Pratite nas

Događaji

Zlatan Mijo Jelić: Pravosuđe BiH vrši ‘apartheid’ nad Hrvatima

Objavljeno

na

U četvrtak navečer u punoj dvorani Gradskog kina u Imotskom, umirovljeni general-bojnik HV-a i HVO-a Širokobriježanin Zlatan Mijo Jelić te general-pukovnik HVO-a Željko Šiljeg bili su gosti javne tribine pod nazivom ”Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatski branitelja u BiH te kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i Hrvatskoj”.

”Problem je u tome što je pravosuđe Bosne i Hercegovine uzelo praksu da se hrvatskim braniteljima sudi po jednom, a pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine po drugom zakonu.

Hrvatskim braniteljima i generalima sudi se po zakonu iz 2003.  godine,a muslimanima po zakonu koji je vrijedio još za vrijeme bivše države Jugoslavije. Bez obzira što je međunarodni sud u Strassbourgu u više navrata donio presude i naložio Bosni i Hercegovini da se svima sudi po onom zakonu kada je djelo počinjeno, to se u toj državi ne sprovodi. Dakako da je zakon po kojima se sudi njima je daleko povoljniji.

Pravosuđe BiH po tome vrši ‘apartheid” nad Hrvatima. Dragi prijatelji, to nije ni čudo, ako znamo da od 53 suca u Bosni i Hercegovini samo su četiri Hrvata, a u Tužiteljstvu od njih 39, samo su dva Hrvata”, istaknuo je general HV i HVO-a Zlatan Mijo Jelić, do u detalje obrazlažući koliko se nepravedno odnose u BiH prema hrvatskom življu, javlja Radio Imotski.

”Mi osuđujemo slučaj Ahmića i to smo uvijek govorili, ali nema mjesta s hrvatskim življem u Bosni i Hercegovini, a da se tamo nije počinio pokolj civila i pripadnika HVO-a od strane pripadnika Armije Bosne i Hercegovine.

Stoga više nećemo šutjeti, iako nam govore da je bolje za nas da šutimo. Istina se treba znati i činjenica da je hrvatski živalj, pripadnici HVO-a iako su u počecima rata pomagali svoje susjede muslimane i hranom i oružjem, to oružje uperili protiv nas”, rekao je Mijo Jelić.

Javnu tribina održana je u organizaciji koordinacije braniteljskih udruga Imotske krajine.

>>>ZLATAN MIJO JELIĆ: Hrvati iz BiH očekuju ispriku Vesne Pusić zbog sramotne izjave o „agresiji“!<<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Kravat pukovnija na Tijelovskoj procesiji u središtu Zagreba

Objavljeno

na

Objavio

Kravat pukovnija u četvrtak tradicionalno predvodi Tijelovsku procesiju u središtu Zagreba, koja započnje ispred Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u 20 sati.

Postrojavanje Kravat pukovnije bit će u 18,45 sati ispred Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, a potom će uslijediti sv. misa u 19 sati koju će predslavi apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić.

Nakon mise u 20 sati od Bazilike kreće Tijelovska procesija, u kojoj, uz svećenike i vjernike sudjeluju Čuvari Kristova groba Bazilike Srca Isusova, počasna satnija Kravat pukovnije s tri konjanika, počasna vatrogasna postrojba vatrogasne zajednice grada Zagreba, puhački orkestar ZET-a te pjevački zborovi Bazilike, objavljeno je na internetskim stranicama Bazilike.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatski sabor odao počast Stjepanu Radiću i lipanjskim žrtvama

Objavljeno

na

Objavio

Na fotografiji grob Stjepana Radića. foto HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatski sabor je u srijedu u prigodi Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve minutom šutnje odao počast žrtvama atentata počinjenog u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928. godine: Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi.

Hrvatski sabor donio je 2015. godine Odluku da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

U povodu Dana sjećanja potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora Željko Reiner položio je vijenac i zapalio svijeću na njihovu grobu na zagrebačkom groblju Mirogoj, priopćeno je iz Sabora.

“Stjepan Radić je još tijekom života postao jednom od najuglednijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni, beskompromisno promičući demokratske i republikanske ideje”, rekao je Reiner.

Istaknuo je da je Radić ostavio duboki trag u hrvatskom političkom životu svojim naukom utemeljenim na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti kojima je aktivno djelovao na buđenje i osvješćivanje hrvatskoga identiteta.

“Hrvatski je narod prošao trnoviti put od ideje do života u slobodi u svojoj neovisnoj državi. Ovo je prigoda da sadašnjim i budućim generacijama ukažemo na prijelomne točke u povijesti koje su odredile političku budućnost Hrvatske”, rekao je Reiner.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari