Pratite nas

Kronika bez cenzure

ZLATKO HASANBEGOVIĆ SE MORA ODREDITI!

Objavljeno

na

Pod utjecajem „slučaja Agrokor“ koji će se neminovno preliti na ovu predizbornu kampanju, a u konačnici slomiti preko leđa HDZ-a, jučerašnja sjednica predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a, kako doznajemo, protekla je prilično burno što je svakako razumljivo. „Slučaj Agrokor“ bez sumnje će imati svoje reperkusije na izbornu utrku za Zagreb, a kakvo je raspoloženje u elektoratu, za očekivati je da će gorke plodove ubrati upravo Drago Prgomet jedini kandidat HDZ-a. S toga ne čude Plenkovićeve autoritarne reakcije, jer možebitni loš rezultat Prgometa, bio bi loš rezultat poglavito za Plenkovića i poremetio bi mu planove o mogućoj suradnji s Mrak Taritaš ili s Bandićem, što je u konačnici sasvim svejedno. Odjednom je Plenković osjetio potrebu zatražiti ili zapovjediti pomoć HDZ-ovog desnog krila u liku Zlatka Hasanbegovića svom kandidatu Prgometu, istom onom kandidatu koji je zbog Karamarkovih i Hasanbegovićevih „ultradesnih“, „pogubnih“ politika napustio HDZ i žestoko agitirao protiv svoje današnje stranke veličajući Tita i antifašizam. Plenković poziva Hasanbegovića na zajedničku tiskovnu konferenciju s Prgometom!? Dakle Plenković zapravo priznaje da je bez desnice izgubljen, a istovremeno je tu desnicu potpuno marginalizirao i obezvrijedio. Iz toga proizlaze ovakve izjave, prijetnje i ucjene.

– U Zagrebu je na djelu sabotaža, jer se ne daje dovoljna podrška našem kandidatu Prgometu – navodno je izjavio Plenković, te dodao kako će se sve to provjeriti i vidjeti na dan izbora kad se budu znali rezultati za gradonačelnika i Skupštinu.

Sramna izjava Drage Prgometa kako je Hasanbegović za vrijeme Domovinskog rata posuđivao „neke kape“, a mislio je na ustaške kape samo što to nije izrekao, dok se on borio kao dragovoljac, na tragu je onih izjava Stazića, Pupovca i kompletne mentalno komunističke bulumente iz vremena kada su žestoko gazili ministra Hasanbegovića i mi sada imamo situaciju da se zdravo razumskim bićima zapovijeda glasovati za Prgometa koji se slaže s tom istom mentalno-komunističkom bulumentom. Zapravo je pitanje, kako bi Prgomet uopće imao hrabrosti i morala prihvatiti bilo kakvu, pa makar i simbiličnu potporu Zlatka Hasanbegovića, kada ga je u zajedništvu s jugonostalgičarima nemilosrdno cipelario. Nije li to bijeda da ne može biti veća?
Pažljivom analitičaru još jedna Plenkovićeva izjava zaparala je uši u jučerašnjem osvajačkom pohodu na sve tv kuče u Hrvatskoj.

Ja kao predsjednik Vlade, ni na koji način ne ću dopustiti korištenja represivnog aparata u političke svrhe u predizbornoj kampanji.

Ovo je eklatantan primjer prijetnje Mostu koji je već podnio neke kaznene prijave u „slučaju Agrokor“, a namjerava i nadalje nastaviti podnositi iste, jer postoji bezbroj indikacija u opravdanost kriminalističkih istraga. Još je opasnija ova izjava koja šalje izravnu poruku Dinku Cvitanu šta treba učiniti s mogućim kaznenim prijavama. Naravno, treba ih pospremiti na dno ladice. Ako Plenković ne će dozvoliti korištenja represivnog aparata za rješavanje kriminala, to znači da su Dinko Cvitan i represivni aparat pod njegovom punom kontrolom
U demokraciji populizam nije zabranjen, no ovdje se ne radi o populizmu niti korištenju represivnog aparata u predizbornoj kampanji. Ovdje se radi o dva različita pogleda na razrješavanja Agrokorovog gordijskog čvora. Ako je legitimno da Plenković misli kako je jedini put osvjetljavanja „slučaja Agrokor“ „lex Agrokor“, isto tako legitimno je Mostu misliti kako je konačno došlo vrijeme za osvjetljavanje kriminalne privatizacijske hobotnice. Ako ovaj slučaj gledamo iz perspektive predizborne kampanje onda možemo primijetiti da ta predizborna kampanja traje već 25 godina, jer u tih 25 godina nikada nije bilo vrijeme za riješiti pitanje kriminala i korupcije. Potpuno je razvidno, bez rješavanja tog ključnog problema nikada se ne će riješiti ni kriza Agrokora ni kriza ukupnog hrvatskog gospodarstva koje leži na temeljima kriminala, korupcije, hedonizma, gramzljivosti, a sve bi mogli staviti pod jedan nazivnik. Veleizdaja! Kad tad to će Hrvatskoj doći na naplatu!

Ministar Lovro Kuščević, nasljednik Anke Mrak Taritaš u svojim ladicama čuva opširnu dokumentaciju i dokaze o pljački državnog proračuna, a da sramota bude još veća, ta pljačka se dogodila usred elementarne prirodne tragedije, usred poplave u Gunji kada bi osjećaj za poštenja, senzibilitet i empatija za žrtvu trebali biti na visokoj moralnoj razini. Inače, u kaznenom zakonu, osobito teškim se smatraju ona kaznena djela koja su nastala u vrijeme elementarnih nepogoda, potresa ili poplava. Bi li i takva moguća kriminalistička istraga bila korištenje represivnog aparata u političke svrhe. Ili se represivni aparat nečinjenjem zapravo koristi u političke svrhe, kako se ne bi naštetilo Anki Mrak Taritaš, Vrdoljaku i HNS-u kao mogućim budućim koalicijskim partnerima, koji bi trebali zamijeniti Most ako se rasklima!?

Usporedno s ovim procesima ministrica Obuljen nemilosrdno i protuzakonito mijenja ljude u svom ministarstvu koje je imenovao Zlatko Hasanbegović. Nije li i to predizborna poruka mogućim novim partnerima HDZ-a?

Konačno, ima li Zlatko Hasanbegović još uvijek svoje mjesto o ovakvom HDZ-u ili pragmatično čeka da ga Plenković izbaci iz stranke? Ili se možda iza svega krije neki novi koncept „uskrsnuća Hrvatske“ kojega domoljubi željno isčekuju? Možda ipak dolazi vrijeme jasnog određenja Zlatka Hasanbegovića, iako mi znamo koji su temelji njegovih politika.

Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

Plenković: Neću tolerirati sabotaže HDZ-ovih kandidata. Hasanbegović: Neka se Prgomet ispriča

Što vi mislite o ovoj temi?

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari