Za Zlatka Hasanbegovića četiri manjinca

8

HDZ i osam manjinskih zastupnika, nakon dva kruga zajedničkih pregovora, nastavljaju i s pojedinačnim pregovorima u kojima će svaki manjinski zastupnik prezentirati ključne probleme nacionalnih manjina koje on predstavlja u Saboru, piše Večernji list

Manjinski zastupnici zasad su zadovoljni tijekom pregovora i uvjereni su da će se Vlada Mosta i HDZ-a uskoro sastaviti uz njihovu potporu. Na stolu je, uvjeravaju nas, zasad bio samo opći sporazum koji pokriva prava svih manjina.

– Većina toga već je riješena zakonima, ali dio njih se ne provodi, pa nam je bitna garancija da to više neće biti tako – kaže nam zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics te dodaje da žele unaprijediti manjinska prava.

Budući da manjinski zastupnici mogu biti u dva saborska kluba zastupnika, uz Klub nacionalnih manjina, pitamo ga je li on odlučio kamo će, posebice jer Milan Bandićgovori da će njegov klub imati pet zastupnika (na izborima su dobili dva mandata), a nagađa se da bi pojačanje mogli biti upravo manjinci – Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj koji su već bili u njegovu klubu – te Jankovics.

– Tražilo me nekoliko klubova da im se pridružim, ali nisam još ništa odlučio. Red je da se Sabor prvo konstituira – kaže nam Jankovics.

– Želio bih da manjine imaju svoje predstavnike u MUP-u te ministarstvima socijalne skrbi, rada i obrazovanja koja se najviše bave našim problemima – rekao nam je Veljko Kajtazi, zastupnik romske manjine.

Tri SDSS-ovca i zastupnik talijanske manjih Furio Radin protive se tome da Zlatko Hasanbegović bude u Vladi, no ta tema, kažu nam, još nije bila na stolu. S druge strane, Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Robert Jankovics ne protive se Hasanbegoviću u Vladi.

facebook komentari

 • Sivooki

  Eh, trgovci…

 • Agromentum

  Od kad je Jankovics mađarsko prezime? Ili bolje reći, je li on siguran da je Mađar? Potomci sigurno ne.

 • Agromentum

  Vrijedi im pokušat’. Ne znam gdje u svijetu ima da je manjinama toliko zagarantirano u političkom djelovanju kao u Hrvatskoj. Ako uzmemo samo D, CH i A, kod njih to uopće i ne postoji.

 • vladajuci

  Boli te briga što je, glavno da je s nama…

 • Agromentum

  samo da pupavac ne bude s nama, jer bi nas mogla počet’ bolit’ u najmanju ruku glava, ako ne i želudac

 • EMINƎM

  srbi i talijani opet zajedno ko da je ’41.

 • EMINƎM

  a neće, ima ti sada novi lijek protiv otrovne Pupavke, zove se H.B.egović

 • kostresh

  uvijek….