Connect with us

Kronika

Živio u šest sustava: Najstariji Hrvat preminuo u 106. godini

Objavljeno

-

Preminuo je najstariji Hrvat Andrija Prlić (106) iz Velike Kopanice nedaleko Slavonskog Broda. Unatoč godinama i iznenadnoj bolesti zbog koje je provelo nekoliko dana u slavonskobrodskoj bolnici u svom domu je ipak dočekao ulazak Hrvatske u Europsku uniju, u kojoj je živio dva dana.

[pullquote_left]Najstariji Hrvat Andrija Prlić preminuo je u svojem domu u Velikoj Kopanici. Andrija je rođen 1907. godine, a iza njega je ostalo 12 djece, 30 unuka i 35 praunučadi[/pullquote_left] Andrijin sin Jerko Prlić kaže kako im je otac posljednjih godina često znao reći da ne plaču kada on umre, nego da pjevaju jer se naživio.

Uvijek je teško kada netko umre, ali mi smo se samo molili Bogu da se moj otac ne muči. Naše su molitve uslišane, bolest ga nije dugo držala. Otišao je dostojanstveno kao što je i živio. Za svojih 106 godina života nikada ni od koga ništa nije tražio, niti je što dobio – kaže Jerko Prlić. Iza najstarijeg Hrvata ostalo je dvanaestero djece, od kojih je jedno u međuvremenu umrlo, tridesetero unučadi i 35 praunučadi.

Živio je u pet država – Austrougarskoj, staroj Jugoslaviji, NDH, SFRJ, neovisnoj Hrvatskoj, a dočekao je i šestu – Europsku uniju. Oprezan i mudar kakav jest, o najnovijoj europskoj državi svojim je potomcima govorio: ”Ne vjerujem ja nikome, tek ćete vidjeti kako će nam biti!”. Andrija Prlić bit će sahranjen u četvrtak u 15 sati na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, gdje mu je pokopana i supruga.

24sata

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas