Pratite nas

BiH

Ugrožena baština izaziva paniku

Objavljeno

na

Živimo vrlo napeto. O tomu skrbe javna priopćivala. Ona nas bez prestanka kljukaju zanimljivim vijestima i izvješćima. François Hollande draži Francusku i velik dio ostaloga svijeta skupim dražima svojih milosnica; Viktor Orbán sklapa nuklearne poslove s Vladimirom Putinom; demokracija ubire krvav danak u Afganistanu, u Iraku, u Siriji, u Egiptu; Ukrajinci, na hladnoći od -20 Celzijevih stupnjeva, prosvjeduju protiv Viktora Janukoviča, pokapaju mrtve i uporno zahtijevaju izvanredne izbore i proeuropsku vanjsku politiku umjesto proruske; Srbi su punim jedrima uplovili u Memorandum 2 svoje Akademije nauka i umetnosti: vojvoda je Nikolić otvorio bruseljska vrata, pa novi vožd Aleksandar Vučić, pun šešeljevskog samopouzdanja,  goni miloševićevca Ivicu Dačića i vascelu proeuropsku Srbiju na izvanredne izbore. U Hrvatskoj se u takvim okolnostima zaoštrava rasprava o zločinačkoj baštini.

[dropcap]S[/dropcap]ve žešće ječe bojne trublje „lijeve“ pameti. Istina, malo drukčije nego dosad. Cvile i nariču za Josipom Perkovićem. Snebivaju se: – Predadoše ga!  –  Otkud sad to? Dosad su govorili o izručenju. Jest, ali navodno je, radi točnosti, intervenirao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Pa kako ministar, tako i napredni javnici. – Tko bi to rekao?! – iščuđavaju se cinici. – Zar je izrazna točnost samonikla vrjednota hrvatske policije? Jasno da nije, pa se nameće pitanje: Otkud rečena točnost Ostojiću?  Eh, otkud?! To je doduše  tajna, ali  znalci tvrde: To je Ranko baštinio od Mateja, Marka, Luke i Ivana. To je ono njihovo: tradiderunt  eum! A i štovatelji Perkovićevih policijskih krjeposti jauču u tom slogu:  –  Predadoše ga!  Predadoše čovjeka, ni kriva ni dužna,  kao Židi Isusa Krista – sudu tuđinskomu!

Duboko me je potresao taj cvil i vapaj. Istina, nisam ridao s ožalošćenima. Moje je srce  na drugoj strani. Ali  učinilo mi se da sam u tom jauku prepoznao srh nesvjesna  – suverenizma! Kao što je Davor Butković u Ivi Josipoviću prepoznao umjereni hrvatski nacionalizam. Ali, za razliku od Butkovićeva, moje je prepoznavanje bilo posve iskreno. I meni bi naime bilo draže da Hrvatska sudi hrvatskim zločincima. No, ako Hrvatska to ne će, svakako je bolje da tuđi sudovi, gdje god je to moguće, osude zločin nego da zločin umakne pravdi. A kada je riječ o ubojstvu Stjepana Đurekovića, tu nema prijepora. Ubojstvo je počinjeno u Njemačkoj. Njemačka je suverena država. A suverena je država i mjerodavna i obvezna suditi zločinu na svom području.

To, naravno, ne ograničuje hrvatsku pravosudnu suverenost. Hrvatsko pravosuđe ima u pričuvi na desetke tisuća neriješenih ubojstava – od sošičke Jazovke do dubrovačke Dakse, od Maceljske šume do Vukovara. Takva bi se izjava mogla shvatiti kao neizravan govor pro Germania. Ali takvo što nije mi ni na kraj pameti. Za razliku od nekih, meni dragih ljudi, moja malenkost ne slavi krjeposti njemačke policije, njemačkoga državnog odvjetništva i njemačkoga sudstva. Zašto? Nema za to razloga. Njemačka je, kažu, uzorno uređena pravna država. Točno. Ali uza sve to do dana današnjega nije razotkrila, a kamoli kaznila više desetaka političkih ubojstava Hrvata na svomu području. To je sramota. Ništa manja od sramote Republike Hrvatske, koja je dosad za sva politička ubojstva Hrvata u miru optužila samo Simu Dubajića i Josipa Boljkovca.

Zato je ne samo suvišna, nego i  uvrjedljiva rasprava o tomu komu pripada ta zločinačka baština. Baština je očevina, djedovina – ono što se nasljeđuje od očeva i djedova. A nasljeđuju se kako tvarna i moralna dobra, tako i sustav vrjednota i način mišljenja, a nerijetko i način organiziranja. Nema dvojbe da je Socijaldemokratska partija Hrvatske prvi put upisana u registar političkih stranaka kao „Savez komunista Hrvatske – stranka demokratskih promjena  (SKH-SDP)“ i da je naslijedila svu imovinu preminuloga SKH. To je dostatno  jasan  odgovor na pitanja zašto Vlada Zorana Milanovića danas ratuje protiv hrvatske sudbene vlasti i zašto Ivo Josipović i Zoran Milanović govore nesuvislosti. Ugrožena baština izaziva paniku. Stoga ne treba zamjeriti Zoranu Milanoviću što je bacio ružnu sjenu na Međunarodni dan sjećanja na holokaust lažući  da u Europi nije bilo masovnih progona prije osnutka Nezavisne Države Hrvatske.

Mogli bismo ga priupitati:

A progon Židova iz Španjolske? A progon hugenota iz Francuske? A ruski pogromi? A Kristalna noć? A Katynska šuma?

Mogli bismo, ali nema smisla krstiti jariće.

Benjamin Tolić/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari