Pratite nas

Istaknuto

Zlatko Hasanbegović: Pitajte Titove žrtve kako se osjećaju na Trgu maršala Tita

Objavljeno

na

zlatan-hasanbegovicMinistar kulture Zlatko Hasanbegović dva dana proveo je u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U srijedu je bio sa županom Zlatkom Ževrnjom i kulturnim ustanovama iz okolice Splita, u četvrtak je navratio do gradonačelnika Ive Baldasara.

[ad id=”93788″]

Zlatko Hasanbegović prvi je iz Vlade posjetio i zgradu gradske uprave. Sat vremena razgovarao je s Baldasarom i suradnicima.

Na konferenciji za novinare ministar kulture oštar je bio oko postavljanja spomenika 72. bojnoj Vojne policije. Odluku o tome jučer je donijelo Gradsko vijeće Splita.

Ova postrojba Hrvatske vojske odigrala je značajnu ulogu u ratu, ali je manji dio njenih pripadnika bio umiješan u zločine nad civilima i zarobljenicima, oko čega se punih petnaest godina vodi nekoliko sudskih procesa. Građanske udruge prosvjedovale su zbog toga, kao i činjenice da se spomenik postavlja upravo na ulazu u ratnu luku Lora.

“Sve časne postrojbe Hrvatske vojske, pa tako i 72. bojna, zaslužile su odgovarajući i dostojanstven spomenik. To nije obveza samo grada Splita, nego i nacionalna obveza hrvatske države’, jasan je Hasanbegović kojega su novinaru upozorili da postoje presude protiv nekih pripadnika bojne, piše tprotal

“Ne gradi se spomenik pojedincima, nego 72. bojnoj”, nastavio je, a na pitanje zaslužuju li i žrtve Lore barem nekakvu spomen pločicu odgovorio je da bi pravorijek o tome trebali dati povjesničari.

“Mislim da se proteklih godina ovim pitanjem manipuliralo i politiziralo, kako bi se ekscesne situacije iskoristile za blaćenje Domovinskog rata i kako bi se zasjenila temeljna činjenica da se vodio pravedan rat u kojemu su ovaj kraj i cijela južna Hrvatska dali možda i najveći obol”, tvrdi ministar kulture. Na odlasku je upitan ima li kakvu poruku obiteljima žrtava Lore, pa je odgovorio:

“Pitajte žrtve Josipa Broza Tita kako se osjećaju na Trgu maršala Tita”.

Hasanbegovićev boravak u Splitu nije prošao nezapaženo ni kod građanskih aktivista: u sklopu Festivala nezavisne kulture PLATFORMAT u srijedu navečer izveden je performans u kojemu je on uspoređen s Goebbelsom.

Dvodnevni boravak u Splitu Zlatko Hasanbegović privest će kraju posjetom Hrvatskom narodnom kazalištu, a zaključiti susretom sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, piše tportal.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Srami se haški sude, svake suze s našeg lica

Objavljeno

na

Objavio

Pogni glavu haški sude
i sram nek te bude,
zločincima slobodu daješ
a ubijaš časne ljude!

Srami se haški sude,
svake suze s našeg lica,
umjesto da sudiš pravo
postao si ubojica!

Ubio si samo tijelo
al duša se ubit ne da,
što se nekad pravdom zvalo
to je sada jad i bijeda!

Pravda je na koljenima,
ako to se pravda zove
al istinu ti ne možeš
nikad bacit u okove.

Istina ne umire
nit će poražena biti,
ne može se ona sakrit
nit se može zatvoriti!

Istina je sad u nama,
nikad neće umrijet slika,
ubili ste generala
a oživjeli besmrtnika!!!

Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati