mu tvrtke propale. Ja sam 27 godina radio za jednu tvrtku, predstavljao Hrvatsku u svijetu.

Gospodin Kerum je već sve posložio. Ja se obraćam svim građanima koji se ne žele sramiti svog grdonačelnika i imati jednaku šansu u Splitu. Svi građani koji žele promjenu dat će potporu meni i mojoj listi koja je postigla najbolji rezultat dosad. Nemam što replicirati, imam ovdje 25 gusto pisanih stranica, imate li vi, gospodine Kerum ikakav program?

Kako biste riješili problem Spaladium Arene?

Kerum: Aneks ugovora je potpisan bez suglasnosti Gradskog vijeća. HDZ je stvorio taj problem. Spaladium Arena je završena puno prije moga mandata. Na tome je inzistirao Sanader prije nego što sam je postao gradonačelnik Splita.

Krstulović Opara: Grad Split je stvorio problem sa Spaladium arenom u vrijeme kad je gospodin Kerum bio gradonačelnik, i to samo zato što je on u blizini htio trgovački centar, a taj mu je centar bio konkurencija. Mi ćemo napraviti sve da to riješimo.

Jeste li razmišljali o prodaji gradskih dionica Hajduka strateškom partneru?

Kerum: Strateški partner je udruga „Naš Hajduk“ i ja sam za prodaju dodatnih dionica, ali da gradu ostane 26 posto kao kontrola. Navijače Hajduka je Opara nazvao orjunašima.

Krstulović Opara: Model za Hajduk je izvrstan, u trenutku kad osnaži, doći će trenutak da Hajduk razgovara s Gradom Splitom.

Biti pristojan i imati završen fakultet izgleda da je uvreda za gospodina Keruma.

Kako to da ste nula kuna potrošili na kampanju?

Kerum: Moj sponzor su firme mog sina i nećaka. Oparu financiraju firme koje rade za HDZ i tu će institucije imati posla.

Krstulović Opara: Mi smo sukladno zakonu i dobroj praksi sve objavili. U Splitu sa svakog zida visi veliki vođa Kerum. Ovo što imamo sada građani siguran sam da ne žele. Gospodin Kerum je jučer potrošio 70.000 kuna za oglas u Slobodnoj Dalmaciji.

Koja je najbolja osobina koju vidite kod svog protukandidata?

Kerum: Nikakvu. Jako loš čovjek.

Opara: Kerum je simpatičan, drag i veseo čovjek, i želim mu da i dalje uveseljava građane.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari