Connect with us

Gospodarstvo

Značajno smanjen javni i inozemni dug

Objavljeno

on

Po podacima Hrvatske narodne banke, hrvatski javni dug na kraju svibnja ove godine iznosio je 285 milijardi kuna, što je 84,1 milijun kuna manje nego u travnju i 4,8 milijardi kuna manje nego u svibnju prošle godine, piše HRT

Smanjivanje razine javnog duga na mjesečnoj razini nastavljeno je tako četvrti mjesec zaredom, a na godišnjoj razini već treći mjesec zaredom.

Takva tendencija, u okolnostima nešto bržega gospodarskog rasta od planiranog, povoljnih proračunskih kretanja te očekivanog nastavka procesa fiskalne konsolidacije, sugerira mogućnost stabiliziranja udjela javnog duga u BDP-u na kraju ove godine na razini bliskoj prošlogodišnjoj.

To bi bio dobar temelj za njegovo smanjivanje u narednim godinama prema zadovoljavanju Maastrichtskog kriterija od 60 Posto BDP-a, ističu iz Hrvatske gospodarske komore.

Nastavljeno je i smanjenje bruto inozemnog duga. Na kraju svibnja ove godine bruto inozemni dug zemlje iznosio je 44 milijarde eura, što je 341 milijun eura manje nego u travnju i čak 5,1 milijardu eura ili 10,4% manje nego u lanjskom svibnju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR