Pratite nas

Razgovor

Zlatan Mijo Jelić: NK Široki Brijeg je značajan za cijelu Hercegovinu

Objavljeno

na

”Što se tiče sportaša, svi igrači Hrvati iz BiH, igrat će za Hrvatsku, dok god u Bosni i Hercegovini budemo narod drugog reda”.

Zlatan Mijo Jelić je za Sportske novosti dao intervju u kojem se dotaknuo nekoliko tema od statusa Hrvata u BiH do Nogometnog kluba Široki Brijeg na čijem je čelu bio 20 godina, ali i rivalstva s mostarskim Zrinjskim.

O rivalstvu i Hrvatima u BiH

”Zrinjski je naš veliki sportski rival, to je rivalstvo sjajno i pozitivno za sve, ali kad već Široki nije najbolji, onda nam je drago da je to Zrinjski, a ne Sarajevo ili Željo. Zrinjski je naš veliki rival, ali iznimno ga poštujemo i cijenimo”, kazao je Jelić.

Prokomentirao je i status Hrvata u Bosni i Hercegovini ocjenivši ga narodom drugog reda koji nema jednaka prava kao preostala dva konstitutivna naroda.

”Ne treba se lagati puno. Kad igraju Hrvatska – BiH u Širokom se navija za Hrvatsku, isto kad igraju Hrvatska – Turska u Bosni se navija za Tursku. Tu je politika učinila svoje i uređenje ove države”, rekao je Jelić i dodao:

”Što se tiče sportaša, svi igrači Hrvati iz BiH, igrat će za Hrvatsku, dok god u Bosni i Hercegovini budemo narod drugog reda”.

20 godina na čelu kluba s Pecare

Glavna tema razgovora zasigurno je bio Nogometni klub Široki Brijeg, a Jelić se dotaknuo poslijeratnih zbivanja u klubu te je komentirao i današnje stanje, prenosi kamenjar.com

”Bio sam predsjednik kluba od 1996. do 2016. godine, kada mi je istekao peti mandat, a zbog osobnih problema nisam više mogao sudjelovati u radu Nogometnog kluba Široki Brijeg. Međutim, svakako valja istaknuti da je temeljnu organizaciju kluba još u Domovinskom ratu postavio Tonkan Ivanković, a nakon njega veliku je ulogu imao i Marinko Gilja. U trenutku kad sam sjeo u predsjedničku fotelju Marinko Gilja bio mi je desna ruka, baš kao i Mirko Grbešić kao glavni sponzor klub”, priča Mijo Jelić.

Dotaknuo se i omladinskog pogona Širokog Brijega koji slovi za jedan od najboljih u državi, a ističe da je glavni cilj bio da klub postane baza za svu hrvatsku djecu iz BiH.

”Odlučili smo da ćemo osigurati najbolju infrastrukturu u Hercegovini da bi klub postao baza za svu hrvatsku djecu, ne samo u Širokom Brijegu nego u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pobjede i prva mjesta važni su za klub, ali oni se na koncu pretvaraju tek u statistiku, a infrastruktura je ono što imaš, što ostavljaš iza sebe, što je osnovno oruđe za rad i život kluba.

Naša je glavna baza Hercegovina od Livna do Neuma, ondje živi oko 200, možda 220.000 ljudi. To je veličina Splita, a toliko se igrača tu rodilo i stvorilo. U aktualnom je kadru 70 posto igrača koji su prošli kroz našu nogometnu školu.

Šest je igrača iz škole potpisalo profesionalne ugovore samo u prošloj godini. Tu nisu samo djeca iz Hercegovine, ima ih i iz Posavine i središnje Bosne. Trudimo se okupiti sve hrvatske talente u BiH”, govori Zlatan Mijo Jelić u razgovoru za Sportske novosti.

NK Široki Brijeg je značajan za cijelu Hercegovinu

”I nova je uprava nastavila našim putem, radi se jako dobro. Široki Brijeg je stabilan klub, posvećen svojoj djeci, tako da ćemo i po tom pitanju ostati jedinstveni u regiji. Široki Brijeg ima 30-ak tisuća stanovnika sa širom okolicom, a tako sjajnu školu nogometa”, govori Jelić.

”Imamo odane navijače, Škripari nikada nisu bili teret kluba, uvijek su nam na ponos. Neću reći da nikad nismo platili kaznu, dogode se sitni ispadi, ali oni ne žele raditi nerede ili probleme te i tako puniti blagajnu saveza koji ne podržava njihov klub. Škripari znaju koji je značaj kluba za cijelu Hercegovinu i koliko se ljudi u klubu muče da sve to održe. Zato navijaju sa srcem, ali bez divljanja”, kazao je, između ostaloga, u razgovoru za Sportske novosti bivši predsjednik NK Široki Brijeg Zlatan Mijo Jelić, prenosi Kamenjar.com

Velimir Bujanec: Sa samo 22 godine Zlatan Mijo Jelić bio je zapovjednik obrane hrvatskog Mostara

General Jelić: Procesuiranjem hrvatskih branitelja ugrožava se nacionalna sigurnost Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Šterc: Za pet godina Hrvatska neće imati za mirovine

Objavljeno

na

Objavio

PODCAST VELEBIT – Kolaps mirovinskog sustava

Demograf Stjepan Šterc:
Više Hrvata živi izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, procjena je oko 4 milijuna.

Mogu li Hrvati izvan Hrvatske biti temelj revitalizacije Hrvatske?
Zašto se u Hrvatskoj ne primjenjuju izraelski ili irski modeli povezanosti iseljenog i domovinskog stanovništva?

Zašto se iseljenim Hrvatima u Hrvatskoj ne omogući ulaganje bez poreza kao što to Irska država omogućuje Ircima?
Zašto hrvatska država ‘kažnjava’ umjesto da nagradi majku u porodiljskom razdoblju?

Zašto je hrvatskoj državi važnije financirati ne vladine udruge, nego poticati rađanje djece?
Zašto je Plenkoviću bilo važnije sačuvati neke ministre, nego primjeniti ozbiljne demografske mjere?
Zašto se na otocima poput Lastova uopće naplaćuje PDV?

Odgovore na ova pitanje poslušajet u PODCAST VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska spremna je, sposobna i uvježbana

Objavljeno

na

Objavio

“Vojna vježba “Velebit 18“, najveća i najsloženija nakon Domovinskog rata, pokazala je da je Hrvatska vojska spremna, sposobna i uvježbana izvršiti sve temeljne zadaće a to su obrana Hrvatske, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti”. Rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pohvalio je sve vojnike, dočasnike i časnike koji su sudjelovali u vježbi.

“Pripreme su trajale skoro godinu dana, a cilj nam je bio pokazati združeno djelovanje. Mislim da smo pokazali mnoge sposobnosti HV-a – odličan manevar, zaštitu snaga – sve što je potrebno da Hrvatska vojska bude na ponos cijele Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Na pitanje jesu li svi rodovi vojske jednako modernizirani, ministar je odgovorio da su najvažniji ljudi. “Tehnika je jako bitna, ali vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, vratili smo mu materijalna prava koja su mu bila oduzeta. Vratili smo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, do kraja godine vratit ćemo je u Varaždim i još nam ostaje Pula. Upravo takav operativni raspored nam pomaže da možemo brže pomoći”, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuvši se na rad Vlade na polovini mandata Krstičević je rekao kako smatra da je Vlada odradila vrlo dobar posao. “U mom resoru povećali smo proračun, donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”.

Za subotnji prosvjed u Vukovaru i općenito za grad Vukovar rekao je da treba biti pažljiv. “Svatko sa svoje strane mora učiniti maksimum da se zločini istraže i da za njih netko odgovara. To Vukovar zaslužuje”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

Uspješno provedena vježba Velebit 18 – združena snaga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari