Pratite nas

Razgovor

Zlatko Hasanbegović: Prvo otvoriti sve arhive, a onda lustrirati

Objavljeno

na

Gost Točke na tjedan bio je povjesničar, bivši ministar kulture i HDZ-ov zastupnik, Zlatko Hasanbegović.

Most je najavio otvaranje Državnog arhiva koji bi omogućio svima svima uvid u “komunističke dosjee”, što je odmah zainteresiralo javnost.

Što bi ovaj prijedlog Mosta donio? Arsen Bauk upozorava da je već sad dobar dio građe dostupan?

“Rekao bih da snažno podupirem ovaj prijedlog jer se nadovezuje i na moju inicijativu kada sam bio nadležni ministar. Ključna točka inicijative je bezuvjetno otvaranje svih arhiva državnopartijskog gradiva nastalog do konstituiranja moderne Hrvatske.

Argumenti koje možemo čuti da je gradivo u pravilu dostupno su potpuno promašeni, iznose ih ljudi koji nikada nisu bili ni u kojemu arhivu. Gradivo je dostupno do 1987., ali isključivo ono koje nije klasificirano kao tajno ili vrlo tajno, a to je zapravo ključno gradivo.”

Takvo gradivo je klasificiranona 30, 50 ili više godina? Vi ste da se i ono otvori?

“Da i to ih ključnih državnopolitičkih razloga. Uobičajeni rokovi koji se primijenjuju u svijetu ni na koji način se ne mogu primjenjivati na partijsku, komunističku Jugoslaviju. Hrvatska ne može biti sljedbenica te komunističke Jugoslavije i ti rokovi se ne mogu primjenjivati.

Dolazimo do apsurdne situacije da današnja hrvatska država bi trebale nastupiti kao pravni sljednici JNA i deklasificirati gradiva koja povjesničari trenutno ne mogu vidjeti.

To je apsurdno. Da, SDP je predao gradivo CK-a i ostalih partijskih organizacija, ali danas povjesničari i građani, kada žele vidjeti to gradivo, moraju dati zahtjev glavnom tajniku SDP-a, a ako je klasificirano kao tajno, onda se ni ono ne može vidjeti.”

I Vaša nasljednica, Nina Obuljen je rekla da je zbunjena jer je većina gradiva otvorena?

“Očito nije dobro upoznata s arhivskom stvarnošću. Arhivski rokovi iz komunističke Jugoslavije se ne smiju odnositi na modernu Hrvatsku.”

Znači da onda za par godina ne bi trebalo deklasificirati odluke iz Tuđmanovog doba?

“Ne. Odnosno, po pravilima kako se to radi u Velikoj Britaniji i drugim zemljama. U svim državama se arhivsko gradivo može gledati po pravilima struke, ali ovdje se radi o gradivu komunističke Jugoslavije.”

Kako bi to izgledalo u praksi?

“U načelu svaki građanin ima pravo na uvid, ali nije problem samo na uvidu, već i u pravu na korištenje tog gradiva. Imate situacija da povjesničar može doći do gradiva, ali ne može ga koristiti, citirati… Imate arhivski rat u vrijeme suđenja Perkoviću i Mustaču kada su odvjetnici gospođe Đureković vodili vrstu rata kako bi dokumente mogli koristiti u postupku.

Uskoro će doći objava presude iz Munchena koja će dokazati kolika je vrijednost gradiva u Državnom arhivu jer su neki ključni dokazi upravo nađeni u gradivu koje se nije smjelo koristiti, ali je vlada Zorana Milanovića na kraju bila prisiljena to dopustiti.

Nitko ne može biti protiv ovoga, ne postoji niti jedan racionalni argument protiv ovoga. Zanimljivo je da je Josipović pozdravio ovu inicijativu, a gospoda iz HNS-a podsvjesno spominju lustraciju.”

Treba li onda nakon ovoga doći do lustracije?

“Otvaranje gradiva nije samo za povjesničare, nije samo historiografsko pitanje. Ono će donijeti i mora donijeti do određenih društvenih posljedica.

Možemo ih nazivati ovako ili onako, ali riječ lustracija ne smije biti prognana iz hrvatskog javnog života. Ne treba biti predmet politikanstva i stranačkih podjela.”

Postoji li u HDZ-u strah kojeg spominju iz SDP-a, o 80 tisuća komunista u HDZ-u?

“Ja ne vidim strah. Nitko ne može biti izuzet od istine. Taj zakon prije nismo mogli donijeti jer je vlada trajala kratko. Ne znam potankosti o ovome, ja sam govorio da treba potupno novi zakon koji treba riješiti više od same arhive, ali snažno podupirem ovu inicijativu.”

HAVC je dobio negativno mišljenje državne revizije, postoji li i odgovornost Vaše nasljednice Nine Obuljen, koja je tada bila u UO-u HAVC-a?

“To je karika koja ne nedostjala, sada je sve jasno. Hribar mora biti smijenjen, a DORH podnijeti sve istrage. Ovo je vrsta moralne zadovoljštine koju sam doživio jer je državna revizija potrvdila sve što sam govorio”

A Nina Obuljen?

“Siguran sam da će postupiti na jedini odgovoran način – smijeniti Hribara.”

Što je s njenom odgovornosti?

“Odgovornost svih aktera i upravnog odbora HAVC-a mora biti istražena.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Fra Mario Knezović: Komšić da napusti Predsjedništvo, BiH nije Republika, RS nastala na etničkom čišćenju

Objavljeno

na

Objavio

Mnogi ste čekali pored televizora, a razgovor pomaknut za 45 minuta kasnije pa su neki mislili da je zabranjen ili što drugo. Ali evo sada možete vidjeti emisiju i gostovanje na Face TV u “Centralnome Dnevniku”, komentirao je fra Mario Knezović

Dotaknuli smo mi i puno važnije teme od ovoga što je istaknuto u naslovu ove Face objave. Neki javljaju da im se zadnje rečenice na samome kraju gostovanja o Napoleonu posebno svidješe.

 

Fra Mario Knezović: Meritokracija ili vladari s malim IQ, a velikim egom

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Zašto nakon 28 godina nije do kraja istražen zločin na Ovčari?

Objavljeno

na

Objavio

Argumenti: Zašto nakon 28 godina nije do kraja istražen zločin na Ovčari?

Gosti:

Zorica Gregurić – predsjednica zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara,
prof. dr. Josip Jurčević – povjesničar s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Urednik i voditelj:
Ivan Tašev novinar Glasa Koncila

Ivan Penava: Institucije gotovo 30 godina nakon Ovčare okreću glavu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari