Pratite nas

Vijesti

Znanstveni dokazi Isusovog uskrsnuća

Objavljeno

na

Torinsko platno i Sveto lice na tkanini od bisernih vlakana predmeti koji su tijekom povijesti znanstveno istraživani kako bi se provjerila njihova autentičnost. Znanstvena su istraživanja potvrdila da Sveto lice ima puno krvavih tragova te kako potječe iz Kristova vremena

Isusovo uskrsnuće spominje se u Bibliji kod sva četiri evanđelista. Tako evanđelist Luka spominje da su Marija Magdalena i druga Marija otišle na Isusov grob kada je u jednom trenutku nastao potres i u tom je trenutku anđeo progovorio ženama kako je Isus uskrsnuo. Žene su bile prestrašene kao i učenici, od kojih mnogi nisu povjerovali u to. Tek nakon što im se osobno ukazao i obratio, oni su povjerovali. Posebno je zanimljiva priča o apostolu Tomi, za kojeg evanđelist Ivan piše kako nije bio s apostolima kada im se ukazao uskrsli Isus. Kada su mu ostali učenici rekli da je Isus uskrsnuo i objavio im se, on im je na to odgovorio : „Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati“.

Vrlo često se upravo i danas za osobe koje su nepovjerljive kaže da su nevjerni Tome. No, za one koji ne vjeruju u evanđelja Isus je ostavio dva neoboriva dokaza svog uskrsnuća. Prvi je otisak Njegovog izmučenog tijela na Torinskom platnu, a drugi Sveto lice, otisak koji se čuva u Manoppellu.

Dva dokaza

Kada su apostoli Ivan i Petar saznali od žena da je Isusov grob prazan, potrčali su prema grobnici. Tada su primijetili otvoren grob i ukopne povoje u kojima nije bilo Isusovog tijela. Tako Ivan piše da je povjerovao kada je vidio taj prizor. On spominje i ubrus koji je bio na Isusovoj glavi.

Upravo su platno, koje je danas poznatije kao Torinsko platno te Sveto lice na tkanini od bisernih vlakana predmeti koji su tijekom povijesti znanstveno istraživani kako bi se provjerila njihova autentičnost. Znanstvena su istraživanja potvrdila da Sveto lice ima puno krvavih tragova te kako potječe iz Kristova vremena. Potvrđeno je kako vidljivi krvavi tragovi daju isti otisak Kristova lica kao Torinsko platno.

Torinsko platno

Slika na Torinskom platnu je poput TorinskoPlatnofotografije čovjeka, koji je mučen do smrti i koji je pretrpio šamaranje, rimsko bičevanje, šibanje, krunjenje trnovom krunom, padove, pribijanje čavlima na križ i probijanje boka kopljem. U platno je utisnuta slika muke, koja odgovara zapisima evanđelista.

U platnu su vidljivi obrisi tijela i krvni ugrušci. Zanimljivo je kako nema tragova struganja platna što pokazuje da Isusovo tijelo nije uzeto iz platna već je uskrsnulo. Njegovo je tijelo na čudesan način prošlo kroz platno i ostavilo na njemu otisak kao fotografski negativ.

Platno je bilo predmet različitih znanstvenih istraživanja i ispitivanja, a najviše su ga proučavali američki znanstvenici okupljeni u projekt STURP (The Shroud of Turin Research Project). Platno je fotografirano s osvjetljenjem izravno ili kroz transparentnu foliju, pomoću ultraljubičastih i ultracrvenih zraka. Napravljena je i fotoelektrična spektrofotometrija, fotografska i fotoelektrična fluorescencija. Znanstvenici su napravili makro i mikrofotografije te kompjutorske snimke. To je pomoglo pri istraživanju najsitnijih detalja s Platna.

 Krvna grupa AB

Istraživanja su potvrdila prisutnost krvi na platnu, kao i da se e radi o krvi muškarca krvne grupe AB i otklonili sumnju prema kojoj bi lik na platnu mogao biti nacrtan. Ultraljubičasto zračenje pokazalo je da je tijelo imalo brojne rane od bičevanja što nije bilo vidljivo golim okom na platnu. Na čitavom njegovom tijelu ima oko 600 rana i različitih povreda. Potvrđeni su i tragovi krunjenja trnovom krunom. Do sada ovakva vrsta mučenja nije pronađena u povijesnim izvorima kao postupak prije samog razapinjanja na križ. Tako su na Torinskom platnu vidljivi krvni podljevi na lubanji. Kirurzi su izbrojili 13 ubodnih rana na čelu i 20 na zatiljku. Kako se na glavi nalazi na stotine živaca i krvnih žila, trnova kruna je zasigurno Isusu nanosila tešku bol i krvarenje. U Isusovo vrijeme razapinjanje je bilo najokrutniji i najsramotniji oblik smrtne kazne. Znanstvenici su na platnu pronašli rane od čavala na zapešćima stopala te došli do zaključka kako su oba stopala bila pribijena jednim čavlom za drvo križa. Vidljivi su i tragovi čavala koji su probili ruke na zapešćima kako bi mogle izdržati težinu tijela.

 Isusovo je srce puknulo

Znanstvenici su na unutarnjoj površini platna pronašli pelud raznih tipova pustinjskih biljki koje su specifične za područje oko Galilejskog jezera. Boju slike na platnu nemoguće je brisati čak i uz pomoć kemikalija, a otporna je i na sunčevo djelovanje. Zanimljivo je da slika nije utisnuta na dijelovima na kojima su prisutni ugrušci krvi. Na platnu je napravljena i analiza rane na boku, širine 1,5 centimetra i duljine 4,5 centimetra, i izljeva krvi i tekućine koja se nakupila u prostoru oko pluća. Smatra se da je neposredno prije smrti došlo do puknuća Isusovog srca kao posljedice srčanog udara.

Način prenošenja otiska tijela na platno znanost ne može u potpunosti objasniti. „Na osnovi fizikalno-kemijskih procesa koji su poznati do danas imamo pravo tvrditi da otisak na platnu ne bi trebao postojati pa ipak on postoji. No, nismo u stanju objasniti kako je nastao“, napisao je američki znanstvenik J. Jackson. Eric Jamber i John Jackson, američki znanstvenici iz NASA-e su kod istraživanja koristili metodu za reljefno dimenzioniranje planeta putem koje su došli do reljefne slike čovjeka na platnu. Temeljita restauracija platna započela je 2002. godine. To je dovelo do novih otkrića znanstvenika sa Sveučilišta u Padovi. Giulio Fanti i Roberto Maggiolo su proučavali skenirani materijal i pritom su došli do nevjerojatnog otkrića. Otkriveno je kako postoji jedva vidljiva slika lica na vanjskoj strani platna, na mjestu slike lica na unutarnjoj strani platna. Rezultate svog istraživanja oni su objavili 14. travnja 2004. godine u znanstvenom časopisu Journal Optics of the Institute Physics in London.

Sveto lice Isusovo

LiceIsusDruga relikvija koja se i danas štuje je Sveto lice koje je utisnuto na tankoj tkanini od bisernih vlakana veličine 17 sa 24 centimetra. Tkanina ovog tipa je otporna na požar, a na njoj nije moguće nešto naslikati, ali niti nanijeti boju. Ono se čuva u crkvi u Manoppellu. Ta je slika, kao i platno bila predmet znanstvenih istraživanja. Tako je potvrđeno da se u vlaknima ne nalazi trag boje, a slika se jednako može vidjeti s obje strane platna kao na dijapozitivu. Zanimljivo je kako se pri promjeni osvjetljenja mijenja i slika. Znanstvenici tvrde da ona ima određena svojstva slike, fotografije i holograma, no opet nije niti jedno od toga. Potvrđeno je da su lice s Torinskog platna i lice iz Manoppella jedna te ista lica i predstavljaju istu osobu.

„Platno je i slika bespomoćnosti. Bespomoćnosti u obličju smrti u kojoj se objavljuje konačni smisao otajstva utjelovljenja. Ono nam nalaže odmjeriti snage i okušati se s tim aspektom utjelovljenja koji nas najviše uznemiruje, a istovremeno objavljuje kako je Bog uistinu postao čovjekom, u svemu nama sličan osim u grijehu. Svi osjećaju užas pri pomisli da se čak ni Sin Božji nije odupro snazi smrti, no svi, duboko potreseni, shvaćaju da je Krist ušao tako duboko u našu ljudskost da je čak prihvatio upoznati tu potpunu bespomoćnost koju čovjek osjeća u trenutku kada njegov život gasne. Na tome se temelji iskustvo Velike subote, važne postaje na putu Isusove proslave, iz kojeg isijava svjetlo koje rasvjetljuje trpljenje i smrt svakog čovjeka. Vjera, govoreći nam o Kristovoj pobjedi, pruža nam sigurnost da grob nije završetak postojanja. Bog nas poziva na uskrsnuće i na besmrtni život“, rekao je tadašnji papa Ivan Pavao II prilikom razgledavanja Torinskog platna u svibnju 1998. godine.

(Za potrebe članka korišteni su  tekstovi M.Piotrowski TChr  „Dokazi uskrnuća“, „Ljubio je svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio“ i „Platno kao znak muke koja objavljuje spasiteljevu ljubav“ ; objavljeni u časopisu Ljubite jedni druge iz 2011. godine) Tekst:Valentina Vukoje

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U Barceloni 750.000 prosvjednika traži slobodu za katalonske dužnosnike

Objavljeno

na

Objavio

Oko 750.000 prosvjednika izašlo je u subotu na ulice Barcelone tražeći od Madrida puštanje na slobodu katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

“Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika”, pisalo je na velikom transparentu kojeg su tisuće nosile ulicama glavnog grada Katalonije.

Nošeni emocijama građani ondje ne odustaju od nezavisnosti izglasane u katalonskom parlamentu prije dva tjedna.

“Pogledajte sve ove ljude ovdje. Izađu li 21. prosinca na glasovanje…nezavisnost će pobijediti”, rekao je umirovljenik Pep Morales. Španjolska vlada je za 21. prosinca najavila prijevremene izbore u Kataloniji raspustivši katalonsku vladu.

Osam članova smijenjene vlade nalazi se u pritvoru pored Madrida kao i dvojica čelnika organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural koje su organizirale okupljanje.

Barcelonska policija je rekla da je oko 750.00 ljudi bilo na prosvjedima, mnogi od njih iz svih dijelova Katalonije.

Španjolska traži od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četverice njegovih dužnosnika nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu.

Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i prosvjedima dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.

“Sloboda, sloboda!”, vikali su prosvjednici noseći katalonske zastave. “Sve se odvija kako treba. Idemo kako i trebamo ići, malo po malo bez nasilja”, rekla je 58-godišnja tajnica Gloria Arraz noseći natpis “Sloboda političkim zatvorenicima”.

Na čelu povorke koračali su članovi obitelji pritvorenih. Iza njih mladi, stari, djeca. Noć u Barceloni osvijetlile su tisuće upaljenih mobitela a kolona je bila dugačka oko tri kilometra. “Niti korak natrag”, vikali su.

Puigdemont je poslao iz Belgije potporu prosvjednicima. “Želimo vas čuti. Siguran sam da ćemo čuti vašu buku mi ovdje u Belgiji kao i oni u zatvoru. Puno vam hvala”, naveo je Puigdemont u snimljenoj video poruci objavljenoj na kraju okupljanja.

“U španjolskoj državi više se ne može ovako nastaviti. Europska zajednico, prestani gledati u stranu”, istaknuo je Puigdemont. Smijenjena ministrica poljoprivrede, Meritxell Serret, koja se nalazi s Puigdemontom u Belgiji pozvala je okupljene na masovni izlazak na izbore.

“Izađimo svi zajedno po slobodu ove zemlje i naših političkih zatvorenika”, istaknula je. “Sloboda, sloboda!”, vikala je nepregledna masa. Stotine autobusa i automobila pristiglo je u subotu u Barcelonu iz svih dijelova Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske.

Na izbore je pozvano 5,5 milijuna birača s pravom glasa a ovih dana se slažu liste i koalicije. Mnogi u prosvjedu žele jednu zajedničku listu za nezavisnost.

Španjolska vladajuća Narodna stranka zatražila je od katalonske javne televizije TVE3 da ne prenosi prosvjed zagovornika nezavisnosti no to je odbijeno, izvijestile su novine La Vanguardia i El Mundo.

U prosvjedu je bila gradonačelnica Barcelone Ada Colau koja ne podržava jednostrano proglašenje nezavisnosti ali podržava referendum te se protivi pritvaranju dužnosnika. Ondje pak nije došla predsjednica katalonskog parlamenta Carmen Forcadell koja je u petak izašla iz pritvora pored Madrida nakon što je za nju uplaćena jamčevina od 150.000 eura. Ona je optužena za omogućavanje i sudjelovanje u izglasavanju nezavisnosti. Sudac joj je zabranio sve aktivnosti koje podupiru izglasanu nezavisnost a odvjetnik joj je savjetovao da ne sudjeluje u subotu navečer.

Pritvoreni dužnosnici porukama preko društvenih mreža zahvalili su prosvjednicima.

U subotu su u Valenciji, susjednog regiji Katalonije, tisuće stanovnika izašle na ulicu podupirući jedinstvo Španjolske. Dužnosnici triju španjolskih unionističkih stranaka, Narodne stranke desnog centra, lijevog centra PSOE i stranke centra Građani – istaknuli kako prosvjednici i čelnici u Barceloni nastavljaju dijeliti društvo.

Izbori za četrdeset dana označeni su kao izjašnjavanje “za” ili “protiv” nezavisnosti Katalonije a ankete pokazuju da će rezultat biti neizvjestan.

Carles Puigdemont: Spreman sam surađivati s belgijskim vlastima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari