Connect with us

Vijesti

ZHŽ traži pomoć od Hrvatske

Objavljeno

-

Hercegovačke općine traže pomoć od susjeda. Domaće vlasti ne osiguravaju dovoljno novca za punjenje proračuna i stoga ove općine traže financijski spas od susjedne Hrvatske. Novca ima samo za proračunske korisnike.

Nema virtualnih povećanja, proračun je realan i sukladan mogućnostima – zaključeno je pred njegovo usvajanje u Skupštini.

Iznosi 70 milijuna i 200 tisuća maraka. Nema ni izgleda da će ova proračunska godina biti pametnija od prošle koja je milijune maraka neplaćenog duga prepustila novom zaduženju županije.

Domaće banke spašavaju rupe u stavkama. Netko ih treba platiti, pa će ih platit Vlada novim kreditom od šest milijuna maraka.

Zašto zaduženje? Jer u ovoj godini imamo otplatu duga po glavnici s kamatama i dio duga koji smo prenijeli iz 2013. godine. To zaduženje će znači biti jedan vid reprogramiranja starih kreditnih obveza i dijela duga iz 2013.“, kaže za FTV Radoslav Luburić, ministar financija ZHŽ-a.

Čak 85 posto proračuna troši se na plaće i naknade djelatnicima. Socijalne, porodiljne naknade, poticaji, njega i branitelji ostalih je deset posto. Za drugo ne ostane ništa. Investicijama i zapošljavanju zatvorena su vrata.

“Bruto plaće i naknade su smanjene za osam posto, što bi na godišnjoj razini bilo 3,5 milijuna. Znači, za toliko bi trebale biti smanjene bruto plaće i naknade. Međutim, u proračunu su za 650 tisuća povećane. Znači negdje nema 4 milijuna maraka i nema objašnjenja gdje je taj novac”, ističe Branko Ćorluka, zastupnik HSP-a BiH u Skupštini ZHŽ-a.

Može li županija pomoći općinama u započetim projektima? Trpi li gospodarstvo zbog financijski sve teže situacije – htjeli su novinari upitati i Ivicu Ćorića, ministra gospodarstva, no on je poručio da izjavu od njega nećemo dobiti.

FTV je Odgovor dobio na drugom mjestu – u općini Grude, koja u suradnji sa Vladom ZHŽ-a i Hrvatskom ostvaruje program prekogranične suradnje.

“Imamo još niz projekata koje realiziramo sa hrvatskim županijama, prije svega Dubrovačko neretvanskom, Splitsko-dalmatinskoj i njihovim razvojnim agencijama. Hrvatska je ipak članica EU-a i to je jedna naša prednost, ako je budemo znali iskoristiti”, objašnjava Zdenko Ćosić, premijer ZHŽ-a.

U ovom trenutku to bi mogao biti jedini spas za gospodarski oporavak.

FTV

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari