Connect with us

Reagiranja

Značaj ratnih izvjestitelja u Domovinskom ratu

Objavljeno

on

Događaj gaženja crvenog fiće na ulicama grada Osijeka koji se zbio 27. lipnja 1991. godine označio je četiri prekretnice koje su obilježile noviju povijest Republike Hrvatske

U prvom redu to je uloga i značaj ratnih izvjestitelja u Domovinskom ratu. Brzina reagiranja, procjena stanja na terenu, prisebnost, hrabrost i odlučnost ratnih izvjestitelja rezultirala je pobjedom u medijskom ratu protiv velikosrpske ratnohuškačke propagande, što nam je priznao i sam agresor. Da nije bilo munjevite reakcije ratnog izvjestitelja HRT-a Žarka Plevnika koji nije čekao proceduru, već je sam uzeo kameru na rame i snimio brutalni čin tenkova i oklopnih transportera JNA koji su na ulicama grada Osijeka pregazili desetak vozila i na samom raskrižju crvenog fiću koji je od toga trenutka postao svjetski poznati simbol agresije ali i otpora mirnih golorukih građana opredijeljenih za mir, zajedništvo i slobodu, danas se za taj događaj ne bi znalo.

Druga prekretnica je najava početka otvorene agresije na RH koja je i zvanično započeja svega 11 dana kasnije 8. srpnja 1991. ulaskom Novosadskog korpusa JNA u Baranju čime je cijela Baranja okupirana.

Treća prekretnica je progonstvo, odnosno nasilno protjerivanje nesrpskog stanovništva iz njihovih domova. Takav način ratovanja nije poznat u novijoj povijesti ratovanja u svijetu jer agresor nije išao s ciljem okupacije i porobljavanja već genocidnim metodama ubijanja i etničkog čišćenja.

I četvrta prekretnica bila je nužnost organiziranja obrane i borbe za vlastiti dom i Domovinu uz neizrecivu želju prognanika za povratkom svojim kućama.

Vrijeme rata je iza nas. Hrvatski branitelji i heroji Domovinskoh rata izvojevali su veličanstvenu pobjedu nad višestruko nadmoćnijim neprijateljem i stvorili temelje današnje moderne samostalne i slobodne hrvatske države.

Odmakom od 30 godina od tih sudbomosnih događaja, kada su ratni izvjestitelji Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije već u samim začecima velikosrpske pobune, od balvan revolucije do raznih mitinga po Hrvatskoj, pa „Krvavog Uskrsa“, pokolja 12 redarstvenika u Borovu Selu i kasnijih izvještavanja sa svih ratišta napadnutih dijelova Republike Hrvatske, dali nemjerljiv doprinos širenju istine o velikosrpskoj agresiji, postoji sve veći broj određenih pojedinaca pa i struktura u hrvatskom društvu koji sustavno zatiru ulogu i značaj ratnih izvjestitelja kao uostalom i hrvatskih branitelja pa i samog Domovinskog rata kojega sve češće pa i na najvišim, osobito Europskim i svjetskim razinama, nazivaju „građanskim ratom“.

Hrvatska vojska je u Domovinskom ratu pobijedila i ima legitinmo pravo veseliti se i slaviti svaku svoju pobjedu kao i konačno oslobađanje zemlje i stvaranje temelja demokratskim promjenama, slobodi i samostalnosti hrvatske države. Također je dužnost ratnih izvjestitelja ali i svih sudionika Domovinskog rata prenositi na mlade generacije, koje su stasale kasnije u već etabliranom demokratskom društvu, povijesne istine kao jamstva bolje i sretnije budućnosti.

Univerzalni jezik, koji razumiju sve generacije i svi narodi svijeta, je glazba. Glazbeni spektakl – rock koncert, kojim su organizatori željeli obilježiti 30-tu obljetnicu crvenog fiće, bio je zamišljen kao početak tradicije budućih rock-koncerata u Osijeku – kolijevci rocka na ovim prostorima. Taj bi glazbeni događaj na otvorenom, koji se trebao održati 27. lipnja 2021. na mjestu gdje se i dogodio taj brutalni čin gaženja crvenog fiće, bez sumnje pobudio interes tisuća mladih Osijeka, okolice pa i šire i donio do sada neviđenu živost u grad, koji bi od te manifestacije imao višestruke koristi.

S razine Ministarstva hrvatskih branitelja i organizatora obavljeni su razgovori s urednicima HRT-a, Katarinom Periša Čakarun i Elizabeth Homsi radi organizacije izravnog prijenosa toga glazbenog događaja što bi doprinijelo da u njemu uživaju putem TV ekrana i brojni gledatelji u zemlji i inozemstvu.

A onda su odjednom zapuhali „neki drugi vjetrovi“ jer je netko tome događaju odlučio reći NE.

Kako obilježavanje 30-te obljetnice ovoga jedinstvenog simbola Domovinskog rata očito nije na pravi način prepoznato niti od Ministarstva hrvatskih branitelja, niti od lokalne vlasti Županije i Grada, niti je ušlo u službeni protokol obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, najavljeni koncert se, na žalost, neće održati.

Ostaje nejasno, zašto nije došlo do sinergije na svim razinama vlasti i gradskog Odbora za branitelje te organizatora koncerta, da se ovaj projekt realizira i postane tradicija.?

Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari