Pratite nas

Politika

Zlatko Komadina: Smatram kako bi bilo bolje da neke kolege daju ostavku

Objavljeno

na

Predsjednik primorsko-goranske županijske organizacije SDP-a i župan Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak da ga cijela Hrvatska zove da se kandidira za predsjednika SDP-a i da nikad ne treba reći nikad, ali nije izravno odgovorio hoće li se kandidirati.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o kandidaturi za predsjednika SDP-a, i hoće li, ako se ne kandidira, poduprijeti Orsata Miljenića, Komadina je rekao da će „kandidata biti još, da treba dobro promisliti koji kandidati su tu za socijaldemokraciju i koji će joj nešto dati, a ne koji će od stranke nešto uzeti.“ Rekao je da će na tome tragu biti njegova odluka i kako je logično da će njegova podrška ići u pravcu kandidata koji nemaju grijeha.

Novinari su pitali znači li to da se neće kandidirati, a Komadina je odgovorio: „U politici nikad ne reci nikad, jer me, moram otvoreno reći, cijela Hrvatska zove da se kandidiram, ali rekao sam što sam rekao.“

Na upit o raspadanju ekipe Zorana Milanovića i više iskazanih kandidatura, kazao je da je „to malo tužno, ali je tako.“ Smatra kako bi bilo bolje da neki kolege daju ostavku, umjesto što se kandidiraju te da neki imaju grijeh činjenjem, a neki nečinjenjem.

„Mi smo propustili vrijeme promjena da preveniramo rezultat na izborima, jer se pokazalo da je ona stranka koja je prva učinila promjene, HDZ, honorirana od građana na izborima, ali ne dovoljno da bi se vratila na prijašnje grane, da bi imali natpolovičnu većinu kao mi prije“, naveo je. Komadina smatra da su glavne hrvatske stranke neartikuliranjem pravih pitanja stvorile bazu protestnih glasova, koja je lutala od ORaH-a, a sada se, kaže, giba između Mosta i Živog zida.

Na pitanje o unutarstranačkoj kampanji SDP-a, Komadina je ocijenio da je zadnja unutarstranačka kampanja uvelike nalikovala lokalnim izborima. Rekao je da je „bio kritičan o tim modelima i predviđao da će se događati podjele stranačkog korpusa, ako se prijeđu rubikoni, a prelazili su se na parlamentarnim izborima u istoj koaliciji, a kamoli za titulu viteza od SDP-a.“

Rekao je da je to tako u svakoj stranci, da će to možda biti u dijelu i ovoga puta, ali da će se smanjiti prijedlozi koji će ići na Glavni odbor, da svi odrade sva mjesta u dogovoru s terenom i strankom, da se prezentiraju na jednom mjestu.

Komadina je naglasio da još nije vidio nijedan program, osim onoga koji je iznio osobno s kolegama iz Saveza za promjene na prošlim unutarstranačkim izborima.

„Moje opredjeljenje će ići u pravcu sadržaja, programa, organizacije, kako stvoriti jači SDP, kako dati socijaldemokratske odgovore da bi mogli dobiti veće povjerenje građana, a ne po sistemu ‘sjaši kurta da uzjaši Murta’, da ne promjenimo ništa,“ zaključio je Komadina.

Na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi najavljen je drugi rebalans županijskog proračuna, povećanje proračuna za oko 17 milijuna kuna, odnosno 2,2, posto.

Pročelnik za financije Krešimir Parat rekao je da je izvorni proračun 350 milijuna kuna, konsolidirani proračun 777,9 milijuna kuna, a redovni prihodi su oko 324 milijuna kuna. Povećanje je rezultat povećanja od poreza na dohodak, a na povećanje prihoda utjecalo je i dobivanje novca iz europskog fonda solidarnosti za područja stradala u ledolomu.

Parat je istaknuo da je porez na dohodak najvažniji županijski prihod te je, komentirajući najave zadiranja u taj porez, rekao da se boji da se neće moći posve kompenzirati. Smatra da su porezne izmjene prečeste i da se koriste kao instrument socijalne politike, bez pravog uvida u posljedice.

Komadina je dodao da bi bilo logično da promjene imaju prijelazno razdoblje, da se događaju na početku godine. „To je cijela priča reformi koje političke opcije provode preko leđa lokalne i regionalne samouprave,“ rekao je i nastavio da će građani imati od toga određene koristi, kroz povećanje neto plaća, kao i država, jer će građani više trošiti.

„No, pitanje je do kada ćemo moći smanjivati rashode“, kazao je, dodavši da će se u županiji snaći, ali da bi trebali dugoročno znati koji je njihov izvorni porez.

„Država smanjuje deficit i pojačava socijalnu politiku preko leđa gradova, općina i županija, s time da će lokalna samouprava možda morati posegnuti za prirezom, povećanjem cijena komunalnih usluga, smanjenjem subvencija,“ rekao je Komadina.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari