Connect with us

Šport

Zlatko Dalić prvi izbornik s tri velika natjecanja

Objavljeno

-

Zlatko Dalić Poljud
Foto: Hina

Zlatko Dalić postao je prvi hrvatski nogometni izbornik koji će imati priliku voditi “Vatrene” na tri velika natjecanja.

Nakon srebra na SP-u 2018. u Rusiji, te osmine finala na EURO-u ove godine, Dalić je za kormilom reprezentacije izborio i svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Kataru.

U povijesti hrvatske vrste niti jedan izbornik nije imao priliku voditi “Vatrene” na tri turnira. Miroslav Blažević i Slaven Bilić su vodili reprezentaciju na dva velika natjecanja, a Mirko Jozić, Otto Barić, Zlatko Kranjčar, Niko Kovač i Ante Čačić na po jednim turniru.

Zanimljivo, Dalić, Ćiro i Bilić jedini su prošli skupine.

Blažević je predvodio “Vatrene” na četvrtfinala EP-a 1996. u Engleskoj, te svjetske bronce dvije godine kasnije. Bilić je pak vodio nacionalnu vrstu na dva europska prvenstva (2008, 2012).

U Austriji i Švicarskoj smo dogurali do četvrtfinala i nesretnog poraza od Turske, dok u Poljskoj i Ukrajini 2012. Hrvatska nije prošla skupinu. Bolje su bile Španjolska i Italija, kasniji finalisti EP-a.

Dalić je sanjao kako će biti trener Hajduka, a dobio je u ruke reprezetaciju s kojom je napravio rezultatsko čudo, ali i ujedinio Hrvatsku

Preuzeo je reprezentaciju u teškom trenutku kada je pogled prema Rusiji bio maglovit. Bez treninga, praktički s jednim sastankom uspio je razbuditi igrače i izboriti ključnu pobjedu u Ukrajini, a potom preko dodatnih kvalifikacija i Grčke izvadio vizu za Svjetsko prvenstvo.

Bez straha i imalo kompleksa uputio se u izazov života i pogodio. Njegov život je posvećen nogometu. Iza njega nema ekscesa i afera, uvijek je smiren i staložen, posebice u razgovoru s novinarima.

Pod njegovim vodstvom “Vatreni” su zadivili svijet i 2018. u Rusiji osvojili srebro, da bi ove godine na EURO 2020. prošli skupinu i u ludoj utakmici ispali od Španjolske.

 

HRVATSKI IZBORNICI:

Miroslav Blažević – EP 1996. (četvrtfinale), SP 1998 (3. mjesto)

Mirko Jozić – SP 2002. (skupina)

Otto Barić – EP 2004. (skupina)

Zlatko Kranjčar – SP 2006 (skupina)

Slaven Bilić – EP 2008. (četvrtfinale), EP 2012. (skupina)

Niko Kovač – SP 2014. (skupina)

Ante Čačić – EP 2016. (osmina finala)

Zlatko Dalić – SP 2018. (2. mjesto), EP 2020. (osmina finala), SP 2022. (?)

(Hina)

POBJEDAAA! Hrvatska ide izravno na Svjetsko prvenstvo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari