Pratite nas

Hrvatska

Zlatko Hasanbegović o prizemnim napadima: Što vas ne ubije to vas ojača!

Objavljeno

na

Novoizabrani ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, inače zamjenik predsjednika udruga Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put, nakon burnog dana u Hrvatskom Saboru dao je svoju prvu izjavu za javnost.

[ad id=”68099″]

Nakon svega, kao svojevrsni rezime rekao bih što vas ne ubije to vas ojača. Ja mislim i nadam se, da će ovo ostati tek kako jedna bizarna epizoda iz povijesti hrvatskog javnog života i kulture govora. Nadam se da će sve ovo ostati jedna nepotrebna kulisa i magla i istinski vjerujem da nas u ponedjeljak čeka novi vedar dan i da ću se moći isključivo posvetiti onome što mi je zapravo i jedina zadaća – da vodim ključni i vrlo važan resor – istaknuo je Hasanbegović u izjavi za NovuTV.

Osvrnuo se i na pokušaje etiketiranja Vlade proustaškom.

Što na to reći? To su potpuno neutemeljene etikete a ja ću to i dokazati svojim radom – rekao je.

Novoizabrani ministar kulture je također istaknuo da će tek nakon analize vidjeti koje poteze povući.

Ništa se neće mijenjati preko koljena i tek nakon podrobne analize zatečenog stanja. Protivnik sam bilo kakvog eksperimentiranja. Ono što je dobro u hrvatskoj kulturi tome će se dati još veća potpora, ali ono što ne valja će se korjenito mijenjati – rekao je Hasanbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje boji li se da će neki zastupnici, primjerica manjina, kao uvjet za potporu Vladi tražiti da ga se makne iz Vlade Hasanbegović je podsjetio kako je Vlada već dobila potporu Sabora.

Jer Vlada je dobila jasnu većinu i svi oni koji su glasovali za ovu Vladu glasovali su i za mene kao ministra. Bez obzira na sve ono što se nažalost, danas moglo čuti – istaknuo je Hasanbegović nakon burne sjednice Sabora.

Pojasnio je i razloge zbog kojih je prihvatio ministarsko mjesto.

Dovoljno sam vremena posvetio javnom radu s potpuno jasnom političkom, nacionalnom i kulturnom platformom i ovo je ponuda koja se nije mogla odbiti – zaključio je Hasanbegović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Iz odluke Ustavnog suda ne proizlazi obveza dvojezičnih ploča u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti, ne proizlaze pravne obaveze poput dvojezičnih ploča.

“Stvari su vrlo jasne. I vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema”, rekao je Plenković u petak na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku i europske poslove, odgovarajući na pitanje Joška Klisovića (SDP) o toj temi. Dodao je kako se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom telefonski čuo u četvrtak.

“Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda iz nje ne proizlazi pravna obveza primjerice koja se tiče dvojezičnih ploča, to tamo ne piše”, rekao je premijer.

“Ono što će se događati i što je jasno, temeljem odluke Ustavno suda, jest da će gradsko vijeće gara Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u gradu između Hrvata kao većinskog naroda te predstavnika srpske i drugih manjina, a potom će se sukladno ocjeni tog stanja razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu”, naglasio je Plenković i dodao kako je to i stav vukovarskog gradonačelnika.

Premijer je kazao kako je Penavin politički stav da se u Hrvatskoj trebaju riješiti neka zaostala pitanja iz Domovinskog rata, poput odgovornosti za ratne zločine, “što je jasan politički stav”.

“To su usporedni procesi koje ne vode ni vlada niti političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tijela u Hrvatskoj”, zaključio je premijer.

(Hina)

 

Pupovac: ‘Nekima smeta ZDS, za njega ima mjesta, ali za ćirilicu ne…’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Borbeni dvojac HRZ-a izvršio presretanje zrakoplova

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRZ / M. Karačić

Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske te uspješno izvršio presretanje zrakoplova

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplov, priopćio je MORH

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivni identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari