Connect with us

Promo

Žir – glavna karika u lancu prirodne obnove šuma

Objavljeno

-

Foto: Hrvatske šume

Jesensko razdoblje od izuzetne je važnosti za Hrvatske šume, jer tada počinje jedan od najbitnijih poslova koji se obavlja u šumarstvu. Riječ je o sakupljanju žira. Građani, odnosno svo lokalno stanovništvo koje živi u blizini šume, svake godine s nestrpljenjem čeka ovo razdoblje sabiranja i otkupa žira, koje traje tijekom mjeseca listopada, nekad i duže, ovisno o količini koju je potrebno sakupiti te vremenskim uvjetima na terenu.

Žir ne rađa svake godine jednako, obilniji urod u pravilu se može očekivati svake 3 do 4 godine. A kako se radi o zahtjevnom poslu koji treba obaviti na vrijeme, potrebno je angažirati velik broj ljudi. Prilika je to mnogima za barem malo povećanje kućnog budžeta. Vrlo stimulativna cijena prikuplja velik broj sakupljača ovog neophodnog sjemenskog materijala, o kojem ovisi prirodno pomlađivanje naših šuma.

No, od pojave štetnika hrastove mrežaste stjenice, urod žira u velikom kompleksu posebno lužnjakovih šuma postao je gorući problem. Šumari posljednjih nekoliko godina sa strepnjom dočekuju početak jeseni kako bi vidjeli hoće li hrast uspjeti iznijeti zdravi plod koji omogućuje obnovu. Hrastova mrežasta stjenica u našim je šumama otkrivena 2013. godine, ne ubija hrast, ali ga sisanjem klorofila značajno oslabi te je njegov list već početkom kolovoza žut kao da je jesen.

Stablo se od ovog nametnika brani odbacivanjem ploda za čiji razvoj troši mnogo energije. Tako je, recimo, prošle godine urod u potpunosti izostao, stoga na određenim površinama pripremljenim za obnovu nije bilo moguće napraviti pomlađivanje sastojina. Nije problem kada poneke godine i izostane urod, no kada se to ponavlja iz godine u godinu, onda može postati veliki problem. Područje kvalitetnih hrastovih šuma na području gospodarenja Hrvatskih šuma proteže se od Vinkovaca do Karlovca. Ove godine na području spačvanskog bazena nije bilo mnogo kiše, a ljeto je bilo ekstremno vruće, pa ipak, urod bi mogao biti zadovoljavajući. No, pojavio se novi problem.

Naime, u velikome su se broju pojavile štete od hrastove ose šiškarice, čestog štetnika u našim šumama, koji se pojavljuje svakih nekoliko godina i deformira žir u njegovu začetku onemogućavajući mu da se u potpunosti razvije zbog čega postaje neupotrebljiv. Na području Vinkovaca ove će godine trebati oko 35 vagona žira (350.000 kg), dok je procjena kako će uroda biti između 16 i 17 vagona.

Vrlo kvalitetne i značajne sastojine hrasta lužnjaka nalaze se su na području cijelog vinkovačkog područja na površini od oko 28.000 ha. Na tom području planira se pomladiti 492,00 ha, najvećim dijelom iz sredstava Hrvatskih šuma, a dio financiranjem preko projekta EU-konverzije. Prošle godine uspješno je realiziran prvi EU projekt – konverzije degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura na području šumarije Strošinci vrijednosti 714.382,28 kn. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pozitivno je ocijenila još 7 projekata konverzija u 2021. godini. Vinkovačka podružnica planira od 2021. do 2023. godine realizirati konverzije sufinancirane od EU na površini od 101,74 ha i s potporom od 4.602.116,03 kn.

Zbog slabog uroda, posljednje 3 godine usluga sakupljanja žira sa sjemenskih objekata Hrvatskih šuma dosezala je visoku cijenu koja se zadržala i tijekom ove godine. Uslugu skupljanja za žir hrasta lužnjaka i ove će se godine, kao prethodne dvije, plaćati devet kuna za kilogram za hrast lužnjak, a za žir hrasta kitnjaka kunu više. Otkupljuje se isključivo kvalitetan žir, čvrst na dodir i sjajna oklopa, bez vidljivih oštećenja i rupa od parazita. Onaj lošije kvalitete vraća se skupljačima jer nije za upotrebu i ne može se koristiti za pošumljivanje.

Sakupljanje se vrši pod nadzorom djelatnika Hrvatskih šuma. Prikupljeni žir na sabirnim mjestima mora se nekoliko puta tijekom dana prevrtati radi očuvanja zdravosti i po potrebi zalijevati kako ne bi ostao bez prijeko potrebne vlage prije nego se unese u šumu. Zato ovo razdoblje u Hrvatskim šumama traži velik dodatni angažman, koncentraciju i stručnost svih djelatnika, osobito u šumarijama i na sabirnim mjestima. Nakon sakupljanja sjeme prolazi propisane postupke ispitivanja kvalitete i klijavosti nakon čega se unosi u unaprijed pripremljene sastojine.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari