Pratite nas

Kronika

Zločinci su abolirani

Objavljeno

na

Dokumentarni program Hrvatske TV obiluje snimljenim filmovima iz vremena Domovinskog rata i obrane od srpske agresije, kada su urednici imali priliku intenzivno snimati i pratiti određene postrojbe Hrvatske vojske. Krunoslav Tomašević snimio je više od četrdeset filmova s tom tematikom. Film BILI SU ZATOČENICI SRPSKIH LOGORA snimljen je 1998. dakle nakon rata i u njemu se pojavljuju svjedoci mučenja, žrtve, uglavnom mladi ljudi, kojima ovdje nećemo navoditi imena ( a u filmu su autentični ) Iz razloga što je svima njima i tada bilo nevjerojatno teško iznijeti, izgovoriti muke kroz koje su prošli, pokazati prostorije uglavnom stajske logorske, u kojima su ih mučili. No, proživljavali su to ponovno pred kamerama, s plemenitom nakanom: da bi zločinci bili kažnjeni, da bi drugi znali što se dogodilo i da bi nas oplemenili svojom patnjom, koju su podnijeli u tijeku stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske.

Mučenja su bila strašna, od batinjana pendrekom po stopalima, glavi, cijelom tijelu, stavljanja ruku na cirkular, ozljeđivanja ruku, do ubojstva čovjeka koji se obradovao vijesti da mu se rodilo dijete.

Brojni  branitelji Vukovara prošli su isti križni put, logore u Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici. Pronašli su utjehu u slikarstvu, umjetnosti,, druženjima u atelijeru., okrenuli se životu, pronašli snage potisnuti ta strašna iskustva.

Sudbina gospođe rodom iz Stotina vjerojatno je jedna od najpotresnijih za koje smo čuli, jer je prošla nekoliko logora, mučenja, silovanja, iživljavanja koja su toliko perverzna i bolesna da se to ne može racionalno shvatiti. Posebno okrutni bili su „Zmajevi „ i stanoviti „Žare „ u Begejcima kod Zrenjanina u studenome 1991 završila je u vojnom zatvoru u Beogradu gdje su je stravično tukli. U tom zatvoru se neka srpkinja zauzela za nju, izlazila je s njom iz ćelije, kako je ne bi udarali i zapravo joj na taj način spasila život. Supruga su joj ubili željeznom šipkom, stradali su joj brat i otac. Rekla je, u zgrčenom položaju, vidljivo nadljudskim se silama trudeći da govori o tome, uz obalu Save, kako bi je rijeka podsjećala na njezin Dunav,da ne može zaboraviti ni oprostiti.

Stanimirovic - cetnik u VukovaruKako se ne može vratiti i živjeti s onima koji su amnestirani.

A nosi u srcu i duši i Dunav i Slavoniju.

Redatelj Tomašević je, vidjevši svoj film nakon stanovitog vremena, rekao kako mu se srce steže. Kako je teško bilo pronaći ljude koji će se otvoriti, progovoriti i podijeliti svoju bol. I za vrijeme snimanja znalo se dogoditi da žrtve kažu : ne mogu više. No u tim se filmovima može vidjeti i čuti prava istina.Kako su ti ljudi bili sasvim mladi u ratu, i sad su u godinama kada bi o tomu mogli svjedočiti , mogli bi se snimiti nastavci, doznati što dalje događalo u njihovim gotovo uništenim životima.Ali, zločinci su abolirani, ostali su skriveni pod svojim nadimcima, neki i žive  sa svojim susjedima, prolaze pokraj njih. Imaju li uopće kršćanske savjesti ??

Budući da ratni zločin ne zastarijeva, još uvijek bi se istrage mogle provesti i kazniti krvnici.

No potpisani su razni sporazumi, koje nismo pročitali niti znamo s čime je sve netko sporazuman.

Kada bi postojala volja i odluka, bilo bi puno načina, sasvim sigurno koje bi agresora prije svega Srbiju, kao sljednicu Juge koja je zapovijedala vojskom i kontrolirala paravojne postrojbe, kršila sve međunarodne pravne i humanitarne konvencije prisilila na priznanje s iznošenjem svih podatka o žrtvama koje su vjerojatno i administrativno evidentirane.

Dubravka Vidak

Kučibaba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Podignuta nova optužnica protiv Milana Bandića i drugih

Objavljeno

na

Objavio

Protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Uskok je dopunio optužnicu kojom ga tereti da je, zajedno sa svojim suradnicima, pogodovao tvrtki Petra Pripuza u dodjeli poslova zbrinjavanja otpada te izbjegao plaćanje poreza na donacije za svoju predsjedničku kampanju, čime je gradski proračun navodno oštetio za više od tri milijuna kuna, a državni proračun za više od 540 tisuća kuna.

Optužnicom se Bandića, kao gradonačelnika Zagreba, i Slobodana Ljubičića kao predsjednika Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, tereti da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje Petra Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, javljaju HRT Vijesti.

“USKOK je, nakon što je na temelju odluke Županijskog suda u Zagrebu provedena dopuna istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana M. B. (1955.), S. LJ. (1958.), P. P. (1957.), Ž. H. (1960.), I. T. (1962.), I. M. (1980.), F. Č. (1965.), M. B. (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, utaje poreza ili carine i poticanja na trgovanje utjecajem, navodi se, među ostalim, u priopćenju USKOK-a.

Optužnicom se prvookrivljenom M. B., kao gradonačelniku Zagreba, i drugookrivljenom S. LJ., kao predsjedniku Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, čiji je jedini osnivač Grad Zagreb, stavlja na teret da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje trećeokrivljenog P. P., predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., člana C.I.O.S. grupe, društvima C.I.O.S. grupe pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada Grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, za što je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu, koju drugookrivljeni S. LJ., prema dogovoru, nije tražio. Radi realizacije navedenog, prvookrivljeni M. B. i drugookrivljeni S. LJ. osobno ili posredstvom četvrtookrivljenog Ž. H., posebnog višeg savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad Grada Zagreba, svi koristeći autoritete svojih položaja, nalagali su poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način. U skladu s njihovim nalozima, radi realizacije opisanog dogovora, ostali okrivljenici, i to petookrivljeni I. T., član Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. koji je na temelju specijalne punomoći ovlašten zamjenjivati predsjednika Uprave, šestookrivljeni I. M., v.d. direktora Službe za nabavu u Direkciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., sedmookrivljeni F. Č., referent nabave u Službi za nabavu Zagrebačkog holdinga d.o.o. i osmookrivljeni M. B., voditelj u Zagrebačkom holdingu d.o.o.,Podružnica Čistoća, poduzimali su naložene radnje zbrinjavanja otpada po žurnom postupku, a sve kako bi se izbjegao postupak javnog natječaja te u pregovaračkom postupku javne nabave bez prethodne objave angažiralo društva iz C.I.O.S grupe, slijedom čega su navedeni okrivljenici, prema traženju, unutar svojih ovlasti poduzimali radnje dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako su svi okrivljenici bili svjesni da se uvjeti natječaja prilagođavaju dozvolama i mogućnostima društava C.I.O.S. grupe te da nisu ispunjeni zakonski razlozi za iznimnu žurnost jer se nije radilo o događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti”, stoji u priopćenju.

Milana Bandića tereti se i za primanje donacija nakon predsjedničkih izbora

U USKOK-ovu priopćenju dodaje se da se: “Prvookrivljenom M. B. na teret stavlja da je od 3. ožujka 2011. do 28. veljače 2013. u Zagrebu, vezano za izbore za predsjednika Republike Hrvatske održane 2009./2010. na kojima je bio predsjednički kandidat, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro-račun na koji je primao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010., nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske podnio završno izvješće o visini i izvoru sredstava korištenih za financiranje izborne promidžbe, nakon podnošenja spomenutog izvješća, suprotno zakonskim odredbama, na navedeni račun nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba, pa je tako od 3. ožujka 2011. do 5. lipnja 2012. zaprimio uplate u ukupnom iznosu od 15.741.500,00 kuna. Uplate primljene nakon održavanja izbora se, u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio. Na taj je način prvookrivljeni M. B. izbjegao plaćanje poreznih obveza u ukupnom iznosu od 3.714.994,00 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 542.912,50 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza proračun Grada Zagreba je oštetio za 3.172.081,50 kuna.”

USKOK predložio spajanje postupaka

“USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio da se prema članku 25. stavku 1. točki 1. i 2. i stavku 2. Zakona o kaznenom postupku kazneni postupak u ovom kaznenom predmetu spoji s kaznenim postupkom koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi povodom optužnice ovog Ureda protiv I. okr. M. B., III. okr. P. P., V. okr. I. T., VIII. okr. M. B., IX. okr. I. B., X. okr. K. R. U., XI. okr. B. M., XII. V. B., XIII. okr. M. L., XIV. okr. Z. A. i XVIII. okr. trgovačkog društva te da se provede jedinstveni postupak s obzirom na to da je u navedenom predmetu u tijeku postupak protiv istih okrivljenika, a isto tako postoji međusobna veza i isti dokazi.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Zoran Erceg uzvikivao ‘Tuđman, zločinac!’ pa dobio šaku u glavu!?

Objavljeno

na

Objavio

Na ceremoniji otkrivanja spomenika bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu, kojem je prisustvovao i državni vrh, dogodio se incident.

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u organizaciji Grada Zagreba, javlja N1.

Nakon što je netko viknuo ‘Tuđman je zločinac’, došlo je do naguravanja među grupom okupljenih, a navodno je “pala” i šaka u glavu.

U zagrebačkoj policiji za N1 potvrdili su da su na ovoj svečanosti dva puta postupali zbog narušavanja javnog reda i mira i to prvi put u 15 sati, kada je prekršaj napravio muškarac rođen 1957., a koji se još nalazi na ispitivanju u policijskoj postaji.

Drugi put policija je postupila u 16 sati, kad je došlo i do fizičkog obračuna. U policiji kažu da je muškarac rođen 1959. godine trenutno u bolnici, a da u ovom slučaju još traje utvrđivanje činjenica odnosno da se tek treba rasvjetliti što se dogodilo, prenosi Tportal.

Da se radi o Zoranu Ercegu, ‘bivšem agentu KOS-a’, osobi koja se pojavljuje na braniteljskim skupovima i manifestacijama domoljubnog sadržaja doznao je Maxportal.hr

Policija i dalje pokušava utvrditi što se točno dogodilo. Više detalja policija bi trebala objaviti sutra.

Na svom Facebook profilu Erceg je najavio incident, a po svemu sudeći pokušao je organizirati i druge ljude:

U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari