Connect with us

Gost Kolumne

Zlouporaba HDZ-a

Objavljeno

-

Na pisanje ovoga teksta potaknule su me dvije stvari: skladni nastup mostovaca, možemosa i raskoljenih esdepeovaca u Saboru kako bi spriječili glasovanje o izboru novog ravnatelja HRT-a te članak na portalu Indeks.hr pod naslovom HDZ je bez sumnje zločinačka organizacija. Pogledajte koliko su pokrali.

Dok je kršni Raspudić recitirao Dantea na talijanskom, Rada Borić i Urša Raukar su valjda pjevušile Po šumama i gorama ili nešto slično, Troskot i Petrov molili Oče naš ili što već, no prema van su ostavljali dojam monolitne skupine povezane žarom borbe za pravednu stvar. Petar Tomev Mitrikeski je, čini mi se s pravom, u Petom danu nazvao taj skladni nastup mostovaca i možemosa ili, plastičnije dočarano, Nine Raspudića i Urše Raukar, političkim klošarenjem. Da ne kažem – kokošarenjem.

Što se tiče članka na Indeksu, tu se reciklira stara teza o HDZ-u, dakle ”desničarima”, kao pljačkašima Hrvatske. Pri tome se spominju razne afere od privatizacije Ine do najnovije afere s JANAF-om premda jasno da u tim aferama prste uz HDZ-e imaju i mnogi drugi, a još je jasnije da je HDZ još od Sanadera preparirana stranka. Izvana HDZ, iznutra štošta. A igru vodi takozvana duboka država. No, takav HDZ idealan je protivnicima hrvatske državne ideje jer sjajno ispunjava dvije uloge.

S jedne je strane, budući da je prepariran, pogodan za upravljanje državom u onom smjeru koji ta ”duboka država” želi, a s druge strane sve loše posljedice toga upravljanja mogu se pripisivati kriminalnoj, lopovskoj desnici koja se, kako taj narativ dalje ide, busa u hrvatska prsa i zaklinje u domoljublje.

Žalosno je što se u taj narativ od početka daju uvući i mostovci. Štoviše, sudjeluju u tomu s previše voljkosti, pa i žara. Još je žalosnije da taj žar pokazuju i Mostove prošloizborne akvizicije, bračni par Raspudić.

Pohvalno je da su se DP i Suverenisti bili dostatno distancirani, barem koliko se iz medija moglo vidjeti. S HDZ-om s može surađivati, ako to ne ide, može ga se i mora rušiti, ali ne sa Možemo i SDP-om.

Presuda Vrhovnog suda Ivi Sanaderu i HDZ-u na tragu je već eksplicirane zloupotrebe HDZ-a jer ne treba sumnjati da je hrvatsko sudstvo, kao i gotovo svi ostali sustavi, po snažnim utjecajem ne HDZ-a, nego ”duboke države”. U takvom rasporedu stvari i odnosa oni koji igraju protiv Hrvatske ne mogu izgubiti: kako god okrenuli stvar, ispada da je kriva hrvatska država kao takva, odnosno da ima nešto suspektno uopće u ideji da bi Hrvati smjeli i trebali imati državu.

Stoga Ante Tomić i može, guštajući kao da mu niz šešir curi Sorosevo ekskrementalno pomazanje, pisati članke naslovljene kao Kad vidim Bačića i Jandrokovića, pomisao na Ivu Sanadera me raznježi. Dođe mi žao bitange i slično.

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas