Pratite nas

Gospodarstvo

Zlato je za dolar kao kriptonit

Objavljeno

na

SAD čine sve da obrane FED i uvjerenje da se tamo nalaze tuđe zlatne rezerve – Zemlje EU traže povrat svog zlata, dok BRICS gomila vlastite rezerve i ide dalje u de-dolarizaciji svijeta

Godina 2014. će ući u povijest kao godina raspada međunarodnog sustava i višedimenzionalnog sukoba između Sjedinjenih Država, Europske unije i njihovog oružanog krila – NATO saveza – protiv Rusije i zemalja skupine BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), zemlje koje su se usudile razbiti unipolarni svijetu kojim dominiraju SAD.

Kao odgovor na ovo „bezobrazno razmetanje hrabrošću“, „Big Boss“ s one strane Atlantika se odlučio na niz represivnih mjera protiv Rusije i počeo pažljivo planirani financijski rat igrajući se s cijenom nafte i plemenitih metala, uključujući i zlato. Sjedinjene Države se nadaju da će odgoditi vlastiti neizbježan gospodarski pad i zaustaviti gubitak njihovog utjecaja na globalni BDP.

Trenutno, prema njihovim izračunima, Sjedinjene Američke Države u svjetskom BDP-u sudjeluju s 22 posto, dok iste projekcije pokazuju da će Kina doseći 18 posto u 2016. godini. Međutim, MMF tvrdi drugačija i Kina je u odnosu na SAD, uzimajući u obzir BDP i paritet kupovne moći, već sad izbila na prvo mjesto u svijetu. Dakle, G7 je i službeno postao lažni klub “velikih”, a prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda Kina je i službeno prva ekonomija na svijetu i potisnula je SAD na drugo mjesto. MMF navodi kako će u 2014. godini kineski BDP iznositi 17,6 trilijuna dolara, dok će SAD imati BDP od 17,4 trilijuna USD. U praksi, azijski div sada drži 16,5% svjetske ekonomije, dok je SAD drugi sa 16,3%, tako Kina izbija na prvo mjesto na ljestvici svjetskih ekonomija. Kada bi se uzimao samo u obzir tečaj, američko gospodarstvo bi i dalje bilo veće od kineskog, ali takve mjere, iako se široko primjenjuju, imaju vrlo malo značenje, tvrde analitičari agencije MarketWatch.Tu su i neka druga iznenađenja, posebice među prvih deset svjetskih ekonomija. Indija je izbila na treće mjesto, nadmašivši tako Japan i Njemačku. Rusija i Brazil, sada šesti i sedmi, “preskočili” su Francusku. Indonezija je zauzela deveto mjesto, “preskočivši” Veliku Britaniju, koja je sada posljednja. Italija je ostala izvan “Velikih 10″, jednako kao i Kanada, a te dvije zemlej takošer diktiraju pravila igre na temelju činjenice da su u klubu G7, skupine zemalja čije su ekonomije višestruko ranjivije od onih iz skupine BRICS, što je ujedno i dokaz da američki model ne funkconira, osim ako ne crpi financije negdje drugdje, uglavnom iz vazalskih i zemalja tzv. „Trećeg svijeta“.

Za održavanje svoje globalne hegemonije Washington sada traži da se ojačaju tradicionalni stupovi njegove hegemonije: vojna moć i uloga dolara kao svjetske rezervne valute.

Međutim, dolar sada pokazuje sve svoje slabosti i to više ne može biti skriveno od očiju svijeta. Prema financijskom ekpertu, Billu Holleru, “zlato je za dolar kao kriptonit (imaginarni svemirski materijal koji od čovjeka čini Supermena). To je razlog zašto se u određenim fazama monetarne politike mora zadržati cijena zlata na najnižoj razini, a sve kako bi se osigurala vrijednost dolara.

U tu svrhu se svako jutro održavaju telekonferencije između glavnog ureda LIBOR –a u Londonu (London Inter Bank Offered Rate) i pet međunarodnih banaka, gdje se određuje cijena zlata, kao i kamatna stopa 10 drugih rezervnih valuta koje su odobrene od 18 najvećih „svjetskih“ banaka.

Poznato je da su velike američke banke preuzele kontrolu nad globalnom financijskom sektorom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Upravo u tim teškim vremenima je više od 122 zemalja dobilo poziv da svoje zlatne rezerve presele u FED Sjedinjenih Država, posebno u „Federal Reserve Bank of New York“, te u Fort Knox, gdje se američke rezerve zlata čuvaju još od 1937.

Tim su manevrom američke zlatne rezerve porasle s 9 milijardi USD vrijednosti, koliko su iznosile 1935. godine, na 20 milijardi USD.

Ne smije se zaboraviti ključna uloga zlata na New Deal s 32. američkim predsjednikom Franklinom D. Rooseveltom (1882-1945). Između ostaloga, New Deal je bio i ekonomski plan oporavka i borbe protiv nezaposlenosti, a Americi je omogućio da izađe iz Velike depresije 1929. i postane glavni igrač u Drugom svjetskom ratu.

Znaimljivo je da 5. travnja 1933. predsjednik Roosevelt izdaje nalog kojim je zabranio posjedovanje zlata američkim državljanima ili strancima koji borave na području SAD-a, bilo u polugama ili obveznicma, te ih tako prisilio da to zlato prodaju FED-u za 20,67 dolara po unci zlata (mjerna jedinica za plemenite metale od 31,1 grama). Prekršitelji su se mogli suočiti s kaznom od deset godina zatvora i novčanom kaznom od 10 000 dolara. Ovom je odlukom američko ministarstvo financija zaradilo oko 3 milijarde dolara.

godine, kada je FED napunio svoje trezore svoji i tuđim zlatom, nazire se poraz nacizma i Washington je odlučio kako je vrijeme da stane na čelo Novog ekonomskog svjetskog poretka, a to se dogodilo u srpnju 1944. godine, tijekom međunarodne konferencije održane u Bretton Woodsu (SAD). Tamo se dogovorilo da će za tečaj zlata biti odgovorne SAD, koje će održavati cijenu zlata na 35,oo dolara za uncu, a time dobiti pravo da zlato po toj cijeni pretvaraju u dolar, i to bez ikakvih ograničenja ili prepreka. Za američki poslijeratni ekonomski bum je također zaslužno zlato akumulirano od stranih država.

Sjedinjene Države su morale biti velikodušne sa svojim saveznicima, posebno Japanom i Zapadnom Njemačkom, ali je njihova glavna motivacija bila demonstrirati superiornost kapitalističkog sustava u odnosu na socijalistički model. Gotovo sve se financiralo iz zlatnih rezervi, ali ta darežljivost ima svoju cijenu. To se posebno vidjelo s troškovima rata u Vijetnamu, koji su 1968. dosegli kritičnu razinu.

Sve je to prisilio predsjednika Richarda Nixona da okonča dogovor iz Bretton Woodsa i krene u izgradnju „zlatnog dolara“, kao nove globalne rezervne valute. Od tada dolar ovisi isključivo o manipulativnoj sposobnosti FED-a da stavi novac u optjecaj. Procjenjuje se da FED danas tiska na tisuće milijardi dolara godišnje.

Dominacija dolara kao rezervne vlalute se vidi u 193 zemalje čije središnje banke imaju 67% rezervi u dolarima, 15% u eurima, a preostalih 18% u lokalnim valutama. Sjedinjene Države su uspjele uspostaviti međunarodni financijski sustav koji štiti njihovu ekonomiju od kolapsa, bez obzira na njihov trgovinski deficit od 500 milijardi i vanjski dug koji se broji u tisućama milijardi dolara.

Ostale zemlje u svijetu koje su tako blisko surađivala s FED-om ne mogu jačati vlastitu valutu, jer bi tako došlo do kolapsa trenutnog globalnog financijskog sustava, čiji su i same dio, a to Sjedinjenim Državama svaki dan donosi „povrat“ sredstava u iznosu od 2,5 milijarde dolara.

To znači da američki bankari mogu mirno spavati, budući da su proteklih desetljeća u začarani krug uvukli većinu svjetskih zemalja, a one koje su odbile biti dio te igre, uništene su ili ih se kani uništiti.

Zemlje EU žele svoje zlatne rezerve

No, što se dogodilo sa zlatom 122 zemlje koje su ga pohranjile u Sjedinjenim Američkim Državama? To zapravo nitko ne zna. Prema FED-u, u Fort Knox je 1945. pohranjeno 20 000 tona zlata, a 2013. godine je ta količina smanjena na 4175 tona. U isto vrijeme, oko 5 000 tona zlata se nalazi u trezorima FED-a u New Yorku (Federal Reserve Bank of New York). No, ove brojke su nepouzdane, jer ih nitko ne može potvrditi, a o tom su javno počeli govoriti američki kongresmeni još za vrijeme Reaganove administracije.

Što se dogodilo sa zlatom pohranjenim u podzemnim podrumima WTC nakon tragedije 11. rujna 2001. godine, i dalje je misterij. Tamo je, prema službenim podacima, trebalo biti oko milijardu dolara u zlatu, a pronađeno je samo 230 milijuna. Štoviše, tjednik American Free Press je 27. kolovoza 2011. objavio intervju s „kumom“ mafijaškog klana iz NewYorka, u kojem Tony Gambino kaže: “Znam da George W. Bush ne samo da je znao, već i pomogao da se organizira napad 11. rujna, a sve kako bi izazavao drugi rat u Iraku i zgrabio zlato skriveno u podrumima Svjetskog trgovinskog centra (WTC). “

U veljači 2014. godine republikanski kongresmen Ron Paul izjavljuje kako u Fort Knoxu nije bilo revizije 40 godina, čak ni od strane članova Kongresa koji su mogli utvrditi postojanje tog zlata. Tijekom jedne sjednice u Kongresu, on je čak uspio dovesti u pitanje istinu o navodnom bogatstvu u Fort Knoxu i New Yorku.

Neuspjeli pokušaj Njemačke da vrati 300 od 1 560 tona njihovih zlatnih rezervi čuva u New Yorku potakla je sumnje o postojanju zlatnih poluga u Sjedinjenim Američkim Državama. Na kraju, Njemačkoj je isporučeno 34 tone i obećano da će dobiti još 266 tona u roku od sedam godina.

Bivši zamjenik američkog tajnika državne riznice Paul Craig Roberts kaže: “Sjedinjene Američke Države ne drže zlato i ne mogu ga vratiti, što je razlog zašto je Njemačkoj naređeno da se strpi i prestane tražiti ono što je njeno. Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na njemačku marionetsku državu, koja mora šutjeti i tvrditi suprotno od onoga što zna.“

Zbog ekonomske krize s kojom se suočava SAD, moglo bi se zaključiti da je Big Boss prokockao svoj novac, ali i novac drugih. Međutin, do sada nitko nije uistinu mogao saznati što se događa u trezorima Fort Knoxa i Federalne banke u New Yorku. U međuvremenu mnoge zemlje čine sve što je moguće da vrate svoje zlato, kako ne bi morale razmišljati o složenoj budućnosti koja se nazire.

Prije nekoliko godina je bivši predsjednik Hugo Chavez uspio vratiti 39 od 300 tona zlata Venezuele iz depozita iz Sjedinjenih Država.

No, što će to biti s ostalim zemljama?

******************************************************************************

Hrvatska o tome ne mora brinuti, jer prema podacima Svjetskog vijeća za zlato (World Gold Council) ne posjedujue niti jednu jedinu tonu, pitanje koje je postavljeno u Saboru Repubike Hrvatske, kada su zastupnici htjeli znati gdje je više od 15 tona hrvatskih zlatnih poluga. Osim toga, Hrvatska je uz Crnu Goru jedina zemlja od zemalja bivše Jugoslavije koja se ne nalazi na listi prvih sto svjetskih zemalja, na kojoj su čak Papua Nova Gvineja, Trinidad i Tobago, Haiti i Albanija s 1.6 do 2 tone zlatnih pričuva.

Nakon svega, sada ima smisla dio govora ruskog predsjednika koji je prije nekoliko dana izjavio „kako bi SAD i Zapad i bez Ukrajine našli izgovor za udar na rusku samostalnost“, jer upravo Rusija i Kina (koja je prva javno progovorila o potrebi dedolarizacije) kao da polako, ali sigurno pletu mrežu oko američkog petrodolara, čak i ako trenutno izgleda da tečaj dolara, niska cijena nafte i cijena zlata ide u prilog bankarima s Wall Streeta. Opširnije: Putinova zlatna klopka – Ruski šah-mat na geopolitičkoj šahovnici. Igra je gotova! http://voxbblog.blogspot.com/2014/11/putinova-zlatna-klopka-ruski-sah-mat-na.html

Prvih 100 svjetskih zemalja i njihove zlatne rezerve, te postotak poluga u tuđim trezorima:

WORLD OFFICIAL GOLD HOLDINGS

International Financial Statistics, March 2014 **The percentage share held in gold of total foreign reserves:

http://www.goldreporter.de/wp-content/uploads/2014/03/WGC-Goldreserven-Maerz-20141.pdf

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

OBŽ osigurala novi prostor i opremu za 7 ambulanti Doma zdravlja Đakovo

Objavljeno

na

Objavio

Župan Ivan Anušić danas je posjetio i Dom zdravlja Đakovo na lokaciji Petra Preradovića 2, gdje su izvršeni infrastrukturni radovi na uređenju novih ordinacija specijalističke i opće medicine te nabavljena nova medicinsko-tehnička i dijagnostičko-terapijska oprema. Riječ je o investiciji u sklopu prenamjene objekta bivšeg rodilišta. Ukupno procijenjeno ulaganje u Dom zdravlja Đakovo kroz projekt „Dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području Osječko-baranjske županije“ iznosi 5.674.150,13 kuna, dok ukupna ulaganja kroz ovaj projekt na području županije iznose nešto više od 26 milijuna kuna.

– Radovi su završeni u uskoro očekujemo useljenje sedam ambulanti. Za infrastrukturne radove utrošeno je 3,3 milijuna kuna, a obnovljeno je sve, od podova preko instalacija do krova. Kroz projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita“ za nabavu medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme ambulanti u Đakovu izdojeno je dodatnih 2,3 milijuna kuna, a ugrađeno je i dizalo – rekao je župan Ivan Anušić.

Ambulante su dobile uporabnu dozvolu, a sljedeći korak je preseljenje ordinacija za što se uskoro očekuje suglasnost Ministarstva zdravstva. U navedenom prostoru stoga se uskoro očekuju oftalmološka, psihijatrijska te ordinacija opće interne medicine u kojoj će raditi dijabetolog. Ostale četiri ambulante namijenjene su liječnicima obiteljske medicine. Preseljenjem ambulanti obiteljske medicine postići će se veća kvaliteta zdravstvene usluge jer zbog nedostatka prostora ambulante su radile u istom prostoru, ali različitim smjenama.

Ambulante su smještene u prostoru nekadašnjeg đakovačkog rodilišta kojeg je Ministarstvo zdravstva još 2009. godine zatvorilo i prostor je godinama stajao neiskorišten. Kompletnom obnovom i opremanjem, pacijenti s područja Đakova i Đakovštine dobili su moderno opremljenih, nešto više od 400 metara kvadratnih prostora gdje će i mse pružati primarna zdravstvena zaštita.

Iz decentraliziranih sredstava Osječko-baranjske županije tijekom prošle je godine uloženo dodatnih nešto više od dva milijuna kuna i to za nove uređaje, adaptaciju prostora te projekte koji se provode u Domu zdravlja. Ravnatelj Doma zdravlja Đakovo Boro Knezović stoga naglašava kako će se ovim investicijama značajno povećati kvaliteta usluga cijelog Doma zdravlja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

HTZ: Hrvatska u New Yorku među najtraženijim turističkim destinacijama

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), koja sudjeluje na sajmu turizma New York Times Travel Show u New Yorku od 24. do 26. siječnja, ocijenila je da je Hrvatska među najtraženijim turističkim destinacijama, te da o tome govore rezultati istraživanja tržišta i najave bukinga glavnih turističkih udruženja.

Sajam je obišao i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a od hrvatskih subjekata svoju ponudu u New Yorku predstavljaju i turističke zajednice grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Ličko-senjske županije,priopćeno je iz HTZ-a.

“Predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmu u New Yorku od strateškog je značaja posebice ako znamo da američko tržište za Hrvatsku predstavlja jedno od najvažnijih dalekih tržišta s kojeg ostvarujemo najveći turistički promet. Nastavak letenja American Airlinesa na relaciji Philadelphia – Dubrovnik dodatno će potaknuti turistički promet iz SAD-a u ovoj godini, a krajnji cilj na kojem intenzivno radimo je jače zračno povezivanje SAD-a i Hrvatske”, poručio je direktor Staničić.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj tijekom prošle godine zabilježeno 655 tisuća dolazaka i više od 1,8 milijuna noćenja američkih turista, što predstavlja godišnji rast prometa od 12 posto.

Tijekom boravka u New Yorku direktor HTZ-a Staničić susreo se s predstavnicima Travel Show Marketing Group, kompanije koja se specijalizirala kao neovisni organizator događanja, a turističke subjekte, kupce i prodavače okupljaju na forumima koje organiziraju diljem svijeta. Tema sastanka odnosila se na mogućnost hrvatskog domaćinstva Travel Agent Foruma u 2021. godini kada bi, procjenjuje se, forum okupio 90 europskih dobavljača i turističkih partnera te oko 150 turističkih agencija iz SAD-a.

“Ovogodišnji nastup na New York Times Travel Showu potvrdio je popularnost Hrvatske kao vodeće rastuće destinacije za Amerikance te najavio još jednu uspješnu godinu s dvoznamenkastim rastom dolazaka i noćenja iz SAD-a. Hrvatska je uistinu jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, a u prilog tome govore rezultati istraživanja tržišta i najave bukinga glavnih turističkih udruženja kao što su USTOA, Virtuoso, Signature Travel Network i Travel Leaders Group te brojni članci u vodećim američkim medijima poput The New York Times, Los Angeles Times, National Geographic, Financial Times, Conde Nast Traveler, Travel + Leisure, USA Today”, izjavila je direktorica predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin.

Sastanak je održan i s predstavnicima platforme i mobilne aplikacije TravPRO MOBILE, prve takve vrste na tržištu koja povezuje mobilno učenje i prodaju. Radi se o programu obuke agenata i prodajnog savjetovanja, a koji je osmišljen kako bi pomogao agentima u još učinkovitijoj prodaji destinacija. Trenutno pružaju usluge za više od 60.000 profesionalnih putničkih savjetnika iz SAD-a, a suradnju ostvaruju i s vodećom B2B putničkom agencijom u Kini, Dragon Trail Interactive.

Inače, kao glavni trendovi u putovanju Amerikanaca u prošloj godini su multi generacijsko putovanje, otkrivanje novih destinacija i autentičnih iskustava – “Live Like A Local” iskustvo, “transformacijsko” putovanje, odgovorni turizam, aktivni turizam te krstarenja. Amerikanci u Hrvatskoj posebno vole posjete prirodnim i kulturnim atrakcijama s naglaskom na UNESCO lokalitete, nautički turizam, aktivni odmor te posebno posjete lokacijama gdje je snimana poznata HBO serija Game of Thrones, ali i eno-gastronomska iskustva. Najviše posjećuju Dubrovnik, Split i Zagreb.

New York Times Travel Show obiđe više od 35 tisuća posjetitelja koji razgledavaju ponudu više od 700 izlagača iz 175 zemalja svijeta što ovaj sajam čini najvećim turističkim sajmom u Sjevernoj Americi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari