Pratite nas

Kronika

Žigmanov: Biti Bunjevac je poželjniji društveni status nego biti Hrvat u Srbiji

Objavljeno

na

REAKCIJA NA NIKOLIĆEVU DONACIJU – Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov komentirao je za narod.hr donaciju ćiriličnih udžbenika na bunjevačkom govoru predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, te kazao kako je u toj gesti vidimo izravani upliv u identitetski prijepor između Bunjevačkih Hrvata, tj. onih Bunjevaca koji sebe smatraju Hrvatima, i hrvatske strane.

“Prijepor se odvija na način da se jedna strana favorizira aktivnim pomaganjem, s druge strane hrvatska zajednica diskriminira na način da se njezini zahtjevi ignoriraju i na njih se ne reagira pozitivno”, istaknuo je Žigmanov.

zigmanov-GK-580x325Takav potez u kojem je Nikolićeva savjetnica djeci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom govoru, donirala udžbenike dok slična gesta nije pratila djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku je izravno svrstavanje u identitetskim prijeporima među ovdašnjim Hrvatima, zaključio je Žigmanov.

Žigmanov je istaknuo kako udžbenike za nastavu djece na hrvatskom jeziku nije platila niti jednim dinarom Republika Srbija, već ih je osiguralo Hrvatsko nacionalno vijeće iz svojih redovitih sredstava te donacijama iz Hrvatske.

Hrvatska sigurno putem diplomatskih mehanizama i pravila ponašanja može očitovati određenu vrstu, ne samo interese, kad je u pitanju taj proces dug više od 20 država i djelovati kad je u pitanju zaštita interesa hrvatskog naroda, istaknuo je Žigmanov te dodao da bi veći interes i djelovanje trebala pokazati i kulturna i znanstvena javnost.

Žigmanov ističe kako ne samo da se Republika Srbija miješa izravno ovakvim ili sličnim gestama, u hrvatska pitanja i odnose nego i Hrvati u Vojvodini imaju relativno veliki broj problema kada je u pitanju ostvarenje njihovih prava.

Hrvati su i dalje na državnoj razini političke participacije, isključeni, nisu razmjerno zastupljeni u tijelima državne uprave, neriješena su pitanja udžbenika, licenci za izvođenje nastave na hrvatskom jeziku te pitanje statusa učitelja iz RH koji dolaze držati nastavu, naveo je Žigmanov neke od problema, gdje je često država instanca koja sprječava ostvarivanje zakonom zajamčenih prava.

“Četiri stotine je djece kojima su donirani udžbenici na “bunjevačkom govoru”, kazao je Žigmanov.

U Srbiji 500 djece pohađa cjelokupnu nastavu na hrvatskom jeziku, a nastava se provodi u Subotici i okolnim selima na razini od osnovnoškolske do srednjoškolske , rekao je Žigmanov navevši kako se za 1000 djece nastava odvija na srpskom jeziku, a jednom tjedno, slušaju sat ili dva hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Broj djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku nije veći od 10 posto, istaknuo je Žigmanov kazavši kako je sigurno jedan od razloga to što sve do prošle godine nisu postojali udžbenici na hrvatskom jeziku.

“Tko bi danas slao djecu bez udžbenika u školu, da se školuju kao u srednjem vijeku”, pita Žigmanov.

Pored teritorijalne disperziranosti, jedan od razloga slabog pohađanja nastave na hrvatskom jeziku je i strah, smatra Žigmanov.

Postoji strah Hrvata u Srbiji da se očituje hrvatski identitet i to u manjim sredinama i tamo gdje je bilo etnički motiviranog nasilja te etničkog čišćenja 90 -ih godina, a još uvijek se ljudi straše izjašnjavati Hrvatima i onda prakticirati prava koja su im zakonom zajamčena, naglasio je.

“Biti Bunjevac je poželjniji društveni status”, istaknuo je Žigmanov.

“To je jedan od mehanizama za etničku mimikriju koja je posljedica činjenice da u Srbiji još uvijek i kontinuirano, više od 50 posto građana misli negativno o Hrvatima”, rekao je Žigmanov.

“Hrvati su u Srbiji druga nacionalna zajednica, nakon Albanaca, spram koje većinsko stanovništvo ima izuzetno negativne stereotipe”, navodi Žigmanov te zaključuje kako je to cijeli splet okolnosti i rizika zbog kojih se onda roditelji ne odlučuju slati djecu na nastavu na hrvatskom jeziku.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Podignuta nova optužnica protiv Milana Bandića i drugih

Objavljeno

na

Objavio

Protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Uskok je dopunio optužnicu kojom ga tereti da je, zajedno sa svojim suradnicima, pogodovao tvrtki Petra Pripuza u dodjeli poslova zbrinjavanja otpada te izbjegao plaćanje poreza na donacije za svoju predsjedničku kampanju, čime je gradski proračun navodno oštetio za više od tri milijuna kuna, a državni proračun za više od 540 tisuća kuna.

Optužnicom se Bandića, kao gradonačelnika Zagreba, i Slobodana Ljubičića kao predsjednika Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, tereti da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje Petra Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, javljaju HRT Vijesti.

“USKOK je, nakon što je na temelju odluke Županijskog suda u Zagrebu provedena dopuna istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana M. B. (1955.), S. LJ. (1958.), P. P. (1957.), Ž. H. (1960.), I. T. (1962.), I. M. (1980.), F. Č. (1965.), M. B. (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, utaje poreza ili carine i poticanja na trgovanje utjecajem, navodi se, među ostalim, u priopćenju USKOK-a.

Optužnicom se prvookrivljenom M. B., kao gradonačelniku Zagreba, i drugookrivljenom S. LJ., kao predsjedniku Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, čiji je jedini osnivač Grad Zagreb, stavlja na teret da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje trećeokrivljenog P. P., predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., člana C.I.O.S. grupe, društvima C.I.O.S. grupe pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada Grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, za što je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu, koju drugookrivljeni S. LJ., prema dogovoru, nije tražio. Radi realizacije navedenog, prvookrivljeni M. B. i drugookrivljeni S. LJ. osobno ili posredstvom četvrtookrivljenog Ž. H., posebnog višeg savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad Grada Zagreba, svi koristeći autoritete svojih položaja, nalagali su poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način. U skladu s njihovim nalozima, radi realizacije opisanog dogovora, ostali okrivljenici, i to petookrivljeni I. T., član Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. koji je na temelju specijalne punomoći ovlašten zamjenjivati predsjednika Uprave, šestookrivljeni I. M., v.d. direktora Službe za nabavu u Direkciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., sedmookrivljeni F. Č., referent nabave u Službi za nabavu Zagrebačkog holdinga d.o.o. i osmookrivljeni M. B., voditelj u Zagrebačkom holdingu d.o.o.,Podružnica Čistoća, poduzimali su naložene radnje zbrinjavanja otpada po žurnom postupku, a sve kako bi se izbjegao postupak javnog natječaja te u pregovaračkom postupku javne nabave bez prethodne objave angažiralo društva iz C.I.O.S grupe, slijedom čega su navedeni okrivljenici, prema traženju, unutar svojih ovlasti poduzimali radnje dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako su svi okrivljenici bili svjesni da se uvjeti natječaja prilagođavaju dozvolama i mogućnostima društava C.I.O.S. grupe te da nisu ispunjeni zakonski razlozi za iznimnu žurnost jer se nije radilo o događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti”, stoji u priopćenju.

Milana Bandića tereti se i za primanje donacija nakon predsjedničkih izbora

U USKOK-ovu priopćenju dodaje se da se: “Prvookrivljenom M. B. na teret stavlja da je od 3. ožujka 2011. do 28. veljače 2013. u Zagrebu, vezano za izbore za predsjednika Republike Hrvatske održane 2009./2010. na kojima je bio predsjednički kandidat, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro-račun na koji je primao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010., nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske podnio završno izvješće o visini i izvoru sredstava korištenih za financiranje izborne promidžbe, nakon podnošenja spomenutog izvješća, suprotno zakonskim odredbama, na navedeni račun nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba, pa je tako od 3. ožujka 2011. do 5. lipnja 2012. zaprimio uplate u ukupnom iznosu od 15.741.500,00 kuna. Uplate primljene nakon održavanja izbora se, u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio. Na taj je način prvookrivljeni M. B. izbjegao plaćanje poreznih obveza u ukupnom iznosu od 3.714.994,00 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 542.912,50 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza proračun Grada Zagreba je oštetio za 3.172.081,50 kuna.”

USKOK predložio spajanje postupaka

“USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio da se prema članku 25. stavku 1. točki 1. i 2. i stavku 2. Zakona o kaznenom postupku kazneni postupak u ovom kaznenom predmetu spoji s kaznenim postupkom koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi povodom optužnice ovog Ureda protiv I. okr. M. B., III. okr. P. P., V. okr. I. T., VIII. okr. M. B., IX. okr. I. B., X. okr. K. R. U., XI. okr. B. M., XII. V. B., XIII. okr. M. L., XIV. okr. Z. A. i XVIII. okr. trgovačkog društva te da se provede jedinstveni postupak s obzirom na to da je u navedenom predmetu u tijeku postupak protiv istih okrivljenika, a isto tako postoji međusobna veza i isti dokazi.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Zoran Erceg uzvikivao ‘Tuđman, zločinac!’ pa dobio šaku u glavu!?

Objavljeno

na

Objavio

Na ceremoniji otkrivanja spomenika bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu, kojem je prisustvovao i državni vrh, dogodio se incident.

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u organizaciji Grada Zagreba, javlja N1.

Nakon što je netko viknuo ‘Tuđman je zločinac’, došlo je do naguravanja među grupom okupljenih, a navodno je “pala” i šaka u glavu.

U zagrebačkoj policiji za N1 potvrdili su da su na ovoj svečanosti dva puta postupali zbog narušavanja javnog reda i mira i to prvi put u 15 sati, kada je prekršaj napravio muškarac rođen 1957., a koji se još nalazi na ispitivanju u policijskoj postaji.

Drugi put policija je postupila u 16 sati, kad je došlo i do fizičkog obračuna. U policiji kažu da je muškarac rođen 1959. godine trenutno u bolnici, a da u ovom slučaju još traje utvrđivanje činjenica odnosno da se tek treba rasvjetliti što se dogodilo, prenosi Tportal.

Da se radi o Zoranu Ercegu, ‘bivšem agentu KOS-a’, osobi koja se pojavljuje na braniteljskim skupovima i manifestacijama domoljubnog sadržaja doznao je Maxportal.hr

Policija i dalje pokušava utvrditi što se točno dogodilo. Više detalja policija bi trebala objaviti sutra.

Na svom Facebook profilu Erceg je najavio incident, a po svemu sudeći pokušao je organizirati i druge ljude:

U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari