Connect with us

Intervju

Zlatko Dizdarević: ‘Europa se raspada, a ISIL nije iznenađenje’

Objavljeno

on

‘Europa je daleko od raja. Lijepo je živjeti na proklamacijama o humanosti i civiliziranosti dok se ne suočite s problemom. Europa je nespremna za velike izazove na terenu na kojem misli da je najjača, a Hrvatska, kao članica EU-a mora dijeliti i nedaće’, izjavio je u Intervjuu tjedna za HRT novinar i diplomat Zlatko Dizdarević.
[ad id=”68099″] Projekt kolonijalizacije Bliskog istoka od strane Amerike i SAD-a

On je za još tijekom Arapskog proljeća upozoravao na valove ratova i izjeglištva. ‘Kao novinar i diplomat odmah sam shvatio o čemu se radi. I tada i danas riječ je o istom – nastavku velikog projekta neokolonijalizma iz Amerike i Europe prema Bliskom istoku. Sirija, Irak i ISIL nisu početak tog procesa’, kazao je Dizdarević.

Sirijci su bili zadovoljan narod

Smatra kako će doći do nasilja, jer se radi o šest do sedam milijuna izbjeglica diljem Bliskog istoka. ‘Ako se ne zaustavi ISIL, bit će ih i više. Ljudi samo čekaju da vide kako su prošli oni koji su već došli u Europu – pa da krenu’, smatra Dizdarević. Ustvrdio je kako su Sirijci bili zadovoljan narod, bez obzira na zapadne percepcije. ‘Sigurno je da bi se velika većina vratila, a i bili bi vraćeni nakon zaustavljanja rata. No, očito je potrebno stvarati histeriju – da će zauzeti Europu’, dodao je.

ISIL-ova snaga je zagriženost mitom

Jedna od varijanti zaustavljanja rata je, naveo je Dizdarević, da se Siriju podijeli u 4 entiteta – jedan bi bio ISIL-ov. ‘Ne mislim da se s njima može pregovarati niti da im je cilj stvarati međunarodno priznatu državu, ali vojna komponenta ISIL-u je vrlo važna. Njihova je osnovna snaga zagriženi mit – uvjereni su da se bore za važnu stvar. I mi smo u Europi imali mit od prije 700 godina koji je oživljen u nekoliko mjeseci’, kazao je.

Europa se raspada – na Bliskom istoku Rusija je ‘veliki igrač’

Dodao je kako se Europa na Bliskom istoku ne percipira kao ozbiljna sila – Rusija je ondje ‘vrlo ozbiljan igrač’, a ona računa na predsjednika Bašara al-Asada. ‘Bruxelles ne može napraviti ništa – on ne drži kontrolu nad Europskom unijom koja se raspada. Ne vidim jake i sposobne političare poput onih koji su postojali prije više desetaka godina’, rekao je.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari