Connect with us

Herceg Bosna

ZLATNA MISA FRA IVANA KVESIĆA U ŽUPI RASNO

Published

on

U nedjelju, 24. kolovoza 2014., član Hercegovačke franjevačke provincije fra fra Ivan Kvesić je u rodnoj župi Rasno svečano proslavio 50. obljetnicu svećeništva. Na svečanom slavlju sudjelovalo je mnoštvo vjernika, slavljenikova brojna rodbina i prijatelji te 10 svećenika. Župna zajedinica se najprije okupila ispred crkve sv. Franje na Euharistijsko slavlje koje je pred nazočnom subraćom i sestrama predslavio fra Ivan uz asistenciju fra Marinka Leke i mjesnog župnika fra Ignacija Alerića.

zmisa1

Prigodnu propovjed (homiliju) održao je duh. asistent OFS-a fra Marinko Leko koji je istaknuo ljudske i redovničke sposobnosti i vrline slavljenika, osobito njegovu nemornost u službi, te nenametljivu komunikativnost. Zahvalio je Božjoj providnosti što ga je podarila franjevačkoj zajednici, ali i fra Ivanu za sve dobro koje je kroz pola stoljeća svoga svećeničkoga života i rada činio i učinio „bezpridržajnom žrtvom u svekolikom radu na njivi Gospodnjoj“ gdje god je i kada god je to zatrebalo.

Papa Franjo udijelio je zlatomisniku apostolski blagoslov, a čestitku i pozdrav u ime fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije, uputo je fra Dario Dodig.

Zlatomisničko slavlje nastavilo se svečanim objedom na igralištu Pučke škole Ivana Sopte u Rasnu uz bogat kulturno-umjetnički program.

Izložba starih fotografija

Povodom fra Ivanova zlatomisničkog slavlja, oko župne kuće, priređena je jedinstvena izložba starih fotografija. Prikazano je 90 slikovnih zapisa s mise ređenja, s Mlade mise te fra Ivanova susreta s rodbinom i prijateljima. Sve je slikopise fra Ivan sačuvao na negativu, a Ivan Dugandžić digitalizirao i priredu za ovu izložbu. To su izvorne i gotovo zaboravljene slike vremena prije 50 godina. Prikazani radovi na ovoj izložbi su, vjerojatno, jedina očuvana zbirka straog širokobriješkog fotografa Sesara.

FRA IVAN KVESIĆ

Rođen 18. listopada 1937. u obitelji Stipe i Anice r. Kordić. Obučen 14. srpnja 1956. Svečano je zavjetovan 12. srpnja 1961. Svećenički red prima 2. kolovoza 1964. U Mostaru od 1965. – 69. kapelan. Župnikovao je u Seonici (1969. – 1977.), godinu dana kapelan na u Tihaljini, i slijedeće dvije godine kapelan u Blagaju. Župnik i gvardijan u Slanom od 1980. – 1988. Dvije godine ja zatim kapelan na Humcu. Od 1990. – 2000. je župnik u Ružićima, a od 2000. do 2007. u Rasnu. Kapelan u Veljacima od 2007 do 2010., a od 2010. Do 2011. kapelan u Klobuku. Danas je kapelan u župi Veljaci.

zmisa4

zmisa5

Više slika na: rasnoportal.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari