Connect with us

Događaji

Znanstveni skup ‘Pogled na Bosnu i Hercegovinu’

Objavljeno

on

Pogled na Bosnu i Hercegovinu naziv je znanstvenoga skupa održana u subotu kao središnji dio programa 19. Strossmayerovih dana, kulturno-znanstvene manifestacije posvećene liku i djelu đakovačkoga biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Skup su organizorali Grad Đakovo i đakovački Katolički bogoslovni fakultet (KBF), održan je u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici i u skladu s epidmiološkim preporukama – dijelom uživo, a dijelom online.

O pogledu na BiH progovoreno kroz tri teme

O pogled na BiH progovoreno je kroz tri teme – kroz pisma biskupa Strossmayera Franji Račkom, načinu na koji je Mađarska ‘gledala’ na BiH, te kakva su bila stajališta Srbije u 19. stoljeću glede Bosne i Hercegovine.

U ime Grada Đakova sudionike je pozdravio zamjenik gradonačelnika Robert Francem, rekavši kako se i Strossmayerovi dani drugu godinu zaredom održavaju u izazovnoj epidemiološkoj situaciji koja se premošćuje i uz digitalne tehnologije, pa tako ima i multimedijalnu dimenziju.

“Time ova manifestacija zadržava svoj kontinuitet, epidemiji usprkos. Nakon 19 godina, Strossmayerovi dani i dalje moraju zadržati vrijednost i kvalitetu, nasljeđujući sve ono što je biskup Strossmayer u svom crkvenom, te političkom i društvenom radu vidio ključnim”, istaknuo je Francem.

Dekan KBF-a u Đakovu prof. dr. Vladimir Dugalić, uz pozdravnu riječ, osvrnuo se i na 19. stoljeće i vrijeme aneksije BiH te uspostavu Vrhbosanske nadbiskupije, rekavši kako su tadašnja pitanja vezana za tu zemlju aktualna i danas.

“Možemo vidjeti da su i Crkva i politika tražile kako vratiti redoviti život nakon turskoga vremena u BiH, a zanimljiva su tri aspekta – gledište biskupa Strossmayear, mađarske i srbijanske, te kako polučiti pouke za danas”, rekao je Dugalić.

Jer, istaknuo je, “mislim da mogu slobodno reći da ni danas, 150 godina od tih događaja, nemamo konačno rješenje za BiH”. Odnosno, rekao je, imamo tri konstitutivna naroda, dva entiteta, Daytonski sporazum ne provodi se u cijelosti, mnoge institucije nisu zaživjele i ne funkcioniraju.

“I nakon 150 godina međunarodna zajednica muči se kako uspostaviti redoviti život jedne državne, odnosno BiH”, ocijenio je dekan Dugalić.

O Strossmaerovim pismima Račkom izlagali su Grgo Grbešić i Ivan Zubac, Petar Vrankić govorio je o BiH u političkim planovima Srbije, dok je Eldina Lovaš priredila temu “BiH u svjetlu mađarske politike u drugoj polovici 19.stoljeća“.

Strossmayerovi dani, što su započeli sredinom svibnja, završavaju u subotu otvaranjem izložbe “Izbor iz zbirke Zlate Lubienski u HAZU” u Muzeju Đakovštine. Izložbu je organizirao Grad Đakovo u suradnji sa Strossmayerovom galerijom starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Po otvorenju izložbe, počet će međunarodni jazz festival “Jazz Vez” u Strossmayerovu parku. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari