Connect with us

Reagiranja

Zlatko Hasanbegović zbog govora mržnje prijavio Vrabec Mojzeš

Objavljeno

-

Minstar kulture Zlatko Hasanbegović pozvao je u srijedu pravobraniteljicu za djecu da njegove malodobne sinove zaštiti od govora mržnje autorice teksta u Nacionalu Zrinke Vrabec Mojzeš.

 [ad id=”93788″]

U dopisu pravobraniteljici ministar Hasanbegović navodi odlomke teksta „Od raspusta do kampanje” objavljenog u Nacionalu od 19. srpnja, u kojima autorica “moli buduću vladu” da za ministra kulture bira nekog tko je bio na pokojem koncertu i kazališnoj predstavi; nekoga tko zna “da nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču.

Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući, a kamoli vikati ‘za dom spremni’ ili baciti neku baklju!”

“Autorica članka te urednik i nakladnik spomenutoga tjednika imaju legitimno pravo o mome djelovanju kao ministra kulture u vladi Republike Hrvatske, kao i o mojim političkim pogledima, znanstvenim uvjerenjima, člancima i knjigama misliti (i pisati) što god hoće, ali se pritom ne mogu nekažnjeno služiti neistinitim činjeničnim tvrdnjama, besprimjernim govorom mržnje, a još manje mogu tekst koji je prepun izmišljotina i najodvratnijih uvreda začiniti još i javnim obračunom s mojom obitelji odnosno s mojom suprugom i dvojicom mojih malodobnih sinova te im izravno obezvrijediti ljudsko, građansko i dječje dostojanstvo”, ističe Hasanbegović u dopisu.
Ističe da ni on niti članovi njegove obitelji ni u kojoj prigodi nisu „razvalili čeljust žvakaćom” ili se potukli, a na kulturne događaje nisu nenaviknuti, “nego je baš obrnuto”, redovito posjećuju i koncerte i kazališne predstave. Navodi da njegova djeca, stara deset i dvanaest godina, pohađaju glazbenu školu, zagrebački dramski studio i učilište Zagrebačkoga kazališta mladih, a njihova pristojnost, građanski odgoj, trud i nadarenost prepoznati su na audiciji i, ističe Hasanbegović, nagrađeni dvogodišnjim glumačkim angažmanom u dječjoj kazališnoj predstavi Emil i detektivi u redovitom repertoaru ZKM-a. 

Pravobraniteljica prema zakonu, ističe Hasanbegović, štiti, prati i promiče prava i interese djece na teme­lju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona. To znači da, između ostaloga, prati povrede pojedinačnih prava djece te je “ovlaštena nadležnim tijelima, pravnim i fizičkim osobama predlagati poduzima­nje mjera za sprječava­nje štetnih djelova­nja koja ugrožavaju prava i interese djece i zahtijevati izvješća o poduzetim mjerama”. Pravobraniteljica za djecu je, ako dozna ili ocijeni da je dijete izvrgnuto tjelesnom ili duševnom nasi­lju i td. obvezna podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Zato Vas ljubazno molim, poštovana gospođo pravobraniteljice za djecu, da me u skladu s čl. 16. Zakona izvijestite, dijelite li moje mišljenje da su opisanim tekstom Zrinke Vrabec Mojzeš, povrijeđeni interesi i ljudska prava moje malodobne djece – ili možda moja djeca nemaju pravo na zaštitu!? – i ako to mišljenje dijelite, koje korake kanite poduzeti. Razumije se da ću ja, ne čekajući Vašu obavijest, poduzeti one korake na koje sam ovlašten osloncem na Ustav Republike Hrvatske, Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda s Dopunskim protokolima te zakone Republike Hrvatske”, piše Hasanbegović u dopisu koji je proslijedio i medijima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari