Connect with us

Kronika

Zločinci su abolirani

Objavljeno

on

Dokumentarni program Hrvatske TV obiluje snimljenim filmovima iz vremena Domovinskog rata i obrane od srpske agresije, kada su urednici imali priliku intenzivno snimati i pratiti određene postrojbe Hrvatske vojske. Krunoslav Tomašević snimio je više od četrdeset filmova s tom tematikom. Film BILI SU ZATOČENICI SRPSKIH LOGORA snimljen je 1998. dakle nakon rata i u njemu se pojavljuju svjedoci mučenja, žrtve, uglavnom mladi ljudi, kojima ovdje nećemo navoditi imena ( a u filmu su autentični ) Iz razloga što je svima njima i tada bilo nevjerojatno teško iznijeti, izgovoriti muke kroz koje su prošli, pokazati prostorije uglavnom stajske logorske, u kojima su ih mučili. No, proživljavali su to ponovno pred kamerama, s plemenitom nakanom: da bi zločinci bili kažnjeni, da bi drugi znali što se dogodilo i da bi nas oplemenili svojom patnjom, koju su podnijeli u tijeku stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske.

Mučenja su bila strašna, od batinjana pendrekom po stopalima, glavi, cijelom tijelu, stavljanja ruku na cirkular, ozljeđivanja ruku, do ubojstva čovjeka koji se obradovao vijesti da mu se rodilo dijete.

Brojni  branitelji Vukovara prošli su isti križni put, logore u Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici. Pronašli su utjehu u slikarstvu, umjetnosti,, druženjima u atelijeru., okrenuli se životu, pronašli snage potisnuti ta strašna iskustva.

Sudbina gospođe rodom iz Stotina vjerojatno je jedna od najpotresnijih za koje smo čuli, jer je prošla nekoliko logora, mučenja, silovanja, iživljavanja koja su toliko perverzna i bolesna da se to ne može racionalno shvatiti. Posebno okrutni bili su „Zmajevi „ i stanoviti „Žare „ u Begejcima kod Zrenjanina u studenome 1991 završila je u vojnom zatvoru u Beogradu gdje su je stravično tukli. U tom zatvoru se neka srpkinja zauzela za nju, izlazila je s njom iz ćelije, kako je ne bi udarali i zapravo joj na taj način spasila život. Supruga su joj ubili željeznom šipkom, stradali su joj brat i otac. Rekla je, u zgrčenom položaju, vidljivo nadljudskim se silama trudeći da govori o tome, uz obalu Save, kako bi je rijeka podsjećala na njezin Dunav,da ne može zaboraviti ni oprostiti.

Stanimirovic - cetnik u VukovaruKako se ne može vratiti i živjeti s onima koji su amnestirani.

A nosi u srcu i duši i Dunav i Slavoniju.

Redatelj Tomašević je, vidjevši svoj film nakon stanovitog vremena, rekao kako mu se srce steže. Kako je teško bilo pronaći ljude koji će se otvoriti, progovoriti i podijeliti svoju bol. I za vrijeme snimanja znalo se dogoditi da žrtve kažu : ne mogu više. No u tim se filmovima može vidjeti i čuti prava istina.Kako su ti ljudi bili sasvim mladi u ratu, i sad su u godinama kada bi o tomu mogli svjedočiti , mogli bi se snimiti nastavci, doznati što dalje događalo u njihovim gotovo uništenim životima.Ali, zločinci su abolirani, ostali su skriveni pod svojim nadimcima, neki i žive  sa svojim susjedima, prolaze pokraj njih. Imaju li uopće kršćanske savjesti ??

Budući da ratni zločin ne zastarijeva, još uvijek bi se istrage mogle provesti i kazniti krvnici.

No potpisani su razni sporazumi, koje nismo pročitali niti znamo s čime je sve netko sporazuman.

Kada bi postojala volja i odluka, bilo bi puno načina, sasvim sigurno koje bi agresora prije svega Srbiju, kao sljednicu Juge koja je zapovijedala vojskom i kontrolirala paravojne postrojbe, kršila sve međunarodne pravne i humanitarne konvencije prisilila na priznanje s iznošenjem svih podatka o žrtvama koje su vjerojatno i administrativno evidentirane.

Dubravka Vidak

Kučibaba/kamenjar.info

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari