Connect with us

„Zločini komunizma u Hrvatskoj” 3/4

Objavljeno

-

Četvrta epizoda serijala Zločini komunizma u Hrvatskoj, “Tito zauvijek” bit će emitirana početkom lipnja.

Po mišljenju uredništva HRT-a, spornu četvrtu epizodu serijala HRT nije prikazao nakon prve tri jer smatra da je za njezino prikazivanje potreban okrugli stoi i šira javna rasprava.

Dokumentarni serijal „Zločini komunizma u Hrvatskoj”, koji progovara o mračnoj strani jugoslavenskog komunističkog sustava, Hrvatska radiotelevizija počela je prikazivati 17. ožujka te tri dana zaredom prikazala je prve tri epizode: „Početak”, „Čišćenje” i „Demokracija”. Cenzuru 4. epizode otkrio je narod.hr, nakon što ta epizoda nije najavljena u programu, ni u priopćenju poslanom s HRT-a.

Prema saznanjima narod.hr-a u posljednjoj, po mišljenju upućenih i najboljoj, epizodi dokumentarnog serijala redatelja Krešimira Čokolića obrađuje se povijesno razdoblje od 1971. do danas, pod simboličnim nazivom “Tito zauvijek”, što je prema izvoru narod.hr-a vjerojatno i glavni razlog zašto je HRT cenzurirao upravo tu 4. epizodu jer upravo sporan dio koji sugerira da tog diktatora mnogi još uvijek obožavaju.

“Tito zauvijek” obrađuje razdoblje teme vezane za 1970-e godine i terorizam koji je po zapadnom svijetu provodila UDBA, a spominje se i ubojstvo Brune Bušića. Također, analizirani su i događaji oko Titove smrti, početak Domovinskog rata, točnije napad na Hrvatsku pod petokrakom, ali i rezolucije Vijeća Europe.

Minutažu u epizodi dobile su i posljednje aktivnosti predsjedništva Hrvatskog sabora kada su 2012. ukinuli pokroviteljstvo nad komemoracijom i obilježavanjem partizanskih masovnih likvidacija Hrvata i drugih žrtava koja se svake godine održava u Bleiburgu.

 Ideja za serijal urednika i redatelja Krešimira Čokolića nastala je na osnovu znanstvenog skupa na istu temu u organizaciji Matice hrvatske, te obuhvaća razdoblje od kraja Drugog svjetskog rata do obračuna s Hrvatskim proljećem, stoji u najavi HRT-a u kojoj se ne spominje ta četvrta epizoda s događajima nakon Hrvatskog proljeća.

U seriji su posebno obrađeni zločini na Bleiburgu, kaznionica na Golom otoku, egzodus Hrvata prema Australiji i Kanadi, suđenje kardinalu Stepincu, progon Crkve, gušenje Hrvatskog proljeća 1971. godine i težnji za demokratizacijom kao brojne druge anomalije sustava.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari