Connect with us

Zlatne, srebrne i brončane medalje za hrvatsku ekipu na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Published

on

Na 55. MEĐUNARODNOJ matematičkoj olimpijadi hrvatska ekipa ponovno je ostvarila izvrsne rezultate:

Mislav Balunović (4.r) Gimnazija “Matija Mesić”, Slavonski Brod – zlatna medalja
Daniel Paleka (2.r) Gimnazija Franje Petrića, Zadar – srebrna medalja
Vlatka Vazdar (4.r) XV. gimnazija, Zagreb – srebrna medalja
Erik Banek (4.r) V. gimnazija, Zagreb – brončana medalja
Adrian Beker (1.r) XV. gimnazija, Zagreb – brončana medalja
Petar Orlić (2.r) XV. gimnazija, Zagreb – pohvala

matem.olim 2

Ova pobjednička ekipa odabrana je na temelju rezultata Hrvatske matematičke olimpijade održane u travnju, a u lipnju su za njih održane intenzivne pripreme na kojima su predavanja držali sveučilišni nastavnici i studenti matematike, mahom i sami bivši olimpijci.

Olimpijada je održana u Cape Townu u Južnoj Africi, od 3. do 13.7. Svaka ekipa se sastojala od šest učenika i dva voditelja. Najprije su u Južnu Afriku došli voditelji ekipa, po jedan iz svake države. Njihov je zadatak bio pripremiti zadatke za natjecanje. U međuvremenu su, tri dana kasnije, stigli i učenici s drugim voditeljem, te je 7. srpnja bilo svečano otvaranje olimpijade.

Konačno, 8. i 9. srpnja održavalo se natjecanje. Svakog dana učenici su rješavali po tri zahtjevna zadatka iz različitih područja matematike. Nakon toga imali su više slobodnog vremena i organizirane sportske i zabavne aktivnosti i izlet, a voditelji su sudjelovali u ocjenjivanju učeničkih rješenja.

U subotu 12.7. u večernjim satima održano je svečano zatvaranje i dodjela medalja.

Inače, na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je ukupno 560 učenika iz 101 države, a po ukupnom broju bodova hrvatska je ekipa na 29. mjestu. Ovo je treća godina zaredom da je netko od hrvatskih učenika osvojio zlatnu medalju. Uspjeh mlađe polovice ekipe opravdava nadu u lijepe rezultate i u idućim godinama. Inače, ovo je prvi put da u je ekipi bio učenik prvog razreda.Mislav Balunović, dobitnik zlatne medalje, otišao je s matematičke olimpijade nekoliko dana ranije jer upravo ovih dana sudjeluje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi na Tajvanu.

Hrvatska ekipa dolazi na zagrebački aerodrom u ponedjeljak 14.7. oko 19:25 letom iz Istanbula.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari