Connect with us

Povijesnice

Zločin ‘Bez kazne’- Borovica, Vareš 1993

Objavljeno

-

5. studenoga navršava se 28 godina otkako su postrojbe Armije BiH upale u varešku župu Borovica i do temelja je spalile.

Zajedno s 315 obiteljskih domova u Donjoj i Gornjoj Borovici, ubijeni su i zapaljeni Borovičani koji nisu htjeli napustiti svoje domove vjerujući da će Armija BiH poštedjeti bespomoćne i nenaoružane starce. Borovičani još uvijek tragaju za tijelima Marka Parića, Ive Vukančića i Mate Ivkića koji su početkom studenog 1993 godine spaljeni u Borovici, a posmrtni ostaci Stjepe Markovića, Ilije Ivkića i dvojice preostalih civila koji su doživjeli istu sudbinu, razmijenjena su u Visokom.

Petog, šestog i sedmog studenoga 1993. Borovica je gorjela. Ubijeno je 18 hrvatskih bojovnika i civila. Svih 315 obiteljskih domova je spaljeno do temelja, kao i oko tisuću gospodarskih objekata.

Pripadnici tadašnjeg UNPROFOR-a ušli su u selo u trenutku kad je gorjelo te nakon toga izjavili da su vidjeli nešto što normalan ljudski um ne može uraditi“.
Inače, početak studenog 1993. godine ostat će crnim slovima upisan u povijesti vareške župe Borovica koja je prije rata brojala oko 1.500 žitelja.

U studenom 1993. godine svi su protjerani, župa je do temelja spaljena, a za zločin nad Borovicom i Borovičanima do danas nitko nije odgovarao. (UNRO HVO ZDŽ)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari