Connect with us

Komentar

Zlatko Hasanbegović: SOA nastupa kao pravni sljednik UDBA-e u vezi s predajom arhiva

Published

on

Danas u Saboru zasjeda Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, a predloženi dnevni red je Prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, čiji je predlagatelj Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista.

– Trebamo zakon koji će riješiti pitanje arhivistike u Hrvatskoj, a ovaj se prijedlog bavi uskim područjem i kvalitetno je napisan. Možemo ga usporediti s češkim zakonom koji je najliberalniji. Želimo potpuno otvoriti arhive – kazao je Nikola Grmoja pred Odborom.

Željko Reiner kazao je kako Vlada priprema sveobuhvatni zakon o arhivskoj djelatnosti, koji obuhvaća i Mostov prijedlog, i koji trebao biti pred Saborom prije ljetne stanke, prenosi N1.

Sad imamo parcijalno rješenje, a u kratkom roku imat ćemo cjelokupno rješenje – kazao je Reiner.

– Imamo situaciju da su u komunizmu ljudi prisluškivani, praćeni… i sad se stavljaju u istu razinu i podaci o tim žrtvama i podaci onih koji stu to radili. To nije intencija nikoga, ni Mosta.Nije javni interes u tome da se dozna kakav je bio nečiji spolni život prije 40 godina, život neke žrtve koja je bila prisluškivana. Tu treba doraditi stvari da bi se postigao cilj koji svi dijelimo – da ustanovimo što se događalo za vrijeme totalitarnih režima – zaključuje Reiner.

SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić kazao je kako je za budućnost mnogo važnije što se događalo nakon 90-ih te da postoje mitove iz tog razdoblja koji se moraju riješiti.

– Kad ne znaš što ćeš s budućnosti, onda se vraćaš u prošlost da zabaviš narod – kazao je Mrsić iako je SDP podržao prijedlog.

Zlatko Hasanbegović hvali Mostov prijedlog, no izražava čuđenje što su svi za otvaranje arhiva. Smatra kako su u vezi s pitanjem arhiva zakazali svi od 1990. godine. Tvrdi kako SOA nastupa kao pravni sljednik UDBA-e u vezi s predajom arhiva.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari