Connect with us

Vijesti

Zlatko Komadina: U SDP-u od utorka kandidature za sva stranačka tijela

Objavljeno

-

Foto: Hina

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina izvijestio je da danas stupa na snagu odluka o raspisivanju izbora u SDP-u, a da u utorak počinju teći rokovi za kandidature za sva stranačka tijela.

Unutarstranački izbori u SDP-u za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor stranke održat će se 26. rujna

“Riječ je o izborima za središnja tijela stranke, ne o lokalnim izborima. Kandidature će pristizati do kraja mjeseca te moraju imati pravovaljanu dokumentaciju, podršku, a što se tiče kandidature za predsjednika – tri županijske organizacije ili 30 gradskih i općinskih ili 500 potpisa. Jedno drugo ne isključuje”, rekao je.

Po riječima Komadine, obvezne upute naći će se od sutra u podne na stranicama SDP-a, a na Internetu će danas biti dostupni i obrasci za prijavu.

Na pitanje što očekuje od kandidata, Komadina je odgovorio da je uvijek optimist.

“Vjerujem da je onaj koji se odluči svjestan da treba puno raditi za dobrobit stranke, da vrijednosti socijaldemokracije treba tumačiti građanima, a SDP se mora vratiti na svoju stabilnost. Vjerujem da će tako biti i da će se ljudi kandidirati vodeći računa o svima, ne samo o sebi ili o pojedinim grupama”, istaknuo je.

Rekao je da se on u ovom trenutku neće kandidirati . “Moje je da organiziram izbore za druge, ne za sebe”, dodao je.

Izbori u SDP-u, prvi puta u Hrvatskoj, po principu jedan član-jedan glas za sva tijela stranke 

Komadina je rekao i kako se očekuje još kandidata za predsjednika SDP-a, uz Peđu Grbina, koji je svoju kandidaturu za tu dužnost ranije najavio.

Govori se o više imena i vjerojatno će tako i biti, ali da treba pričekati, rekao je i dodao da se sutra mogu očekivati najave te da službena kandidatura mora imati prateću dokumentaciju.

Nije želio komentirati jučerašnju izjavu Peđe Grbina da su “umjesto da snose odgovornost, arhitekti poraza SDP-a u Saboru dijelili fotelje” te dodao da se postupilo u skladu sa statutom stranke.

“Postupilo se u skladu sa statutom i aktima stranke, u Saboru se tijela moraju konstituirati: Prema tome, moraju se dati prijedlozi. Svi su bili konzultirani, mogli su biti kandidati, tko nije htio, nije htio, brod ide dalje”, rekao je.

Nije želio komentirati ni izjavu političkog analitičara Davor Gjenera da je“ Grbin mlad čovjek, ali zastario političar.“

“Ne bih komentirao, moje je da organiziram izbore, želim svu sreću svim kandidatima i da rade na dobrobit građana i da ojačaju socijaldemokraciju”, dodao je.

Za Grbinovu najavu da će, ako postane predsjednik, omogućiti kandidaturu i onima koji su u stranci manje od pet godina, Komadina je rekao da je osobno legalist.

“Sve je legitimno raspravljati, da se mogu svi kandidirati. Po meni, kuca se na otvorena vrata. Možete imati čovjeka koji nije u stranci, a biti validan da sutra bude kandidat za nešto. Sve je to pitanje statuta“, naglasio je Komadina.

To je prvi puta u SDP-u, ali i u Hrvatskoj, da se izbori događaju na način – jedan član, jedan glas – za sva tijela stranke: za predsjednika, Predsjedništvo i za Glavni odbor. „To do sada nije provela ni jedna stranka i po tome smo opet jedinstveni u Hrvatskoj, svi članovi mogu glasati za sve“, istaknuo je Komadina.

Odgovarajući na upit jesu li svi članovi podmirili članarine, rekao je da je odluka Glavnog odbora bila da se do danas, do stupanja odluke na snagu, mogu plaćati članarine.

„Sama baza članstva je odlukom Glavnog odbora zaustavljena na broju koji je tada bio, novi članovi se mogu upisivati, ali ne sudjeluju u izbornom procesu, a članarina se može platiti još danas“, rekao je Komadina i dodao da taj broj raste i da je sada na oko 10.000. (Hina)

Peđa Grbin objavio smjernice za oporavak SDP-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas